Prijepori na relaciji SAD-Kina, točnije Trumpova administracija – Huawei i dalje ne jenjavaju. Sve to zajedno ostavlja vrlo velik trag na ovu kinesku tvrtku, koja se hrabro bori sa svim nedaćama koje su nepravedno stavljene pred nju. Noviji Huaweijevi pametni telefoni nemaju više pravo niti koristiti Googleove usluge, što je tvrtku natjeralo na razvoj svog vlastitog ekosustava.

Jedan od Huaweijevih pametnih telefona koji dolazi bez Google Trgovine i ostalih Googleovih, pripadajućih usluga je i Huawei P40 Lite. Za one koji baš ne mogu bez Google aplikacija, dobra vijest je, da se većina aplikacija ipak može instalirati direktno s weba putem kroz instalacijske .APK datoteke.

Koliko je Huawei uspio kompenzirati nemogućnost korištenja Googleovih usluga na svojim telefonima, koju su to plusevi, a koji su minusi ove ”olakšane” verzije najnovije Huaweijeve perjanice pročitajte u još jednoj iscrpnoj recenziji.

 

Huawei P40 Lite recnzija

Što se nalazi u pakiranju?

Huawei je oduvijek bio, barem u usporedbi sa nekim drugim puno razvikanijim proizvođačima, dosta darežljiv. Tako je slučaj i sada. Svi koji se odluče na kupovinu Huaweijevog P40 Lite pametnog telefona u pakiranju će, osim standardne dokumentacije i iglice za otvaranje ladica, dobiti par bežičnih slušalica i 40-wattni punjač, što definitivno zaslužuje palac gore. Kada bi Apple mogao sa svojim iPhone telefonima konačno početi prodavati i punjače za brzo punjenje?

 

Huawei P40 Lite: Dizajn, materijali izrade i dojam u ruci

Što se samoga koncepta tiče, Huawei P40 Lite uvelike ponavlja sve ono što smo imali prilike vidjeti u vezi dizajna kod uređaja koje je Huawei već izbacio na tržište, kao i kod onih dosta skupljih modela. Na primjer, dosta toga Huawei je preuzeo od svog Huawei Nova 5T pametnog telefona, ali vidi se da je neke stvari i kopirao od svog pod-branda, Honora, točnije od njegovih Honor 20 i Honor 20 Pro modela.

Huawei P40 Lite test

Ovo se najviše vidi u pogledu zaslona i smještaja selfie kamere: zaslon prekriva oko 84% prednje površine zaslona, rubovi su vrlo tanki, a selfie kamera smještena je u gornjem, lijevom kutu zaslona. Gotovo svi Huaweijevi (i Honorovi) pametni telefoni sprijeda izgledaju gotovo isto. Jedino možda Honor 20 i Honor 20 Pro imaju nešto tanje rubove, odnosno kako se ono kaže, još manje ”mesa” sa strane te iznad i ispod zaslona. Huawei P40 Lite je tu malo ”deblji”, što nije nužno nešto pozitivno, no tako je kako je. Ipak se radi o ”Lite” modelu tako da je ovo kompromis na koji morate biti spremni.

Selfie kamera sprijeda neće biti previše upadljiva. Štoviše, puno će se manje primijetiti, pogotovo ako ju usporedite sa selfie kamerama koje su jedno vrijeme bile smještene u ”notchevima”, no ipak će vam tu i tamo znati upasti u oko. Stražnje kamere pak, ponovno osmišljene u obliku četverokuta, ističu se, ali ne previše, barem ne kao kod nekih drugih telefona čije su stražnje kamere također osmišljene na ovakav način.

U ruci uređaj djeluje i izgleda lijepo. Boja se lagano presijava na svjetlosti, što uređaju daje dojam kao da je izrađen od nekog materijala koje je više ”premium”, no nije. Iako lijepo izgleda, Huawei P40 Lite izrađen je u cijelosti od polikarbonata. U usporedbi sa lanjskim modelom, P40 Lite je doživio svojevrstan ”downgrade”. P30 Lite imao je staklenu poleđinu, iako je izgubio metalan okvir kojeg smo imali prilike vidjeti na P20 Lite modelu. Ove godine, Huawei je maknuo staklo sa poleđine i uređaj je u cijelosti ”odjenuo” u polikarbonat.

