Huawei P30 nam se pokazao kao jedan vrlo dobar ”high-end” pametni telefon. Performanse i vijek trajanja baterije su odlični, dok je OLED zaslon očekivano na visokoj razini i nudi odlične boje i snažan kontrast. Odlična kamera ima mogućnost davanja fotografija vrlo visoke kvalitete bez obzira na razinu svjetlosti, iznenađujuče dobro pri slabijim uvjetima osvjetljenja, što možete vidjeti u nastavku. Početne cijene od oko 4.500 kn Huawei P30 je za oko 1.600kn jeftiniji od P30 Pro modela. Nekim mogućnostima naravno isto zaostaje za Pro verzijom.

Huaweijeva P serija pametnih telefona je osmišljena prvenstveno za fotografiranje. To je upravo i što slovo ”P” znači. P30 model pokazat će kako je Huawei ponovno uspio osmisliti pametni telefon koji će korisnikovo iskustvo fotografiranja odvesti na novu razinu (što je izvedivo zahvaljujući moćnim kamerama i širokim spektrom efekata i mogućnosti fotografiranja).

Telefon je osmišljen na velikom broju mogućnosti koje su več predhodni model P20 vinule u visine, s time da P30 ipak nudi dodatne stvari u mnogim segmentima kao npr.: dodatna kamera, bolja baterija, bolja preglednost na ekranu (iako se ne radi o nadogradnji kao što je recimo Huawei P30 Pro nadogradnja nad Huaweijem P20 Pro). Dobio sam nedavno priliku isprobati novi P30, što je i prilika za recenziju ovog uređaja. U nastavku članka možete pročitati što je ono što bi i vas moglo osvojiti kod novog Huaweija P30 te zbog čega se isplati kupiti ovaj uređaj.

huawei p30 cijena

Huawei P30: Dizajn

Stražnja strana uređaja ”zaokružena” je Corning Gorilla Glass staklom što opet dodatno daje na onom ”premium” osjećaju (iako gornje i donje strane uređaja djeluju kao da su pod prevelikim kutem u odnosu na ostatak uređaja). Prednja kamera se isto tako malo ističe, ali to je zanemarivo i ustvari nije ništa u usporedbi s izgledom prednjih kamera nekih drugih pametnih telefona.

huawei p30 ekran

Tipke za kontrolu volumena zvuka i za uključivanje/isključivanje uređaja smještene su na desnoj strani uređaja. USB-C utor smješten je na donjoj strani. Ono što će zasigurno dodatno razveseliti neke od korisnika jest povratak utora od 3.5 milimetara (koji recimo nije postojao na Huaweiju P20).

huawei p30 priključci

Zahvaljujući svom metalnom okviru P30 djeluje ”teže” nego što zaista jest (iako je masa uređaja tek 165 grama).  Još jednu stvar koju treba ovdje napomenuti jest to da P30 ima IP53 zaštitu. To znači da uređaj neće biti oštećen izlaganjem prašine ili nakon prskanja vodom i to je to. Ako usporedimo sa P30 Pro možemo zaključiti da je ovo slabije pogotovo kod vodootpornosti u odnosu na to da P30 Pro ima IP68 zaštitu, što znači poptunu zaštitu od prašine, jer je broj 6 maksimalni, i visoku zaštitu od vode, gdje je broj 9 maksimalan.

huawei p30 recenzija

Vizualno Huawei P30 je vrlo impresivan pametni telefon koji je vrlo dobro dizajnirar. Uređaj dolazi dostupan u pet mogućih boja: Breathing Crystal, Aurora (dizajn koji kombinira plave, ljubičaste i bijele nijanse boja), Amber Sunrise (kombinacija crvene, narančaste i bijele te manje impresivne bijele i crne oblike). Mi smo dobili priliku koristiti Breathing Crystal i Aurora, koj izgleda jako dobro, boje se mijenjaju od plave do ljubičaste.

 

huawei p30 recenzija

Huawei P30: Zaslon i prikaz slike

Nema baš puno smisla na uređaju imati odličnu kameru ako uređaj uz to neće imati i ekran koji će uspjeti prikazati sve ono što korisnik kamerom ”uhvati”. P30 ima odličan ekran. Objasnit ću i zašto.

