Huawei je, zahvaljujući tomu što svakih šest mjeseci svoju ljestvicu podiže sve više, gotovo u potpunosti zamaglio crtu razdvajanja između svojih ”Mate” i ”P” serije pametnih telefona. Huawei P30 Pro samo je to i dodatno potvrdio. Sada je u pitanju uređaj koji na sebi ima još veći AMOLED ekran i novu postavku od čak četiri kamere. Ovime Huawei teži postati nova mjera kvalitete u cijeloj industriji pametnih telefona.

Kao što je to bilo i očekivano, nove Leica kamere svoju su premijeru imale na Huaweiju P30 Pro i to u ”četverostrukom” izdanju. No, Huawei nije samo dodao ToF senzor i time završio priču. Osim toga, Huawei je napravio poboljšanja u pogledu kvalitete sva četiri senzora. Glavni senzor sada je novi senzor od 40 MP kojeg je osmislio Sony. Njegova primarna namjena je popravljanje performansi u uvjetima niske osvijetljenosti i poboljšanja kod optičke stabilizacije slike. No osim toga, Huawei je osmislio i novu tehnologiju periskopskih leća, čime je dobio peterostruki zoom na svojoj ”tele” kameri od 8MP. Takozvani ”hibridni” zoom sada je dostupan i u verziji od x10. s time da postoji i mogućnost povećavanja do 50 puta u digitalnom obliku, naravno.

Treća kamera je ”posuđena” izravno sa Huawei Mate 20 Pro uređaja. Radi se o senzoru od 20 MP koji ima 16-milimetarsku ”ultraširokokutnu” leću i autofokus. Četvrta i posljednja kamera je već prije spomenuta ”ToF” leća, koja mudi novu razinu u pogledu fotografiranja portreta. Ljubitelji selfija naravno nisu zaboravljeni. Prednja kamera je senzor od 32MP, koja se odlikuje HDR+ tehnologijom umjetne inteligencije i mogućnošću poboljšanih fotografiranja portreta, no nažalost, bez autofokusa.

Selfie kamera zauzima maleni prednji dio uređaja unutar usjeka novog AMOLED zaslona od 6.47 inča. Kada govorimo o zaslonu onda najprije treba reći kako ima rezoluciju od 1080p i na svome podnožju čitač otisaka prstiju koji se nalazi unutar samog zaslona. Još jedna ljepota koja je preuzeta s Mate 20 Pro uređaja su ”Super-Charge” mogućnosti brzog punjenja od 40W kao i 15-wattna podrška za bežični način punjenja. Uređaj također ima i podršku za reverzibilno, bežično punjenje.

Nastavak dobrih vijesti u vezi P30 Pro modela odnose se na IP68 certifikat za zaštitu od vode i prašine. Slično kao i kod Mate 20 serije, P30 serija u sebi sadrži mogućnost stavljanja manje NM kartice, što u načelu ima svoje pozitivne, ali i negativne strane.

Konačno, Huawei P30 Pro kao svoj podoperativni sustav koristi najnoviji EMUI 9.1 koji je naravno zasnovan na najnovijoj, službenoj verziji Androida, konkretno Androidu 9.0 Pie. Uređaj isto tako koristi i Huaweijev novi EROFS sustav datoteka, što bi trebalo omogućiti puno bolje i veće brzine očitavanja datoteka. No, prije nego što zaronimo u sve te detalje i tehnikalije, izvadimo najprije ovaj P30 Pro iz kutije!

 

HUAWEI P30 PRO dizajn

Huawei P30 Pro: Dizajn

Huawei je svoj P30 Pro unaprijedio na mnoštvo načina, no kada se govori o dizajnu, ovdje je Huawei ostao kod svoje ispitane i iskušane formule. Nova perjanica je pametni telefon s dvostrukim staklenim dijelom, što je postao i normativ kod današnjih premium modela telefona. Ipak, novo sučelje kamere otraga pomoći će lakšem prepoznavanju ovog modela.