Huawei P40 Lite cijena

Vrlo vjerojatan razlog toga što se Huawei odlučio na uštedu po pitanju materijala izrade jest taj što se jednostavno svake godine cjenovni rang ”Lite” modela smanjuje, u odnosu na cijene od proteklih godina. No bez obzira što ovdje nećete vidjeti staklo ili metal, Huawei P40 Lite može se pohvaliti vrlo dobrom izradom. Iako tijelo nije blještavo, kao što to zna biti slučaj kod današnjih cjenovno pristupačnih pametnih telefona, ono i dalje izgleda vrlo lijepo i ostavlja sasvim dobar dojam u ruci.

Što se senzora, tipki i utora tiče, na gornjoj strani uređaja smješteni su slušalica, senzori blizine i svjetlosti, dok je selfie kamera, kao što sam rekao, smještena u gornjem, lijevom kutu. Nažalost, Huawei P40 Lite nema LED svjetlo za obavijesti, što u stvari nije minus, budući da se to od ovog uređaja nije niti očekivalo.

Na desnoj strani uređaja smještene su tipke za stišavanje i pojačavanje zvuka, kao i tipka za uključivanje i isključivanje uređaja, unutar koje je ugodno smješten i čitač otisaka prstiju. Na lijevoj strani nalaze se dva utora za nano SIM kartice (umjesto jedne nano SIM možete staviti posebnu ”Nano” memorijsku karticu koju je posebno za svoje uređaje razvio i osmislio Huawei).

Na donjoj strani uređaja nalazi se vrlo dobrodošao utor od 3.5 mm, USB-C, mikrofon i naravno jedan zvučnik za multimedije. Iznad postoji samo jedan dodatni mikrofon koji služi smanjivanju pozadinske buke. Nakon što uređaja okrenemo, odmah će nam u oči upasti četverostruka kamera, ispod koje se nalazi bljeskalica. Na samom podnožju nalazi se natpis ”Huawei” i to bi bilo to.

Huawei P40 Lite ekran

Ergonomija

Zbog svojih blago zaobljenih rubova Huawei P40 Lite ugodno će ”sjesti” u svačiji dlan. S obzirom na to da uređaj ima poveći zaslon, od 6.4 inča, većini korisnika bit će malo problematično koristiti uređaj samo s jednom rukom, no to je isto tako nešto na što ćete morati biti spremni kod kupovine ovakvog pametnog telefona.

Konfiguracija tipki je dosta dobra. Čitač otisaka prstiju, ugrađen u tipku za uključivanje i isključivanje uređaja dosta je dobro pozicioniran, bez obzira na to jeste li ljevak ili dešnjak. Isto vrijedi i za tipke glasnoće. Sve u svemu, što se rasporeda tipki, utora, kamera i cjelokupnog dizajna tiče, ovdje Huawei nije pribjegavao nikakvim radikalnim rješenjima niti izmjenama, već je samo preuzeo ono što već je već osmislio kod svojih prijašnjih modela i mora se priznati da to sve zajedno vrlo dobro funkcionira.

 

Huawei P40 Lite: Zaslon uređaja

Huawei P40 Lite se može pohvaliti vrlo prostranim zaslonom. Ovdje je riječ o LTPS IPS LCD zaslonu, dijagonale od 6.4 inča, Full HD+ rezolucije, sa gustoćom točkica od oko 398 ppi. Zaslon nije OLED ni AMOLED, što znači da ne možemo očekivati onakvu ”živost” i jasnoću boja kakvu bismo mogli očekivati da uređaj ima na sebi jedan takav zaslon.

Huawei P40 Lite zaslon

To ipak ne znači da je zaslon Huaweija P40 Lite loš. Prikaz boja je sasvim OK, boje su čak i poprilično bogate, a kontrast je dobar. Svjetlina nije baš nešto čime ćete biti zadovoljni, no nije toliko loša da uređaj ne biste mogli koristiti vani na otvorenom, dok sja Sunce. U uvjetima nižeg i niskog osvjetljenja uređaj je vrlo ugodno za koristiti.

Sama reprodukcija boja može se dodatno namjestiti kroz odabiranje jedne od dviju mogućnosti: možete odabrati prirodne ili zasićene boje. Zasićene će dati bogatije boje i sve što na zaslonu budete pregledavali izgledat će realističnije i ”bogatije”, opet ne kao na AMOLED-ima, ali nije ni loše.