Huawei P30 dolazi sa 6.1-inčnim OLED Full HD+ zaslonom rezolucije 1080p i omjera slike 19:5:9 uz gustoču pikslea od oko 422 ppi. Reprodukcija boja na ekranu izgleda odlično. Posebice se ističu mekši tonovi. Kontrast je osobito dobar i kod fotografiranja i kod svakodnevnog korištenja.

huawei p30 recenzija

Prikaz slike na Huawei P30 golom oku izgleda sjajno. Svijetle boje su adekvatne i čiste, a  zahvaljujući korištenju OLED tehnologije, crne boje su jednako crne kao i u stvarnosti. Zašto? Za razliku od LCD panela, OLED ploče stvaraju crne boje jednostavnim isključivanjem piksela, što ih čini super crnim tj. duboko crnim. Ostale boje, također, izgledaju izvrsno, iako, ponekad, možete dobiti dojam da su malo hladne.

p30 zaslon

Maksimalna svjetlina zaslona od 414 nita znači da će zaslon ostati čitljiv u svim uvijetima okoline, osim izravne, jake sunčeve svjetlosti. Inače za one koji ne znaju “Nits” je mjera koliko svjetla, tj. osvjetljenja emitira zaslon.

p30 ekran

Zaslon na sebi ima i čitač otisaka prstiju, za kojeg Huawei kaže da se radi o najbržem čitaču otisaka prstiju uopće, kojem bi navodno trebalo pola sekunde dok ne registrira otisak. U praksi čitač i jest doista brz, s time da se preciznije može reći koliko je čitač otisaka zaista brz, tek nakon nekog dužeg vremena korištenja.

 

p30 kamera

Huawei P30: Kamera

Ono što najviše prodaje Huawei P30, baš kao i kod njegovih prethodnika, su kamere, tako da je ovo bila prva stvar koju sam ozbiljnije testirao. Osim svoje suradnje sa Leica-om Huawei je sklopio jedinstveni ugovor i sa Sonyjem, što znači da će japanska tvrtka Huawei uređaje opskrbljivati SuperSpectrum IMX 650 senzorom (koji navodno donosi kvalitetniju reprodukciju boja tako što sve slike renderira redoslijedom ”crvena, žuta, žuta, plava” umjesto dosadašnjeg ”crvena, zelena, plava, bijela”).

huawei p30 kamera

Huawei je napravio velike promjene u pogledu načina funkcioniranja kamera. Umjesto odabiranja crvene, zelene i plave (što je slučaj kod većine kamera) primarna kamera sada ”hvata” crvene, žute, žute i plave nijanse. Nadalje, ovaj model može ”hvatati” i zelene i dodatne crvene tonove svjetlosti, što prema onome što kažu iz Huaweija znači više boje i bolja razina svjetline.

huawei p30 kamera

Glavni senzor je onaj od 40 megapixela otvora blende f/1.6 kojem se pridružuju 20 MP f/2.2 ultraširoka i kamera koja služi kao optički periskop, a koja ima 8 megapixela i otvor blende f/2.4. Ovo opet znači da bi trostruka stražnja kamera trebala pružiti zaista izvrsne rezultate te smo to stavili na test.

Prilikom testiranja smo otkrili da je, kao što je Huawei sugerirao, kamera odlična prilikom fotografiranja ”živih” boja. Na primjer, prilikom testiranja na narančastim i plavim objektima te boje su ”iskočile” iz ostatka okruženja što je u konačnici stvorilo prekrasne fotografije. Zahvaljujući različitim načinima i modovima koje je moguće koristiti kod fotografiranja, samo iskustvo još je i bolje.

Nadalje, s obzirom na to da se informacije o bojama i svjetlini upijaju kroz ”RYYB” (”crveno, žuto, žuto, plavo”) umjesto kroz ”RGB” (”crveno, zeleno, plavo”) ovaj pametni telefon itekako je sposoban fotografirati vrlo kvalitetne fotografije čak i uvjetima niske osvijetljenosti. Recimo fotografije u uvjetima slabe osvijetljenosti izgledale su fenomenalno, što možete vidjeti u primjerima dolje. I selfie fotografije su također bile odlične u uvjetima slabije osvjetljenosti, što se ponajviše može zahvaliti flashu preko cijelog ekrana.

