Početna Moby Pametni telefoni Huawei P40 Pro Plus recenzija – bolja i nadograđena verzija P40 Pro...

Huawei P40 Pro Plus recenzija – bolja i nadograđena verzija P40 Pro modela.

1382
Huawei P40 Pro+ recenzija

Pratite nas na Facebook-u

Ono što je ”S” serija kod Samsunga, to je ”P” serija kod Huaweija. Huawei je, otkako njegova ”P” serija pametnih telefona postoji, poznat po vrhunskim pametnim telefonima, koji su cijenom često puta zaostajali za konkurencijom (pogotovo za Appleovim iPhone uređajima).

Odlične performanse, jako dobar vijek trajanja baterije i jedne od najboljih i najinovativnijih kamera koje se mogu pronaći na pametnim telefonima obilježja su koja su najviše krasila i koja i danas najviše krase ”P” seriju. Huawei P40 Pro+ ni po čemu ne odudara od ove tradicije; baš naprotiv, samo nastavlja ondje gdje je Huawei stao sa svojom P30 serijom.

Huaweijeva P serija pametnih telefona podijeljena je na standardno izdanje i na ono ”Pro”. Dok uređaji iz standardnih serija donose također neke novine i poboljšanja, pogotovo u odnosu na protekle verzije standardnih modela iz P serije, ipak je ”Pro” verzija ta koja donosi najveći ”wow” faktor. Vratimo se samo na prošlu godinu. Lani je kineska tvrtka tržištu predstavila Huawei P30 i P30 Pro.

Pro model mogao se između ostaloga, pohvaliti optičkom, telefoto osjetljivom kamerom sa mogućnostima peterostrukog, optičkog zooma. U kombinaciji sa izvrsnim performansama, jako dobrim vijekom trajanja baterije i više nego dobrim mogućnostima obrade fotografija i videozapisa u uvjetima niskog ili nižeg osvjetljenja, Huaweijev P30 Pro bio je i ostao odličan uređaj, kojeg se i danas bez ikakvog oklijevanja može preporučiti svima onima koji žele imati odličan, ”premium” Android pametni telefon.

Ove se godine Huawei pak odlučio na drugačiji pristup. Umjesto standardnih i ”Pro” modela, Huawei je ove godine tržištu odlučio predstaviti sveukupno četiri modela iz svoje nove P40 serije: uz Lite, imamo standardni model, ”Pro” inačicu i ono što bi se moglo svrstati u ”Ultra Pro” model (uređaj koji se može uspoređivati sa Samsungovim Galaxyjem S20 Ultra). Huawei P40 Pro+ po mnogočemu je sličan svemu onome što smo imali prilike vidjeti kod Huaweija P40 Pro, ali je donio i neke nadogradnje i poboljšanja, od kojih je najprimjetnije deseterostruki optički zoom kamere.

Isplati li se dati oko 9.000 kuna za ”premium” pametni telefon, kao što je Huawei P40 Pro+ ili ne te koje su sve prednosti, a koji su nedostaci ovog pametnog telefona, pročitajte u nastavku još jedne recenzije!

Huawei P40 Pro Plus

Huawei P40 Pro+: Dizajn i izgled

Izgledom, ali i svojom ”premium” dojmom kojeg ovaj pametni telefon svakako ostavlja, Huawei P40 Pro+ jako podsjeća na Huawei P40 Pro, što znači da uređaj izgleda jako lijepo i da uspješno prati sve najnovije, moderne trendove. Zaslon je blago zakrivljen prema lijevoj i desnoj strani, te na gornjoj i donjoj strani uređaja. Okvir uređaja prelazi preko kutova uređaja i time uređaj dodatno štiti u slučaju kojekakvih padova ili oštećenja. Najkraće rečeno, Huawei P40 Pro+ izgleda jako lijepo i jedan je od najbolje i najljepše osmišljenih pametnih telefona koji su se ove godine pojavili na tržištu.

Krivulja zaslona prema donjoj strani uređaja bilo je u stvari vrlo zanimljivo rješenje, no to zapravo ima jako puno smisla kod svih novih pametnih telefona, čiji se proizvođači odluče za takav potez. Razlog tomu jest taj što većina današnjih novih pametnih telefona kao primaran način korištenja implementiraju geste, odnosno pokrete. Zakrivljeni zaslon dodatno olakšava i pojednostavnjuje korištenje Android korisničkog sučelja putem gesti (što se pogotovo osjeti kod potrebe povlačenja od gornje strane zaslona prema donjoj ili kod otvaranja ladice s aplikacijama).