Čitljivost pod kutom je dobra. Ništa više i ništa manje od toga. Točnije, kod čitljivosti pod kutom zapravo se najviše vide minusi LCD zaslona. Na primjer, jasno se vidi da nijanse crne nisu crne, nego da se radi o tamnosivim bojama. Ostale boje djeluju nekako previše zelenkasto i umjetno. Svakako se primijeti da je riječ o LCD-ovom zaslonu.

Unutar postavki pronaći ćete također i tamnu temu. Raniji Huaweijevi pametni telefoni sa IPS LCD zaslonima je nisu imali, no ovaj je ima. Opet, s obzirom na to da ovaj zaslon nema OLED ili AMOLED zaslon, uključivanje tamne teme neće napraviti apsolutno ništa po pitanju uštede baterije, no korisničko sučelje će izgledati malo ”svježije” i drugačije, što bi vam se moglo svidjeti.

Unutar opcija također ćete i pronaći opciju za zaštitu očiju te opcije za rezoluciju zaslona. Zbog toga što je zaslon podosta prostran, sav sadržaj kojeg budete planirali gledati na njemu ipak će izgledati lijepo, što znači da ćete moći uživati i u YouTube sadržajima, ali i da ćete bez problema moći odigrati i igre. Tu dolazimo i do idućeg dijela recenzije.

 

Huawei P40 Lite benchmark
Antutu benchmark

Huawei P40 Lite: Performanse

Jedna od novosti koja  se odnosi na performanse Huaweija P40 Lite jest ta da ovaj pametni telefon u sebi ima novi HiSilicon Kirin 810 procesor, koji je zamijenio prijašnji model, Kirin 710. Procesor je osmišljen na arhitekturi od 7 nanometara, odnosno na istim standardima na kojima su osmišljeni i procesori koji se nalaze u pametnim telefonima visokog razreda, odnosno u perjanicama.

Radi se o osmojezgrenom procesoru, čije dvije jezgre, radnoga takta od 2.27 GHz služe visokozahtjevnim zadacima (Cortex A-76), dok ostalih šest jezgri, radnog takta od 1.88 GHz (Cortex A-55) služe svakodnevnom radu. Glavnom procesoru pomaže i grafički ko-procesor Mali-G52 MP6. Najkraće što se može reći u vezi ovog procesora jest ne samo da će ispuniti očekivanja mnogih po pitanju performansi, već da će i nadići mnoga očekivanja.

Procesor je i učinkovit po pitanju pružanja fantastičnih performansi i energetski je učinkovit, što znači da neće biti ”pretežak” po pitanju energije baterije Huaweija P40 Lite. Sve to znači da ćete sve zadatke koje budete obavljali na ovome pametnom telefonu, od igranja zahtjevnih igara do gledanja videozapisa na YouTubeu u Full HD+ kvaliteti dok vam u pozadini rade aplikacije kao što su Viber, WhatsApp ili Messenger, na ovom pametnom telefonu moći obavljati bez ikakvih problema.

Huawei P40 Lite perofmanse

Naravno, Kirin 810 ipak nije toliko brz kao Kirin 980 ili Kirin 990, ali to se u normalnom, svakodnevnom radu gotovo da i neće osjetiti (pogotovo ako prethodno niste imali priliku isprobati recimo Huawei P40 Pro ili Huawei P30 Pro).

Količina radne memorije na Huaweiju P40 Lite je ista za sve uređaje, neovisno o tome gdje se oni prodavali. Radi se o 6 GB radne memorije i 128 GB unutarnje memorije za pohranu podataka. 6 GB RAM će vam također biti sasvim dovoljno za nesmetan svakodnevan rad i za jednostavno i brzo prebacivanje između različitih aplikacija. Od nominalnih 128 GB, dostupno je oko 109 GB.

U isto vrijeme, Huawei za sve svoje korisnike pruža besplatnu mogućnost korištenja dodatnih 15 GB na jednu godinu. Svi oni koji žele koristiti više prostora za pohranu za to će naravno, trebati platiti, dok će pokusni rok na tih 15 GB prestati nakon jedne godine, što znači da ćete i tih 15 GB, ako ih odlučite dalje koristiti, morati plaćati. Drugi izbor, u slučaju da vam tih 109 GB nije dovoljno, jest nabavljanje ”Nano-Memory” kartice. Radi se o posebnim podvrstama microSD kartica za pohranu podataka koje je za svoje telefone osmislio Huawei.