Gradijent od dvije i više boja Huawei je prvi puta primijenio još davnih dana. Ova tradicija nastavila se i kod Huaweija P30 Pro. Nova P30 serija odlikuje se četiri opcije preljevajućih boja od kojih je nova ”Aurora”. Druge opcije boja su Amber Sunrise, Breathing Crystal i Pearl White. Pretpostavljamo da će P30 Pro modeli Aurora postati najpoželjniji kod kupaca.

HUAWEI P30 PRO recenzija

Kod samog dizajna treba reći da nema neke velike razlike između Huaweija P30 i P30 Pro verzije, s time da Pro verzija ima drugačiji raspored kamera kao i periskopsku leću. Mi kod sebe imamo “Breathing Crystal” model, koji je isto tako privlačan, no ne i toliko blještav kao modeli drugih boja. Ono što je primjetno jest to da i P30 Pro vrlo lako skuplja mrlje i otiske prstiju, što sugerira u prilog tomu da će druge dostupne boje možda biti bolji izbor.

P30 Pro dosta podsjeća na Mate 20 Pro i manje je sličan P20 Pro uređaju, pogotovo po pitanju oblika i zakrivljenosti. Prednje i stražnje staklene površine su zakrivljene prema svojim duljim stranama.

HUAWEI P30 vs p30
Usporedba: HUAWEI P30 i P30 pro veličine zaslona

Na prednoj strani uređaja nalazi se najveći ekran koji je dosad vidjela P serija. Radi se o 6.47-inčnom, AMOLED ekranu zakrivljenih rubova. Veličina ekrana je isto tako napredovala u odnosu na ono što smo imali prilike vidjeti kod ranijih P serija. P9 Plus i P10 Plus imali su prikaze od 5.5 inča dok je P20 Pro imao ekran od 6.1 inča. Sada je P30 Pro sa svojim ekranom od 6.47 inča ušao u veličine Mate 20 Pro uređaja.

HUAWEI P30 PRO ekran

Sam ekran na vrhu ima maleni usjek unutar kojeg se nalazi selfie kamera. Ovaj uređaj na sebi nema napredno prepoznavanje lica, kao što to ima Mate 20 Pro, nema LED bljeskalicu niti slušalicu. Selfie kamera izgleda kao da je smještena na sredini uređaja, no nije. To se i može vidjeti izbliza. Kamera je smještena između 1 ili 2 mm na lijevu stranu, stoga ako vas neravnoteža bude mučila, znate što je uzrok.

Zakrivljeni AMOLED je po veličini vrlo blizu Mate 20 Pro uređaju, no s obzirom na manji usjek P30 Pro je u prednosti što se tiče iskoristivosti prostora. Ipak, uređaj ima nižu rezoluciju, tako P30 Pro ima rezoluciju od 1080p, dok je rezolucija kod Mate 20 Pro 1440p. Prikaz slike izgleda jako dobro, tako da na ovo nemamo nikakve zamjerke.

Rubovi uređaja su gotovo nepostojeći, odnosno vrlo tanki, što je isto tako današnji vrlo traženi trend. Donji dio okvira telefona je malo veći, ali što se tiče rubova, ekran P30 Pro gotovo u cijelosti prekriva cijelu prednju površinu telefona.

HUAWEI P30 PRO otisak prsta

Na kraju treba reći kako se unutar ekrana nalazi čitač otisaka prstiju, i to na donjoj strani. Čitač je poprilično brz i premda nije uvijek uključen, od korisnika ne zahtijeva ”buđenje” ekrana kako bi ga mogao koristiti. Jednom kada kliknete na dno ekrana uređaj će odmah uključiti senzor, ekran i prepoznavanje otisaka prstiju. Ustvari, po mom mišljenju ovo je najbrži čitač otisaka prstiju kojeg smo imali prilike testirati dosad. Područje senzora se upali svaki puta kada uzmete telefon u ruke, tako da ćete se na njega poprilično brzo naviknuti.