Huawei P40 Pro+

Uređaj je sa svojih 226 grama dosta težak i deblji od nekih drugih perjanica. No to ne znači da je uređaj nezgrapan i nezgodan za korištenje. To samo dodatno daje na ”premium” obilježjima i korisniku daje do znanja da se ipak radi o ”premium” pametnom telefonu najveće kvalitete. Keramički stražnji dio kućišta također je zakrivljen, no bez obzira na to uređaj ima dobar ”grip”, dobro prianja za ruke i neće vam se klizati. Zbog svoje zakrivljenosti i vrlo dobro raspodijeljene mase, uređaj čak djeluje dosta tanje nego što uistinu jest, što je još jedan plus po pitanju dizajna.

Tipke za uključivanje i isključivanje uređaja smještene su na desnoj strani uređaja i dosta su osjetljive na dodir, no ne i pretjerano osjetljive, što mi se svidjelo. Na donjoj strani uređaja nalazi se klasičan USB-C utor, ladica za SIM kartice, zvučnici, dok je na gornjoj strani uređaja smješten infracrveni odašiljač. Drago mi je što se Huawei odlučio na zadržavanje IR blastera, no ono što mi nije drago jest to što Huawei P40 Pro+ nema utor od 3.5 mm.

No, s obzirom da se taj utor primjećuje kod sve manjeg broja pametnih telefona visokog razreda, ovo me nije nešto začudilo. Najkraće rečeno, Huawei P40 Pro+ jako je dobro osmišljen i izrađen tako da će se i izdaleka vidjeti da se ovdje radi o ”premium” pametnom telefonu vrhunske klase. Ako su vam dizajn i izgled pametnog telefona jako važni, znajte da će vas ovaj model u pogledu ova dva obilježja (ne samo u ova dva) više nego zadovoljiti.

 

Huawei P40 Pro+ zaslon

Huawei P40 Pro+: Zaslon uređaja

Huawei P40 Pro+ ne bi bio ono što jest, a jest to da se radi o jednom od najboljih ”premium” pametnih telefona koji su se na tržištu pojavili ove godine, da na sebi nema fantastičan zaslon. Upravo je to ono što ovaj pametni telefon posjeduje na sebi: kvalitetan zaslon koji neće razočarati (ali ni pretjerano oduševiti) nikoga.

Huawei P40 Pro+ dolazi sa lijepim, prostranim i vrlo kvalitetnim OLED zaslonom, dijagonale 6.58 inča, što znači da površina zaslona zauzima oko 91.6% sveukupne površine prednje strane telefona. Rezolucija uređaja nije QHD+, nije niti QHD, što će možda neke od potencijalnih korisnika i kupaca razočarati, no to nikako ne znači da se radi o zaslonu koji će razočarati bilo koga.

Full HD+ zaslon, rezolucije 2640 x 1200p, sa gustoćom točkica od oko 441 ppi, možda nije ”vrh vrhova” u pogledu kvalitete zaslona, ali je sasvim OK za jedan pametni telefon ovakvog razreda. Hoće li vam smetati to što zaslon podržava razinu osvježenja od 90, a ne od 120 Hz, ovisi od vaših osobnih preferenci. Meni je osobno takav zaslon, s takvom razinom osvježenja bio i više nego dobar, a vjerujem da će biti i dobrom dijelu vas koji ovo čitate i koji se odlučite na kupovinu jednog (ili više) Huaweija P40 Pro+.

Kako izgleda pregledavanje multimedijskog sadržaja na Huaweiju P40 Pro+? U usporedbi sa pametnim telefonima visokog i srednjeg razreda, izgleda jako dobro, no u usporedbi sa ostalim uređajima iz ”flagship” klase, izgleda dobro. Stvari dodatno poboljšava činjenica da je zaslon OLED, a ne IPS LCD, što znači da će boje i ovoga puta biti dosta ”žive” i bogate, a da će nijanse crne biti zaista nijanse crne, a ne tamnosive.