P30 test kamere slabo osvjetljenje
P30 test kamere u uvjetima slabijeg osvjetljenja

Fotografije uhvaćene u uvjetima kada je svjetlosti dovoljno, sadržavale su popriličnu razinu detalja. Sve u svemu, zasad sam vrlo zadivljen kvalitetom fotografija koju kamere na Huaweiju P30 pokazuju. Leća ”optičkog persikopa” osmišljena za hvatanje fotografija iz većih udaljenosti funkcionira vrlo dobro, što se pogotovo može vidjeti ako odlučite fotografirati na danjem svjetlu, iako ni fotografije u sumrak ili u nekoj tamnijoj prostoriji ne zaostaju previše kvalitetom.

Što se tiče prednje kamere treba reći kako Huawei P30 ima vrlo dobar i megapixelima bogat senzor od čak 32 MP, koji je i više nego dovoljno dobar za ono za što korisnici obično koriste prednje kamere uređaja. Prednji filter je vrlo dobar i za fotografiranje fotografija koje nisu selfiji (stvar dodatno poboljšava suptilnost filtera za uređivanje kvalitete fotografija).

Primjeri fotografija slikani sa Huawei P30:

Slike dobivene sa P30 po oblačnom vremenu:

 

P30 test kamere

 

P30 test kamere 2

P30 test kamere 3

Slike dobivene sa P30 po sunčanom vremenu:

Slike dobivene sa P30 po oblačnom vremenu:

Slike dobivene sa P30 u uvjetima slabijeg osvjetljenja:

P30 test kamere slabo osvjetljenje2

Slike dobivene zumiranjem sa P30 prilikom slabijeg osvjetljenja: 

P30 test kamere bez zumiranja
Bez zumiranja
P30 test kamere sa zumiranja
Zumiranje 3X
P30 test kamere sa maksimalnim zumiranjem
Zumiranje 7X

Sve u svemu, performanse kamera su očekivano na vrlo visokom nivou. Ipak, postojali su neki manji problemi koji su vidljivi najviše za vrijeme snimanja videa. Recimo snimanje u rezoluciji od 4K dostupno je samo u brzini od 30 sličica po sekundi. Ako snizite rezoluciju moći ćete snimati i po brzini od 60 fps-a. Ovo se može smatrati ”boljkom” kamere Huaweija P30, s obzirom na to da neki od konkurenata P30-ici mogu bez ikakvih snimati video na 4K i na 60 fps-a.

Još jedna mogućnost vrijedna spomena je ”quickdraw” metoda. Radi se o tome da će vam P30 omogućiti brzo fotografiranje ako dva puta brzo pritisnete tipku za stišavanje. Iako dobro zvuči u teoriji, u praksi je ovaj način malo teži za korištenje. Ponekad bi se znalo dogoditi da uređaj jednostavno ne želi fotografirati ili ako i fotografira da fotografije budu dosta zamućene.

Općenito fotografije fotografirane Huawei P30 uređajem izgledaju vrlo oštro, bogate su detaljima i boje izgledaju vrlo prirodno. Čak i u uvjetima niske osvijetljenosti ili u totalnom mraku fotografije će i dalje izgledati dobro. Bit će dosta svijetle i količina zrnatosti će biti zanemariva. Ako uključite noćni način tada se kvaliteta fotografiranja u ovakvim uvjetima dodatno poboljšava.

Iako je kvaliteta videa dobra (po pitanju izgleda i softverske podrške) ono što najviše ”bode u oči” jest činjenica da u 4K rezoluciji možete snimati samo na brzini od 30 fps-a, a ne u 60. Ako vam to ne smeta i ako volite filmove u ”slow motionu” onda ćete biti zadovoljni i sa HD rezolucijom sa 240 fps-a. Razlika u odnosu na Full HD je poprilično jasna. Iako prednja kamera ima rezoluciju od 32 MP, nažalost nema autofokus, odnosno ne zadržava  se oštrina ako korisnik želi promijeniti udaljenost u odnosu na leću.