Recimo sada nešto o slušalicama, ili o nedostatku istih. P30 Pro koristi svoj ekran koji se onda ponaša kao ”slušalica” za vrijeme poziva. Iz Huaweija kažu kako je ova tehnologija koja se nalazi u P30 Pro već sada druge generacije, iako je ovo prvi puta da su tako nešto koristili na pametnom telefonu. To bi trebalo biti bolje od recimo LG G8, zbog toga što bi tehnologija koja se nalazi na P30 Pro trebala davati čišći zvuk.

Akustični prikaz, koji postoji kod Huaweija P30 Pro znači da cijeli ekran vibrira kako bi kreirao zvuk. Ova tehnologija pružanja zvuka znači da će puno veća količina zvuka ići prema uhu slušatelja te da će se eliminirati ”curenje” zvuka izvan slušalice. Zavojnica za stvaranje ovih vibracija nije na gornjoj strani uređaja, već oko 2 centimetra niže od selfie kamere. P30 Pro će vam čak i pokazati animaciju kako biste saznali gdje točno trebate postaviti svoje uho kako biste najbolje doživjeli ovo iskustvo.

 

HUAWEI P30 PRO zaslon

Huawei P30 Pro: Zaslon

Huawei P30 Pro na sebi ima veliki 6.47-inčni HDR AMOLED ekran koji na samome vrhu ima maleni zubić. Ugrađeni OLED panel daje rezoluciju od 2340x1080p uz omjer slike 19.5:9. Gustoća točkica od oko 400 ppi, je i više nego dovoljno da bi ekran prikazivao oštru sliku i ugodno iskustvo promatranja. Sam ekran je poprilično svijetao, što su i potvrdila naša ispitivanja.

HUAWEI P30 PRO rezolucija ekrana

Kada je postavljen na automatsko, ekran daje odličnih 600 nita svjetline, što je vrlo impresivno za jedan OLED ekran. Kontrast i prikaz slike pri sunčevoj svjetlosti na P30 Pro modelu je izvrstan, ali nismo niti očekivali ništa manje od ovog OLED ekrana, koji je još i k tomu poprilično svjetao.

Ekran dolazi u dva načina prikaza boja: normalan i Vivid. Svaki od načina prikaza boja u sebi ima tri sekundarna načina prikaza: predefinirani, topli i hladni prikaz. Prikaz boja se može odabrati prema vlastitim afinitetima uz vrlo dobru preciznost boja.

 

HUAWEI P30 test

Huawei P30 Pro: Performanse

Huawei P30 Pro, baš kao i cijela Mate 20 serija, koristi najnoviji HiSilicon Kirin 980 procesor. Već smo upoznati s procesorima od 7 nanometara, koji iako više nisu usamljeni u Android svijetu, podsjetimo da i Snapdragon 855 ima arhitekturu na 7nm, dok je Exynos 9820 osmišljen na onoj od 8nm, i dalje su najbrži procesori današnjice. Vrijedi spomenuti da P30 Pro ima i poboljšani sustav hlađenja koji se sastoji od grafena, i sustava za odvođenje topline iz uređaja, što omogućuje procesoru maksimalne performanse.

Kirin 980 je osmojezgreni procesor koji koristi dvije jezgre zadužene za visokozahtjevne aktivnosti (Cortex-A76) koje su postavljene na radni takt od 2.6 GHz, još dvije, malo slabije Cortex-A76 jezgre s radnim taktom od 1.92 GHz te četiri Cortex-A55 jezgre za optimalno korištenje koje su postavljene na radni takt od 1.8 GHz.

Nadalje, procesor koristi ARM-ovu DynamIQ tehnologiju, koja je ustvari napredak ”big.LITTLE” tehnologije i koja omogućuje zajedniči rad bilo kojeg broja jezgri. DynamIQ znači da recimo, ovisno o zahtjevima onoga što korisnik radi na uređaju, u isto vrijeme mogu raditi jedna visokozahtjevna jezgra i tri ”obične” jezgre.