Huawei P40 Pro+ ekran

Mogućnost osvježavanja zaslona od 90 Hz dodatno poboljšava kod fluidnosti  i samog iskustva korištenja, tako da, iako nije 120 Hz, kao kod na primjer OnePlus 8 Pro, svejedno je vrlo dobro i osim ako niste baš ”hardcore” ljubitelj zaslona i ako od zaslona ne tražite 120-herzno osvježenje i sa ovime ćete biti poprilično zadovoljni. Tu će na svoje svakako doći i ljubitelji gledanja filmova i videozapisa. Dijagonala zaslona omogućit će vam lijepo uživanje u video sadržajima, kao i u igranju igara, no o tome nešto više malo kasnije.

Huawei P40 Pro plus ekran

Na vrhu zaslona nalazi se dvostruka selfie kamera. Ona je smještena unutar ”punch-out” rupice, koja je smještena u gornjem, lijevom kutu zaslona i poprilično je neupadljiva, što je dobro. Huawei je na svoj P40 Pro+ stavio optički čitač otisaka prstiju, koji je smješten ispod zaslona. Ono što mogu reći jest to da radi vrlo brzo i da je vrlo responzivan, tako da biste i u pogledu kvalitete brzine čitača otisaka prstiju trebali biti zadovoljni.

 

Huawei P40 Pro plus specifikacije

Huawei P40 Pro+: Specifikacije i performanse uređaja

S obzirom na to da je Huawei P40 Pro+ najbolji od najboljih pametnih telefona iz ovogodišnje Huaweijeve ”P” serije, ono što je logično jest očekivati da će to potvrđivati i specifikacije ovog uređaja, koje onda daju fenomenalne performanse. Specifikacijama ćete… biti zadovoljni. Ništa više od toga. Specifikacije su u stvari prvi segment u vezi kojeg sam se pitao zbog čega se ovdje Huawei nije još dodatno ”isprsio”. To se najviše odnosilo na radnu memoriju i vijek trajanja baterije.

Opet, to ne znači da su specifikacije razočaravajuće; no mogle su biti i bolje. To pogotovo vrijedi kada se ovaj pametni telefon stavi u usporedbu sa Samsungovim Galaxyjem S20 Ultra, sa LG V60 ili sa Asus-ovim ROG Phone 2 uređajem. 8 GB RAM i 256 ili 512 GB ROM sa brzim punjenjem do 40W jako je dobro, no je li moglo biti bolje? Huawei kaže da nije. Uostalom, prema najnovijim izračunima i mjerenjima, navodno je 6 GB RAM neki optimum za korištenje na Android uređajima, dok je sve više od toga ipak previše, što znači da je i ovih 8 GB malo viška. Sve u svemu, s količinom radne memorije nećete biti nezadovoljni.

Huawei P40 Pro plus performanse

Ono što će dodatno razveseliti sve potencijalne korisnike Huaweijevog P40 Pro+ pametnog telefona jest njegov novi procesor. Radi se o HiSilicon Kirin 990 procesoru sa 5G mogućnostima i jednom od tri nova ”high-end” procesora koji su se ove godine pojavili na tržištu i koji dolaze sa 5G mogućnostima. Radi se o procesoru koji je osmišljen na arhitekturi od 7 nanometara. Kirin 990 5G trenutno je procesor koji se nalazi na najboljim i najbržim Huaweijevim perjanicama, kao što je P40 Pro+. 5G verzija Kirina 990 podržava mreže od 6 GHz.

Huawei P40 Pro+ benchmark

Kako performanse Kirina 990 izgledaju kada ovaj procesor stavimo u usporedbu sa drugim modelima? Na temelju Geekbench benchmark mjerenja, procesor je osvojio 3.691 bod u mjerenju rada jezgri pojedinačno, dok je u mjerenju rada više jezgri istovremeno procesor ostvario 11. 894 boda. Antutu mjerenja kažu da je Kirin 990 ostvario 485.467 bodova, čime se našao u rangu zajedno sa Sanpdragonom 855.