 

Huawei P30: Softver

Operacijski sustav izravno utječe na performanse hardvera i samo korisničko iskustvo. S obzirom na ovo iz Huaweija kažu kako su za P30 optimizirali brzinu pokretanja top 30 aplikacija iz Googleove trgovine i kako rade na još većem broju. Oba uređaja, P30 i P30 Pro na sebi imaju EMUI 9.1 koji je zasnovan na Androidu 9.0 Pie i nastavit će koristiti svoje EROFS sustave datoteka koji navodno čuva od degradacije performansi.

p30 softverhuawei p30 softver

 

S obzirom na to da oba P30 uređaja u sebi imaju isto HiSilicon Kirin 980 SoC (isti onaj kojeg na sebi ima i Huawei Mate 20 Pro) iskreno nisam primijetio nekakva drastična poboljšanja u performansama. Za vrijeme korištenja i testiranja sve što je bilo pokrenuto na njemu radilo je podjednako fluentno kao i kod njegovih prethodnika.

Program za kameru u sebi sadrži neka poboljšanja po pitanju AI-ja. Huawei govori kako novi P30 u sebi ima novi AI zahvaljujući kojem je moguće fotografirati na učinkovitiji način bez obzira na izloženost. Poboljšanja su isto tako učinjena i u smislu noćnog načina te kod stabilizacije slike.

 

Huawei P30: Vijek trajanja baterije

Huawei P30 u sebi ima bateriju od 3650 mAh koja je ipak nekakav pomak prema naprijed u odnosu na bateriju od 3400 mAh koju je u sebi imao Huawei P20. Uređaj bi trebao potrajati cijeli dan prilikom uobičajenog korištenja. Vijek trajanja baterije dodatno je poboljšan kroz dorađeni EMUI zahvaljujući kojem uređaj, bez obzira na to što radili na njemu, troši manje energije.

huawei p30 baterija
Punjenje telefona putem super brzog punjača koji standardno dolazi sa uređajem traje manje od 30 minuta od 0-70%.

P30 nema podršku za bežično punjenje (za razliku od P30 Pro koji ima). No, P30 je moguće napuniti korištenjem 40W SuperCharge brzog punjača (koji dolazi zajedno s uređajem). Što se tiče samog punjenja ono je i u stvarnosti vrlo brzo. Tako se zahvaljujući brzom punjenju P30 od 0 do 70% može napuniti za samo pola sata i to je vrlo dobro i vrlo brzo.

 

huawei p30 zaslon TEST

Mogućnosti Huaweija P30

Huawei P30 u sebi ima Android 9.0 Pie plus EMUI verzija 9.1 sučelja zahvaljujući kojem će ”devetka” na P30 izgledati jedinstveno ”huaweijevski”. Ekran, kada se uzme u obzir izgled samog EMUI-ja, aplikacije i sučelje općenito je dosta šaren. Mladalački i trendi skinovi će svakako oduševiti mnoge korisnike a svatko će pronaći nešto za sebe.

huawei p30 zaslon TEST

Za onog tko voli umjerenije tonove boja, to šarenilo se može ukloniti omogućivanjem ”Simple Mode” ili jednostavnijeg načina, koji služi smanjivanju broja ikona koje postoje na ekranu tako što ih povećava. Ova mogućnost bit će nesumnjivo vrlo korisna za recimo starije ljude ili za sve one kojima smetaju premalene ikonice na pametnim telefonima.

huawei p30 zaslon TEST5

Unutar telefona nalazi se kao što sam već rekao Kirin 980. Radi se o trenutno najnovijem SoC-u kojeg smo već imali prilike vidjeti kod Huaweija P20 Pro. Iako se radi o ”godinu dana starom” procesoru Kirin 980 i dalje spada u sam vrh SoC-ova i sve u svemu je odličan za multimedijske funkcije.

huawei p30 antutu testhuawei p30 benchmark test

huawei p30 zaslon igranje

Igre rade fluentno, tako da se nećete morati brinuti hoće li Huawei P30 moći pokrenuti i bez problema ”vrtjeti” sve najnovije 3D igre, bile one single ili multiplayer. Odgovor glasi da će moći i to sa lakoćom. Iako je procesor već pomalo vremešan njegove performanse su odlične i bez obzira na godine, radi se o SoC-u koji i dalje spada u sam vrh sustava na čipu ili ”System on a Chip” za pametne telefone.