Što se tiče grafike, Kirin 980 na sebi ima Mali-G76 MP10 grafičku karticu sa deset jezgri. Mali-G76 MP10 u odnosu na svog prethodnika Mali-G72, koja se nalazila u Kirin 970 procesoru (onome koji se nalazi u P20 Pro) nudi znatno veća poboljšanja i u performansama i uštedi energije.

HUAWEI P30 PRO igranje igra

Turbo GPU 2.0, mogućnost koja postoji na EMUI 9.1, podržana je od mnogih top igara kao što su PUBG Mobile, Mobile Legends: BangBang, NBA 2k18, Rules of Survival, Vainglory,  Arena of Valor itd. Zahvaljujući Turbo GPU 2.0 te igre će raditi glatko i fluidno na 60 fps-a i to na punoj rezoluciji. Huawei dalje surađuje s drugim developerima igara ne bi li ova mogućnost u budućnosti bila dostupna i na mnogim drugim igrama.

Čip također podržava LPDDR4X memoriju od 2133 MHz, te u sebi sadrži odvojeni, dvostruki NPU čip. Huawei ovo naziva ”moć dvostrukog mozga”. Ta moć trenutno može pomoći pri prepoznavanju do čak 4.500 slika po minuti, što je dvostruko brže od lanjskog pojedinačnog NPU čipa, koji se nalazio na Kirin 970 procesoru.

Sve u svemu radi se o jednom od najbržih i najboljih procesora koji su dostupni na tržištu, dok je grafička u rangu svega onoga što mogu učiniti grafičke kartice današnjih flagship modela telefona. Grafička kartica na ovom uređaju nudi optimalnu ravnotežu performansi, što se vidi i u igrama, jer ne postoji trenutno niti jedna Android igra koja može ovo opovrgnuti.

Kirin 980 SoC izrađen je na temelju izvrsne arhitekture od 7 nm, koja otpušta određenu količinu topline u sam telefon. No to se ne primjećuje, što se može uvelike zahvaliti novom sustavu hlađenja uređaja, koji svoj posao odrađuje odlično. On toplinu širi duž cijele stražnje strane uređaja, tako da korisnik ne može osjetiti neka posebna mjesta zagrijavanja. Zbog ovog novog sustava hlađenja, P30 Pro je jedan od ”najhladnijih” Huaweijevih flagship modela koje smo imali prilike koristiti u posljednjih nekoliko godina.

Sve u svemu, P30 Pro na sebi ima operacijski sustav koji radi nevjerojatno glatko. Ne postoji niti jedna igra koja na ovom uređaju neće raditi besprijekorno na rezoluciji od 1080p. Kirin 980 je jedan od onih SoC-ova kojeg se svakako isplati imati na svom uređaju i čija će brzina zadovoljiti svakog korisnika, bez obzira koliko zahtjevne aplikacije koristio.

 

HUAWEI P30 PRO KAMERA

Huawei P30 Pro kamera: Četverostruka Leica kamera

Huawei P30 Pro prvi je pametni telefon koji svijet upoznaje s novim, poboljšanim kamerama. Slično to je činio i njegov prethodnik, P20 Pro, s time što nova inačica Huawei P pametnog telefona sada ima četiri stražnja senzora. P30 Pro sadrži u pogledu fotografskih mogućnosti sve ono što je Huawei dosad postigao u mobilnom segmentu i nositelj je najnovijeg Leica tehnološkog napretka.

Tri od četiri kamere dijele izbočenje na stražnjoj strani telefona, prvi i najgornji senzor je onaj od 20MP sa ultraširokokutnim lećama od f/2.2. Nakon njega dolazi 40 MP širokokutna kamera s otvorom blende f/1.8 i lećom za optičku stabilizaciju slike te na kraju telefoto osjetljivi periskop, koji osim OIS-a ima i peterostruki optički zoom i senzor od 8 MP. Četvrta kamera je ToF i nalazi se tik do LED bljeskalice.