Huawei P40 Pro+ antutu test

Mjerenja stoga pokazuju da se Kirin 990 ne može nositi ni sa Snapdragonom 855+, a kamoli sa Snapdragonom 865, što je nešto na što će vjerojatno pozornost obratiti zagriženi ljubitelji brojki i oni kojima je najvažnije da imaju pametni telefon sa procesorom koji može ostvariti najveći broj bodova. Svima drugima ti brojevi neće značiti puno.

Što Kirin 990 i 8 GB radne memorije znače za svakodnevno korištenje? To što je Kirin 990 po broju bodova lošiji od Snapdragona 865 neće se nimalo osjetiti dok uređaj budete koristili u svom svakodnevnom korištenju. Uređaj će raditi fluidno i brzo, bez zapinjanja, što je ono što se od ovakvog uređaja i očekuje.

Čak i one najzahtjevnije igre Huawei P40 Pro+ ”vrtjet” će brz ikakvih problema i to na najvećim detaljima tako da se u vezi korištenja ne morate uopće brinuti. Kao što sam rekao, oni brojevi više mogu poslužiti kao orijentir, za sve one koji žele znati kako Kirin 990 stoji u usporedbi sa ostalim procesorima za pametne telefone.

 

Huawei P40 Pro plus baterija

Huawei P40 Pro+: Baterija i vijek trajanja baterije

Huawei još tamo od svog modela Mate 20 Pro, za svoje ”premium” pametne telefone koristi brzi punjač od 40W, koji je i danas vrlo brz i za relativno malo vremena će napuniti vaš pametni telefon. Ako uzmemo u obzir činjenicu da se danas uvelike, među pametnim telefonima visokog razreda, i dalje koriste punjači od 25 i 30W to znači da je Huawei ovdje čak i u svojevrsnoj prednosti. Osim brzog žičnog punjenja od 40W, Huawei je na svoj P40 Pro+ dodao i mogućnosti brzog, bežičnog punjenja do 27W, kao i bežičnog punjenja do 40W (no za to će vam trebati poseban Huaweijev bežični punjač).

Kakav je vijek trajanja baterije? Jednom riječju- izvrstan. Prilikom uobičajenog korištenja preko dana, baterija na ovom uređaju može vam potrajati i do dva dana, što je puno. Što se vremena uključenog zaslona tiče, baterija će vam pružiti oko 7 sati uključenog zaslona, što je vrlo dobro. Sve u svemu, baterija, njezine mogućnosti brzog punjenja i njezin vijek trajanja također će biti obilježja kojima ćete biti i više nego zadovoljni kod ovog pametnog telefona. No prijeđimo sada na vjerojatno najvažniji aspekt Huaweija P40 Pro+, a to su njegove kamere.

 

Huawei P40 Pro+ kamera

Huawei P40 Pro+ kamere – izvanredne mogućnosti zumiranja

Jedan od aspekata na koje se Huawei itekako usredotočio, otkako postoji ”P” serija, su kamere i mogućnosti fotografiranja. To je nešto što je pogotovo vidljivo ovdje. Huawei P40 Pro+ dolazi sa sveukupno sedam kamera, od kojih svaka ima nešto svoje dobro za predstaviti. Iako većina kamera dobrim dijelom kopira ono što smo već imali prilike vidjeti kod kamera Huaweija P40 Pro, Plus model ima nešto što je trenutno rijetkost za vidjeti kod kamera pametnih telefona: optički zoom do deset puta.

Istina je da i neki drugi pametni telefoni mogu ostvariti vrlo visoke mogućnosti zumiranja, kao što je Samsung Galaxy S10 Ultra, koji može ostvariti zoom do 100 puta. No postoji velika razlika između Samsungovog zooma i Huaweijevog zooma. Kod pravog optičkog zooma ne postoji gubitak u kvaliteti prikaza slike. Huawei P40 Pro i Pro+ modeli nastavljaju ondje gdje je Huawei stao sa svojim P30 Pro uređajem. Uređaj ima mogućnost odbijanja svjetlosti do pet puta, kako bi se povećala optička, žarišna duljina na ekvivalent od 240 mm. Sve u svemu, Huawei P40 Pro+ je prvi pametni telefon koji se može pohvaliti sa optičkim zoomom do 10 puta, što funkcionira fantastično.