 

huawei p30 zaslon

Zaključna riječ

Huawei P30 je jedan od najboljih pametnih telefona za fotografiranje. To nije ništa novo i to je nešto što nam je poznato otkako postoji Huaweijeva ”P” linija pametnih telefona. Ako trebate pametni telefon koji na sebi ima odličnu stražnju, trostruku kameru, sa velikim brojem dodatnih načina i mogućnosti uz pomoć kojih ćete moći dodatno poboljšavati izgled fotografija (čak i u uvjetima niže razine svjetla) onda je Huawei P30 uređaj kojeg trebate imati.

p30 recenzija2

Dizajn je vrhunski, vizualno uređaj izgleda vrlo dobro (iako djeluje malo teže nego što zapravo jest, što se može zahvaliti metalnom okviru), a ”premium” izgled uređaja dati će još koji bod prilikom sveukupnog dojma. U pogledu performansi uređaj nudi sve što današnji telefon premium klase treba odraditi, od jednostavnih do zahtjevnih aplikacija, kao i igranje igrica neće biti nikakav problem na ovom telefonu.

Zapravo P30 performansama ne zaostaje za izravnom konkurencijom. Baš naprotiv, Huawei P30 ide ”rame uz rame” sa uređajima drugih vrhunskih proizvođača, iako se ipak treba naglasiti još jedno, a to je da je Huawei P30 osmišljen najviše i prvenstveno za jednu stvar, a to je fotografiranje. Tko voli fotografirati sa telefonom, sa Huawei P30 svakako neće pogriješiti.

p30 test

Huawei P30 specifikacije:

 • Chipset HiSilicon Kirin 980 (7 nm)
 • CPU Octa-core (2×2.6 GHz Cortex-A76 & 2×1.92 GHz Cortex-A76 & 4×1.8 GHz Cortex-A55)
 • GPU Mali-G76 MP10
 • Zaslon: OLED 6.1 inča, 1080×2340 pix, (~422 ppi), HDR10
 • Memorija: interna 64/128/256GB, 8GB RAM ili 128GB, 6GB RAM, proširenjesim Nano Memory kartica do 256Gb
 • Kamere: Stražnja: Triple 40 MP, f/1.8, 27mm (wide), 1/1.7″, PDAF/Laser AF
  16 MP, f/2.2, 17mm (ultrawide), PDAF/Laser AF, 8 MP, f/2.4, 80mm (telephoto), 1/4″, 3x optical zoom, PDAF/Laser AF, OIS, Video: [email protected], [email protected], [email protected] (gyro-EIS), [email protected], Prednja: Single 32 MP, f/2.0, (wide), Video [email protected]
  Zvuk: 3.5mm jack, 32-bit/384kHz audio, Active noise cancellation, Dolby Atmos sound
 • Priključci: WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.0, A2DP, aptX HD, LE, USB 3.1, Type-C 1.0
 • OS: Android 9.0 (Pie); EMUI 9.1
 • Baterija: Li-Po 3650 mAh, brzi punjač 22.5W
 • Boje: Aurora, Amber Sunrise, Breathing Crystal, Black, Pearl White
 • Dimenzije: 149.1×71.4×7.6 mm
 • Masa: 165g
 • Cijena: oko 4.500kn

ZA:

 • Izvanredan dizajn, trendi izgled.
 • Najbrži čitač otisaka prstiju ispod prikaza.
 • Odlično trajanje baterije uz super brzi punjač.
 • Odličan OLED zaslon sa jakom svjetlinom i lijepim bojama.
 • Vrhunska izvedba.
 • Izvrsna kvaliteta kamera, nevjerojatne performanse pri slabom osvjetljenju.
 • Snažne ukupne performanse

 

PROTIV:

 • Nema stereo zvučnike
 • Nema snimanja 4K na 60 fps-a

 

Piše: I.H.

1 komentar

 1. Huawei je prešišao Samsunga samo u kameri u ostalim elementima nije. Kao multimedijalni uređaj, Samsung je daleko ispred.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here