HUAWEI P30 PRO KAMERE

Glavna kamera: Huawei P30 Pro na sebi ima novi Sonyjev senzor od 40 MP koji je nazvan ”SuperSensing” senzor. Kamera će na predefinirani način fotografirati fotografije od 10 MP zahvaljujući svome Quad-Bayer filteru, no, ako korisnik poželi, može odabrati snimanje fotografija rezolucije od 40 MP. Ukratko rečeno, Quad-Bayer filteri funkcioniraju kao senzori od 10 MP, ali s jako velikim točkicama i nekim naprednim tehnologijama, kao što je HDR u stvarnom vremenu.

Iako SuperSensing senzor od 40 MP ima istu rezoluciju i istu leću od 27 mm kao i glavne kamere na Mate 20 Pro i P20 Pro uređajima, radi se zapravo o potpuno novom senzoru kojeg je Sony osmislio isključivo za Huawei. Leća sada propušta još više svijetla na f/1.6 i optički je stabilizirana, što je samo po sebi veliko poboljšanje u odnosu na proteklu generaciju.

Drugo, SuperSensing senzor sada ima novi filter boja, što upravo fascinira koliko su fotografije snimljene noću bolje, kvalitetnije i svjetlije. Umjesto tradicionalnog RGB filtera, Huawei i Sony upotrijebili su filter RYYB (”Red, Yellow, Yellow, Blue” ili filter crvene, žute, žute i plave, što znači da su zelene točkice sada zamijenjene žutima). Žute omogućuju sakupljanje do 40% više svjetlosti od zelenih filtera kod RGB-a, što bi trebalo rezultirati u boljoj kvaliteti fotografija, pogotovo u uvjetima slabe svjetlosti.

Da skratimo stvari, kamera od 40 MP sada ima bolju tehnologiju skupljanja svjetlosti, bolji sustav optičke stabilizacije i novi filter boja. Ove tri stvari bi trebale uvelike poboljšati kvalitetu fotografija u uvjetima niske osvijetljenosti. Ako to nije dovoljno, dostupan je i Huaweijev Night Mode način fotografiranja.

Ultraširokokutna kamera: Senzor od 20 MP otvora blende f/2.2 od 16 mm, kojeg smo prvi puta vidjeli na Mate 20 Pro, sada je i na ovom uređaju. Senzor ima autofokus fazne detekcije i podršku za Super Macro način rada, što je vrlo korisno za fotografiranja fotografija na blizinu, tj. na udaljenost od samo nekoliko centimetara. Huawei je dodatno poboljšao svoj noćni način rada da funkcionira bolje sa ultraširokokutnim kamerama na P30 Pro uređaju. No, sada će trebati oko desetak sekundi za fotografiranje, a fotografije su puno bolje kvalitete.

Telefoto kamera: Bez sumnje, šlag na torti Huaweija P30 Pro je njegova telefoto kamera. U prošlosti smo isto tako imali prilike vidjeti periskopske kamere, no radilo se o kamerama koje su se odlikovale mogućnostima zumiranja, a ne toliko visokom kvalitetom fotografija. Senzor na ovom uređaju ima pravilno stabilizirane leće, zbog čega P30 pro nudi puno višu kvalitetu fotografija. No prvo recimo nešto o senzoru ove kamere. 8 MP znači da je rezolucija i dalje ista, no Huawei se odlučio za veći senzor, što znači da su sada točkice veće: 1.22 µm, što je nadogradnja od 0.22 u odnosu na ono što nude telefoto osjetljive kamere sa Matea 20 Pro i P20 Pro.

Senzor je smješten na stražnju stranu telefona i nalazi se oko 1 cm s desne strane od izbočenja kamere. Ono što zapravo vidite kada gledate na stražnju stranu jest prednji element periskopske leće. Ona ne sadrži zrcala, što znači da se svjetlost lomi pod kutem od 90 stupnjeva prema senzoru putem prizme. Odbijena svjetlost prolazi kroz set od 5 dodatnih, optičkih elemenata. Sustav isto tako omogućuje optičku stabilizaciju, što je nužno za eliminiranje efekta trzaja ruke.

