Krajem prošlo godine, kada smo svi maštali o savršenoj 2020. godini, malo tko je mogao zamisliti da će nam ova godina opaliti takav šamar. No, dogodio se koronavirus i razne restrikcije čelnika zemalja diljem svijeta – što je uvelike utjecalo na događanja na tržištu. Poseban udarac doživjele su velike tehnološke kompanije koje su u vrijeme karantene bile pod pojačanim pritiskom i priljevom korisnika, a s druge strane nisu mogle raditi iz svojih ureda – zbog restrikcija.

Srećom, veliki broj zaposlenika tehnoloških tvrtki radi na računalu pa posao mogu dovoljno kvalitetno obavljati od doma. Iako su mnogi očekivali da će povratak na staro radno mjesto desiti za nekoliko tjedana i mjeseci – stanje u SAD-u se nimalo ne smiruje pa nema ni povratka na staro.

Ovih su se dana u medijima pojavile informacije kako Microsoft ne želi vraćati svoje zaposlenik u urede sve do početka sljedeće godine. Konkretno, postavljen je datum 19.01.2021. kao trenutak u kojem bi se zaposlenici mogli vratiti u urede za svoje radne jedinice. Do tada, većina zaposlenika kompanije Microsoft u SAD-u će raditi od doma (ili uopće neće raditi).

Microsoft je funkcioniranje zaposlenik nakon korone podijelio u 6 smislenih faza, a izvršenje zadnje faze trebalo bi se desiti tek početkom iduće godine. U prvim fazama zaposlenici će raditi isključivo od doma, dok bi u četvrtoj fazi moglo započeti vraćanje zaposlenika na svoje radne jedinice.

U početku će povratak teći selektivno i vrlo oprezno, a vrlo vjerojatno će se uredi urediti na način da se poštuju sve mjere restrikcije i zaštite od koronavirusa. Ako se situacija sa širenjem epidemije popravi, onda Microsoft razmišlja o povratku svih zaposlenika u urede – ali to se sigurno neće dogoditi prije 19. siječnja.

No, Microsoft nije jedina kompanija koja će na ovaj način postupiti prema povratku zaposlenika u urede. Amazon je baš poput Microsofta odlučio svojim zaposlenicima dopustiti rad od doma do siječnja sljedeće godine. Sličan rok za sada još uvijek imaju i Apple te Facebook – koji bi o povratku trebali odlučiti početkom iduće godine.

Kompanija koja je dala najviše vremena svojim zaposlenicima je Google koji ne razmišlja o povratu zaposlenika u urede sve do ljeta iduće godine. Kako će se cijela situacija rasplesti još ćemo vidjeti jer SAD je i dalje jedno o žarišta pandemije.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here