Huawei P40 Pro+ kamere

Fotografije koje budete fotografirali zumirajući do 10 puta bit će jako dobre kvalitete, no ipak će biti nešto ”mekše” od onih koje budete fotografirali uz zoom do 1 ili 3 puta. No bez obzira na to, deseterostruki zoom je fenomenalan i njime će se dobro znati okoristiti svi oni koji traže vrhunsko iskustvo fotografiranja na pametnim telefonima.

Uređaj isto tako ima i trostruku, optičku, telefoto osjetljivu leću, standardnu leću, ultra-širokokutnu, ToF leću i dvije selfie kamere. Općenito govoreći, Huawei P40 Pro+ stvarat će fotografije izvanredno visoke kvalitete, živih i vrlo realistično prikazanih boja, vrhunske oštrine. Širokokutna kamera prikazivat će malo drugačiji spektar boja za razliku od standardne kamere, uz malo primjetljivije nijanse žute boje i uz slabiji kontrast, no to nije ništa strašno.

Kao što je bio slučaj i kod Huaweija P30 Pro, kvaliteta fotografija fotografiranih u uvjetima niske ili niže razine svjetlosti vrlo je visoka. Kamera P40 Pro+ modela fotografirat će fotografiju koja će izgledati vrlo precizno prizoru kojeg fotografirate, što je vrlo impresivno, čak i za one kojima kamere nisu najvažnije obilježje kod pametnih telefona. Postoji i također posvećeni noćni način rada, koji će povećati dinamički doseg, kao i oštrinu fotografija.

Huawei P40 Pro+ selfie kamera

Što se selfie kamera (ili kamere) tiče, treba reći da ona također stvara vrlo dobre fotografije. Boje su bogato izražene, a oštrina je na visokoj razini. Kamera također ima autofokus, nešto što inače baš i nije uobičajeno kod selfie kamera. Zahvaljujući infracrvenom odašiljaču koji se nalazi tik do selfie kamere, moći ćete fotografirati portret selfie bez ikakvih problema.

Huawei P40 Pro Plus test kamere:

Huawei P40 Pro Plus test kamere

Pri slabom osvjetljenju:

Huawei P40 Pro+ test kamere

 

U pogledu mogućnosti snimanja videozapisa, Huawei P40 Pro+ može snimiti video u 4K rezoluciji do 60 sličica po sekundi, dok će Full HD snimiti do 960 sličica po sekundi. HD videozapise uređaj može snimiti na čak 7680 sličica po sekundi, pa tko voli nek’ izvoli.

 

Huawei P40 Pro+ softver

Huawei P40 Pro+: Mogućnosti softvera

Huawei P40 Pro+, baš kao i ostali Huaweijevi pametni telefoni iz P40 serije, dolazi sa pred-instaliranim Androidom 10 i korisničkim sučeljem, EMUI, verzijom 10.1. Nažalost, zbog svega onoga što se dogodilo i što se nastavlja događati na relaciji SAD-Kina, uređaj na sebi nema Googleove usluge, što znači da ovdje nećete pronaći niti Googleovu Trgovinu aplikacijama, niti bilo koji servis od Googlea. Međutim većinu aplikacija možete direktno instalirati sa njihovih službenih stranica ili s APK datotekama.

To je minus, kojeg se mora navesti kao minus i nešto na što trebate pripaziti ako na primjer prelazite sa Huaweija P20 Pro na Huawei P40 Pro+. Huawei jest osmisli svoju vlastitu trgovinu aplikacija, koja se zove AppGallery, koja je još uvijek daleko inferiornija od Googleove Trgovine. Veliku većinu aplikacija koje se ne nalaze u bazi podataka AppGallery moći ćete skinuti sa drugih mjesta na internetu.

Međutim one aplikacije (kao što su YouTube ili Google Karte) gdje se vi kao korisnik trebate ulogirati, neće raditi u potpunosti, odnosno nećete moći koristiti sve njezine mogućnosti. Ovo je svakako nešto u vezi čega ćete trebati dobro razmisliti, jer htjeli mi to priznati ili ne, svatko od nas koristi poneku od Googleovih aplikacija.

