Ako je jedan od ciljeva Microsofta bio zbunjivanje i poticanje bijesa kod potencijalnih korisnika, onda mu u tome odlično ide…

Kako vrijeme prolazi, tako nam se sve više bliži datum izlaska novog Microsoftovog sustava, Windowsa 11. No zajedno s tim datumom, dolaze i neke, ne baš dobre vijesti u pogledu novog operativnog sustava.

Hardverski fijasko sada je vjerojatno svima poznat, kao i problemi s nadogradnjama sustava kod računala koja neće podržavati Windows 11, a tu je i novi problem: Windows 11 neće odmah podržavati Android aplikacije. O čemu se točnije radi, pročitajte u novom pregledu novosti vezanih uz Windows 11.

Microsoft podržava/ne podržava ”starije” hardvere

Microsoft je vrlo dobar u davanju obećanja i u njihovom kršenju, koje je toliko teško da to boli. To se možda najviše pokazalo kroz nedavni fijasko u pogledu hardverske kompatibilnosti s nadolazećim Windows 11 operativnim sustavom. Naime, prošlog petka, tvrtka je službeno objavila da će doista dopustiti računalima, čija konfiguracija seže otprije 2018. godine mogućnost instaliranja svog nadolazećeg operacijskog sustava Windows 11, čime je okončano ono što je slovilo kao prava kriza u posljednjih nekoliko mjeseci, budući da se nije znalo koja će sve računala biti kompatibilna s Windowsom 11.

Kriza je započela u lipnju kada je Microsoft u ime sigurnosti izdao alat za provjeru kompatibilnosti sa sustavom Windows 11, koji je u osnovi maknuo s popisa kompatibilnosti s Windowsom 11 računala koja još uvijek koriste moćne procesore, poput Intel Core i7-7700K i AMD Ryzen 7 1800X-uključujući i vlastite prijenosne računale Microsoft Surface.

Kao što se moglo zamisliti, zajednica ”pisijaša” nije bila presretna što je morala biti prisiljena u program nadogradnje, kakvi postoje kod pametnih telefona, samo kako bi mogla koristiti sigurniji Windows 11. Uostalom, računalni sustav Windows oduvijek je bio poznat po tome što je podržavao vrlo široku kompatibilnost, čak i sa starijim računalima, što je i jedan od razloga zbog kojeg su mnogi korisnici prelazili sa starijih na novije sustave.

No u vezi Windowsa 11 situacija je, čini se, drugačija. Iako je Microsoft navodno popustio u pogledu toga koji će sve hardveri moći instalirati novu iteraciju njihovog operativnog sustava, nedavno se pokazalo da to baš i nije istina. U prijevodu- ovisno o tome hoće li se vaše računalo, prijenosno ili stolno, nalaziti na Microsoftovom popisu podržanih računala, moći ćete instalirati Windows 11 sustav, ali vjerojatno nećete moći dobivati ažuriranja. Ili ćete dobivati neka od ažuriranja.

Microsoft zasad nije siguran. Još uvijek razmatraju na koji način riješiti ovaj problem, a da pritom najmanje ”boli” njih. Za korisnike ih, izgleda, nije pretjerano briga. Hoće li to značiti da ćemo, kako bismo mogli koristiti Windows 11, morati kupiti računala s hardverskim postavkama iz ove godine, kao što je često slučaj kod pametnih telefona, ako bismo željeli koristiti novi Android? Vrlo vjerojatno. Što nas dovodi do idućeg problema u vezi Windowsa 11.

jeftini gaming pc

Ako ste Windows 11 instalirali na računalo koje ”nije podržano”, nećete dobivati ažuriranja

Iako vam Microsoft može dopustiti instalaciju Windows 11 na “nepodržanom” računalu, prethodno neotkriveno Microsoftovo ograničenje u pogledu kompatibilnosti znači da neće biti sve tako ružičasto po pitanju ažuriranja.

Microsoft je u petak podigao nade entuzijastima kada je u nekim publikacijama rekao da će dopustiti korisnicima instaliranje Windows 11 sustava, čak i na “nepodržanim računalima”, ili onom za koje bi aplikacije poput Microsoftove provjere ispravnosti računala prijavile da su nekompatibilne s hardverskim zahtjevima sustava Windows 11. Mnogi su željeli objašnjenje u pogledu ove tvrdnje. Evo što su iz Microsofta izjavili.

Prvo je Microsoft pojasnio da ono što je ranije rekao još uvijek stoji. Ako korisnik posjeduje računalo sa sustavom Windows 10 i ako ga želi nadograditi na sustav Windows 11 putem alata Windows Media Creation Tool ili preuzimanjem .ISO datoteke, to ćete moći učiniti. Microsoft je također pojasnio koji će hardver Windows 11 zahtijevati. Prema objavi Microsoftovog tima, za Windows 11 bit će potrebni kompatibilni 64-bitni procesori, 4 GB memorije, 64 GB prostora za pohranu, UEFI sigurno pokretanje, zahtjevi za grafiku i TPM 2.0. Međutim, ako vaše računalo podržava samo TPM 1.2, računalo će se službeno smatrati “nepodržanim”.

Prema Microsoftu, nije preporučljivo pokretati Windows 11 na računalu koje nije podržano. Uz to, Microsoft kaže da će to biti prikladno samo u određenim privremenim scenarijima. No, Microsoft je u petak navečer rekao da nepodržana računala sa sustavom Windows 11 neće imati pravo primati ažuriranja putem usluge Windows Update. To znači, dodao je Microsoft, da i nepodržana Windows računala možda neće dobiti nikakva ažuriranja: sigurnosna, niti ažuriranja programa.