Periskopska leća na P30 Pro uređaju je ona od 125 mm, optički je stabilizirana, ima otvor blende f/3.4 i trebala bi ponuditi peterostruki optički zoom preko glavnog senzora od 27 mm. EXIF zumiranih fotografija govori o 135 mm, što odgovara pravom, peterostrukom zoomu. Ipak, Huawei je potvrdio da je 125 mm ispravan ”izraz” u pogledu izraza od 35-milimetarskih senzora, što znači da je pravi zoom preko glavne kamere oko 4.6 puta, a ne 5.

Huawei isto tako nudi i takozvani deseterostruki hibridni zoom, kombinirajući digitalno i optičko povećavanje. On bi trebao ponuditi digitalni zoom bez gubitka kvalitete slike. Ustvari, uređaj dopušta i zoom od čak 50 puta, premda ova značajka nema neku korist za fotografiranje, ona nudi mogućnost da možete vidjeti puno dalje iza objekta kojeg smo željeli fotografirati, kao npr. dalekozor.

ToF kamera: Četvrta kamera je izvan glavnog seta i nalazi se tik do LED bljeskalice. Radi se o ToF kameri (ToF znači ”Time of Flight” ili vrijeme leta) koja ima dva glavna razloga postojanja: ubrzavanje autofokusa, te poboljšavanje odvajanja subjekata i pozadinskog zamućenja u portret načinu fotografiranja. S obzirom na to da ToF senzor nudi bolje višeslojno mapiranje, zahvaljujući njime dobit ćemo precizniju bokeh simulaciju.

Primjeri fotografija dobiveni sa Huawei P30 Pro:

HUAWEI P30 PRO test kamere 1

 

Slike dobivene s Huawei P30 Pro u uvjetima slabijeg osvjetljenja:

Huawei P30 Pro test kamere 11

 

 

Selfiji

Selfie kamera ovog uređaja daje impresivnu rezoluciju od 32 MP, otvora blende f/2.0, ali nažalost i dalje se radi o senzoru bez auto fokusa. Njime možete fotografirati portrete i dodavati različite efekte. Huawei obećaje bolje odvajanje subjekata. Selfie kamera podržava i HDR+ na AI način, što je ustvari, zahvaljujući naprednijim AI algoritmima, poboljšani HDR.

HUAWEI P30 PRO prednja kamera

Senzor od 32 MP radi poprilično dobar posao. Dinamični doseg je izvrstan za jednu selfie kameru, poboljšan je AI HDR+ i dodatno dobra stvar jest ta što nikada nismo morali brinuti o položaju izvora svjetlosti. Boje su bogate, a detalja je puno, no unatoč četiri puta većoj rezoluciji, selfie kamera ovog uređaja je i dalje manje detaljna od one koja se nalazi na Google Pixelu 3. Nešto što treba imati na umu jest to da najbolje mjesto fokusa ne predstavlja duljina ruke (što znači da će korisnici koji su iznadprosječno visoki trebati pomalo savinuti svoju ruku kako im lice ne bi izašlo iz fokusa).

 

HUAWEI P30 emui

Android Pie sa EMUI 9.1 plus novi sustav prebacivanja i primanja datoteka

Huawei P30 Pro ispod haube radi na Android 9.0 Pie operacijskom sustavu kojem pomaže vlastiti Huaweijev EMUI podoperacijski sustav, verzije 9.1. Budući da je Huawei radio na poliranju svog podoperacijskog sustava već duži niz godina, to se sada i vrlo dobro vidi.

Novi EMUI 9.1 donosi poprilično velika poboljšanja. Svaki uređaj koji će svojom nadogradnjom dobiti EMUI 9.1 dobit će i potpuno novi sustav za upravljanje datotekama i podacima koji se zove ERFOS.