Huawei P40 Pro+ EMUI

Što se samog korisničkog sučelja tiče, treba reći da je EMUI 10.1 OK, naprotiv, čini se da Huawei neprekidno radi na poboljšanjima, tako da relativno često nudi i novije verzije sa raznim poboljšanjima. Ako volite Huaweijeva korisnička sučelja, dodat ćete još koju ocjenu ovdje. Ono što se meni osobno sviđa jest to što EMUI svake godine sve više liči na dobru varijantu iOS-a. U opcijama možete uključiti standardnu Androidovu ladicu aplikacija, što je dobro.

EMUI radi OK, nema previše ”bloatwarea”, no pretjerano podsjeća na iOS. Najveći problem je svakako nepostojanje Googleovih usluga i nemogućnost instaliranje ”custom” preglednika (kao što je na primjer Nova). Apolo preglednik, koji se može pronaći u AppGallery je u redu, no iskreno nedostaje mi Nova i njoj slični.

 

Zaključna riječ

I na kraju najvažnije od svih pitanja: isplati li se za Huawei P40 Pro+ izdvojiti oko 10.300 kuna? Vrijedi li toliko ovaj uređaj? Usudio bih se reći da je P40 Pro+ precijenjen. Kamere jesu izvrsne (pogotovo zbog optičkog zooma do 10 puta), vijek trajanja baterije kao i mogućnosti punjenja također, no mišljenja sam da uređaj ipak nije dobar prikaz uloženog i dobivenog.

Najveći ”uteg” svakako je nepostojanje Googleovih usluga, što je svakako ”osakatilo” ovaj, inače fantastičan pametni telefon. Sve ostalo je manje-više ”na mjestu”. Procesor, zaslon, dizajn i izgled, sve ispunjava potrebe koje treba ispuniti jedna ovogodišnja perjanica. Odluka je, kao i uvijek, na vama.

Huawei P40 Pro+ cijena

Tehničke specifikacije Huawei P40 Pro+:

 • Dimenzije uređaja: 158.2 x 72.6 x 9 mm
 • Masa uređaja: 226 grama
 • Materijal izrade: staklo sprijeda, keramika otraga, keramički okvir
 • Vodootpornost: Da, po certifikatu IP68
 • Zaslon: OLED kapacitivni, dijagonale 6.58 inča, omjer tijela i površine zaslona- 91.6%
 • Rezolucija zaslona: Full HD+ ili 2640 x 1200p, sa gustoćom točkica od oko 441 ppi, HDR10, razina osvježenja zaslona od 90 Hz
 • Operativni sustav: Android 10 plus EMUI 10.1, bez Googleovih usluga
 • SoC: HiSilicon Kirin 990 5G osmojezgreni (2×2.86 GHz Cortex-A76 & 2×2.36 GHz Cortex-A76 & 4×1.95 GHz Cortex-A55, sa Mali G76 MP16 ko-procesorom
 • RAM: 8 GB
 • ROM: 256 ili 512 GB
 • MicroSD: Da
 • Kamere: stražnja peterostruka (50 MP, f/1.9, 23mm (širokokutna), 1/1.28″, 2.44µm, višesmjerni PDAF, OIS, 8 MP, f/4.4, 240mm (periskopska, telefoto osjetljiva), PDAF, OIS, 10x optički zoom, 8 MP, f/2.4, 80mm (telefoto), PDAF, OIS, 3x optički zoom, 40 MP, f/1.8, 18mm (ultra-širokokutna), 1/1.54″, PDAF, TOF 3D, (senzor dubine)
 • Mogućnosti snimanja videozapisa stražnjih kamera: 4K do 60 sličica po sekundi, Full HD do 960 sličica po sekundi, HD do 7680 sličica po sekundi
 • Selfie kamera: Dvostruka ( 32 MP, f/2.2, 26mm (širokokutna), 1/2.8″, 0.8µm, AF, IR TOF 3D, (senzor dubine/biometrički senzor)
 • Mogućnosti snimanja videozapisa selfie kamera: 4K do 60 sličica po sekundi, Full HD do 60 sličica po sekundi
 • Utor od 3.5 mm: Ne
 • Čitač otisaka prstiju: Ispod zaslona, optički
 • Vijek trajanja baterije: neizmjenjiva od 4.200 mAh, s mogućnostima brzog punjenja do 40 W, bežičnog, brzog punjenja do 40 W i brzog, reverzibilnog punjneja do 27 W
 • Cijena: oko 9.000,00 kn

 

Piše: D.Z.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here