Uklanjanje pristupa mogućnostima Windows ažuriranja bitno ograničava mogućnosti nadogradnje nepodržanog računala u mnogim scenarijima. Bez ažuriranja korisnici neće imati pristup najnovijem kodu, kao ni novim značajkama i potencijalno sigurnosnim ažuriranjima. Microsoft je upozorio da nepodržana, računala, bez sigurnosnih zakrpi, mogu imati problema s kompatibilnošću, da mogu postati neupotrebljiva i da možda čak neće biti ni pokrivena jamstvom.

Čak i ako je korisnik spreman ostaviti svoje računalo u fiksnom, neispravnom stanju, Microsoft će vjerojatno prekinuti podršku za tu verziju za godinu ili dvije. Prema Microsoftovim datumima podrške za Windows 10, na primjer, trenutna verzija sustava Windows 10, Windows 10 21H1, ističe 13. prosinca 2022. godine.

Ovo u osnovi znači da, što se hardverskih zahtjeva tiče, kako bi računalo moglo koristiti i instalirati Windows 11 ono u osnovi mora sadržavati hardver TPM 2.0, bez obzira na to je li integriran ili kao samostalni čip. U slučaju da računalo ne koristi taj hardver, gotovo je sigurno da neće imati mogućnosti nadogradnje, ažuriranja, da na to računalo korisnik neće moći skidati nikakve zakrpe i slično. Vrlo nezgodno, sve u svemu…

windows 11

Android aplikacije neće biti dostupne na Windows 11 sustavu, barem ne odmah

Polako se primičemo kod trećeg, takoreći problema koji se odnosi na Windows 11 sustav: onaj koji je vezan uz Android aplikacije. Iako je Microsoft najavljivao da će njegova kompatibilnost s Googleovim sučeljem biti jedna od najvažnijih mogućnosti, izgleda da će ona morati biti ”na čekanju”. Odnosno, Android aplikacije nećemo odmah moći vidjeti na Windows 11 sustavu. O čemu se točnije radi, pročitajte u nastavku.

Microsoft nastavlja iznenađivati svoje sadašnje i potencijalne korisnike Windows operativnih sustava! Naime, zajedno s datumom izlaska sustava Windows 11 Microsoft je izbacio novu vijest, vezanu uz njegovu podršku Android sučelja. Jedna od najočekivanijih novih značajki Windows 11, odnosno podrška za Android aplikacije, neće biti dostupna odmah nakon što operativni sustav bude dostupan na tržištu i za korištenje.

Evo što je u vezi toga rekao Microsoftov menadžer za marketing, Aaron Woodman:

„Veselimo se nastavku našeg nastojanja da Android aplikacije prenesemo i donesemo na operativni sustav Windows 11 i Microsoftovu Trgovinu, kroz suradnju s Amazonom i Intelom; ozbiljnije stvari u vezi ovoga započet će s pregledom za Windows Insider u narednim mjesecima.“

Ako će se podrška za Android tek u “nadolazećim mjesecima” početi testirati s Windows Insideru u obliku pregleda, to znači da nas čeka još puno vremena prije nego što Android aplikacije počnemo koristiti na Windowsu 11. Neke glasine govore o tome da ćemo tu mogućnost moći koristiti tek kasnije iduće godine. Nastojanje da se Android aplikacije dovedu u Windows bez službene Googleove podrške zvuči komplicirano, pogotovo ako se uzme u obzir da će Microsoft za takvo nešto trebati pomoć Amazonove trgovine aplikacija i tehnologije. Evo kako je Microsoft zamislio prenijeti Googleove aplikacije na svoj novi, operativni sustav:

„Kako bi Android aplikacije doveo na osobna računala sa sustavom Windows, Microsoft koristi tehnologiju Intel Bridge, koju Intel na visokoj razini opisuje kao “post-kompajler alat, koji omogućuje aplikacijama da se pokreću izvorno na uređajima temeljenim na x86 sustavu, uključujući i pokretanje tih aplikacija u sustavu Windows. Zvuči kao da će Windows 11 taj posao izvoditi na vašem računalu, a ne u Microsoft Trgovini, tako da bi računala sa sustavom Windows 11 trebala moći dodatno učitavati Android aplikacije i igre.“

Odgoda izbacivanja jedne od ključnih značajki sustava Windows 11 stoga je veliki minus. Ipak, pod pretpostavkom da će Microsoft, Amazon i Intel uspjeti povući podršku za Android aplikacije u dogledno vrijeme, to bi neizbježno moglo učiniti Windows 11 još privlačnijom platformom za korisnike i programere. Microsoft se trudio namamiti programere u svoj Microsoft Store, dok bi se oslanjanje na Android aplikacije radi nadoknade moglo bi se svidjeti korisnicima koji ne vole koristiti web aplikacije.

Za sve one korisnike koji vole pisati kodove i programirati, mogućnost pokretanja i Linux i Android aplikacija na Windowsu 11 zvuči doista primamljivo. Zbog ovakvih mogućnosti, koje se nesumnjivo pružaju korisnicima jednom kada Windows 11 bude kompatibilan s Android sučeljem, željeli bismo vidjeti da ova mogućnost novog, nadolazećeg Microsoftovog operativnog sustava zaživi čim prije.

Neke glasine tvrde da bismo Android aplikacije mogli vidjeti tek iduće godine, u siječnju ili veljači, dok neke pak govore da bi Microsoft ipak možda mogao otkloniti sve probleme prije izlaska Windowsa 11. Što će točno od svega ovoga biti istina, vidjet ćemo 05. listopada, kada Microsoft i službeno izbacuje Windows 11 na tržište.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here