ERFOS ili ”ERO File System” navodno donosi trostruko povećavanje brzine kod nasumičnog očitavanja, osjetno poboljšanje u brzini kod pokretanja aplikacija, te dodatno oslobađanje memorije za pohranu podataka, koju inače zauzimaju datoteke sustava. Tako sada P30 Pro radi brže i responzivnije od svojih predhodnika, bez ikakvih naznaka o mogućnosti  zastajkivanja.

HUAWEI P30 PRO performanse

Ostatak EMUI postavki je sličan kao i kod Mate 20 Pro, tako je sučelje pojednostavljeno, a one mogućnosti koje korisnik bude rijetko kada koristio odsad se nalaziti unutar naprednih, i ostalih sekundarnih izbornika. Druga ključna obilježja EMUI 9.1 su Turbo GPU 2.0 verzija načina rada, Huawei Share, koji sada dopušta dijeljenje podataka s računalima i ispisivanje dokumenata na bežični način. Daljnja poboljšanja uključuju pomoć prilikom putovanja od strane HiVision-a te Digital mogućnost određivanja vremena koje korisnik provodi koristeći P30 Pro. Uz pomoć ove mogućnosti korisnici će moći ograničiti vrijeme koje provode na pametnom telefonu, nakon isteka vremena ekran će postati monokromatski, dok će većina aplikacija biti onemogućena za korištenje.

P30 Pro sadrži i nadograđeni čitač otisaka prstiju koji se nalazi unutar ekrana. Sam čitač je vrlo brz i vrlo ga se jednostavno može postaviti te za reakciju zahtjeva čak i manje pritiska od predhodnih modela. Dok senzor nije toliko brz kao najnoviji konvencionalni senzori, dovoljno je kvalitetan da se razlika neće niti opaziti prilikom svakodnevog korištenja, a preciznost senzora je vrhunska.

Dostupna je i mogućnost otključavanja uređaja prepoznavanjem lica, s time da ova mogućnost koristi prednju kameru. Što se tiče usjeka ili ”zubića”, njega možete ostaviti ili ga možete sakriti odabirom crne alatne trake koja se proteže sve do donjeg dijela usjeka i na taj način ga zapravo eliminira. P30 Pro ima jedan od najmanjih usjeka koji postoje, tako da pretpostavljam da će ga vrlo maleni broj korisnika željeti sakriti.

 

HUAWEI P30 PRO baterija

Huawei P30 Pro: Baterija

U Huaweiju P30 Pro nalazi se velika baterija od 4.200 mAh, odnosno baterija istog kapaciteta kao i kod Mate 20 Pro uređaja. Osim toga, baterija koristi najnoviju verziju Huaweijeve tehnologije ”super-punjenja” ili SuperCharge od 40W. Za razliku od uobičajenog SuperCharge punjenja, ovaj način koristi višu voltažu kao i bateriju koja se ne zagrijava. Iz Huaweija govore kako baterija ima TUV certifikat tako da se ne trebate brinuti oko eventualnog zagrijavanja.

Punjač u kompletu s kabelom koji dolazi zapakiran s uređajem može napuniti uređaj do 80% za otprilike pola sata, što je izvrstan rezultat, dok će za 100% trebati oko sat vremena. Ovo su u svakom slučaju vrlo dobri rezultati, s obzirom na kapacitet baterije.

Osim toga P30 Pro podržava i bežično punjenje na 15W kao i reverzibilno, bežično punjenje. Reverzibilno znači da korisnik ima mogućnost koristiti stražnju stranu uređaja za bežično punjenje. U slučaju da korisnik želi koristiti reverzibilno, bežično punjenje, njega će korisnik najprije trebati omogućiti u postavkama baterije, s obzirom da se ne radi o mogućnosti koja je predefinirano uključena.

Što se tiče trajanja baterije na ovom telefonu naša mjerenja su pokazala da je P30 Pro prikazivao video neprekidno u trajanju od 19h, dok je na skripti za konstantno internetsko pregledavanje izdržao oko 15 sati. Sveukupna izdržljivost baterije je odlična, što se najviše može zahvaliti vrlo dobroj bateriji, ali i dodatnim poboljšanjima u pogledu performansi ”stand-by” stanja, pogotovo u usporedbi sa Huawei P20 Pro i Mate 20 Pro uređajima.

 

HUAWEI P30 PRO otpornost na vodu

Zaključak

Huawei je još jednom postigao nešto veliko i ostavio konkurenciju iza sebe. Radi se o proizvođaču koji je učinio dvostruke kamere trendom. Nakon toga je osmislio trostruku kameru, pa ultraširokokutnu sa Matea 20 Pro, za koju se ispostavilo da je puno bolja od LG-jeve. No, Huawei je napravio još jedan skok u mobilnoj fotografiji kada je osmislio četverostruku kameru. 10-megapixelne fotografije kod niskog nivoa osvjetljenja su vjerojatno najbolje što se danas može dobiti iz pametnih telefona.

Ultraširokokutni senzor ima autofokus, a njegove fotografije su među najboljima u klasi. Portreti poboljšani ToF kamerom je još jedan adut kojeg treba svakako spomenuti. I na kraju kao šlag na torti je svakako peterostruki optički zoom, zahvaljujući kojem je kamera nadišla sva naša očekivanja.

Dok je određen broj uređaja već ponudio kombinaciju širokokutnih i ”običnih” kamera, Huawei je uspio zadržati prednost tako što je poboljšao svoje širokokutne senzore. Kombinacija visoke kvalitete fotografija i različitosti kamera čini Huawei P30 Pro novim kraljem pametnog telefona i kamere u jednome. Huawei već dugo vremena mijenja izgled tržišta pametnih telefona. Sa svojim P30 Pro postigao je nešto što će mnogi tek trebati dostići.

Iako su kamere najjači adut ovog uređaja, to nije sve. On je izvrstan u svemu ostalome što bi korisnik očekivao od modernog pametnog telefona: u dizajnu, ekranu, performansama, gamingu i vijeku trajanja baterije. Premda nije bez mane, na njih je puno lakše zažmiriti kada uređaj ima toliko vrlina.

 

HUAWEI P30 test

Huawei P30 Pro specifikacija:

 • Zaslon: OLED 6.47 inča, 1080 x 2340 pixels, 19.5:9 ratio (398 ppi density)
 • Čipset: HiSilicon Kirin 980 (7 nm)
 • CPU: Octa-core (2×2.6 GHz Cortex-A76 & 2×1.92 GHz Cortex-A76 & 4×1.8 GHz Cortex-A55)
 • GPU: Mali-G76 MP10
 • RAM: 6Gb/8Gb
 • Pohrana: 128/256/512 GB
 • Kamera: Glavna: Leica optika, četverostoruka: 40 MP, f/1.6, 27mm (wide), 1/1.7″, PDAF, OIS; Periscope 8 MP, f/3.4, 125mm (telephoto), 1/4″, PDAF, OIS, 5x optical zoom
  20 MP, f/2.2, 16mm (ultrawide), 1/2.7″, PDAF, TOF 3D kamera; Video: 2160p@30fps, 1080p@60fps, 1080p@30fps (gyro-EIS), 720p@960fps; Prednja: 32 MP, f/2.0, (wide), 0.8µm, video 1080p@30fps
 • OS: Android 9.0 (Pie); EMUI 9.1
 • Priključci: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.0, USB 3.1, Type-C 1.0
 • Baterija: Li-Po 4200 mAh, brzo punjenje 40W, bežično punjenje 15W
 • Dimenzije: 158 x 73.4 x 8.4 mm
 • Masa: 192 g
 • Cijena: oko 6.000kn

Za: Superiorne kamere pogotovo kod slabijeg osvjetljenja, performanse, baterija, brzo punjenje, trendi izgled, kvaliteta izrade

Protiv: Nema priključka za slušalice

 

Piše: I.H.

 

 

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here