 

Huawei P40 Lite kamere

Huawei P40 Lite: Kamere

Huawei P40 Lite ima sveukupno pet kamera: jednu selfie i četiri stražnje. Glavna stražnja kamera fotografije će ”po defaultu” fotografirati na rezoluciji od 12 MP, no naravno, ako želite tu rezoluciju možete postaviti na standardnih 48 ili na ”pojačanih” 48 MP, zahvaljujući Huaweijevom ”Ultra-Sharp with AI” načinu poboljšavanja rezolucije fotografija. Korisniku se daje mogućnost korištenja glavnog senzora na rezoluciji od 12 megapiksela ili postavljanje istoga na 48 MP i korištenje poboljšanja koja pruža umjetna inteligencija.

U praksi, ovaj poboljšani način rada zapravo neće nužno davati fotografije bolje kvalitete. Točnije, fotografije fotografirane na ovaj način pružat će u nekim situacijama lošije fotografije; u uvjetima normalne razine osvijetljenosti fotografije fotografirane senzorom postavljenom na rezoluciju od 48 MP prikazivat će daleko više ”zrnatosti” i zamućenja nego što je to slučaj kada se glavni senzor postavi na 12 MP.

Stvar dodatno poboljšava korištenje umjetne inteligencije. Ako budete planirali fotografirati koristeći glavni senzor na rezoluciji od 48 MP, definitivno s njim koristite i poboljšavanje kvalitete fotografija uz pomoć umjetne inteligencije. Skraćeno: rezolucija od 12 MP je najprikladnija za svakodnevno korištenje, gdje će fotografije trebati biti instantno fotografirane i gdje će mogućnosti odabira leća biti dostupne. Ako želite maksimalno iskoristiti sve ono što bi vam mogao pružiti glavni senzor kamere, onda bi bilo najbolje da ga postavite na 48 MP i da zajedno s njime koristite poboljšavanja uz pomoć umjetne inteligencije.

Općenito, glavna kamera na ovom pametnom telefonu je dosta dobra. Dinamički raspon je dobar, kao i reprodukcija boja. Smanjenje šuma nije previše agresivno, što znači da će u velikoj većini situacija, čak i u uvjetima srednje razine osvijetljenosti, sve biti fotografirano u optimalnoj razini kvalitete. Nećete biti razočarani, pogotovo kada se uzme omjer cijene i svega onoga što ovaj pametni telefon nudi svojim potencijalnim korisnicima. Kamere također imaju neke dodatne načine fotografiranja, kao što je dvostruki, digitalni zoom. On će najbolje funkcionirati vani na otvorenom, no imajte na umu da je ovo i dalje digitalni, a ne optički zoom.

Ultra-širokokutni senzor ima mogućnost fotografiranja fotografija pod kutom do 129 stupnjeva, uz poprilično standardan i dobar balans bijele boje. Ipak, ne može se reći da su fotografije, po pitanju sveukupne kvalitete i reprodukcije boja, iste kao one koje ćete fotografirati glavnom kamerom. Makro kamera je OK, ništa više od toga, bez obzira na to što dopušta i omogućuje fotografiranje objekata u udaljenosti od čak 4 cm. Kamera ipak neće prikazati dovoljnu količinu detalja; stvari će se donekle popraviti u uvjetima visoke osvijetljenosti, no postoji također i problem sa ravnotežom bijele boje.

Najveći minusi kamere odnose se svakako na mogućnosti (točnije, na nemogućnosti) snimanja videozapisa. Ne zaboravimo na to da se nalazimo u 2020. godini i da da nas velika većina, čak i uređaja srednje-niskog razreda, ima mogućnost snimanja u Full HD+ kvaliteti na 60 sličica po sekundi. No ne i Huawei P40 Lite. Zašto pitanje je sad. Koji je razlog zbog kojeg je Huawei na kamere svog P40 Lite modela stavio mogućnost snimanja samo i isključivo Full HD videozapisa na 30 sličica po sekundi?

P30 Lite je imao bolje mogućnosti snimanja videozapisa. Nejasan mi je ovaj potez. Uređaj također nema niti elektronički stabilizaciju prilikom snimanja u Full HD-u, što je još nešto što bi trebalo biti, a čega nema. Jedino s čime ćete morati biti zadovoljni, što  se snimanja videozapisa tiče, jest mogućnost snimanja u Full HD rezoluciji na 30 sličica po sekundi i to je to. Neki će možda reći da Huawei P40 Lite nije pametni telefon za snimanje videozapisa, no bez obzira na to, uređaj je u ovome segmentu lošiji od svog prethodnika, bez nekog jasnog razloga.

Selfie kamera je opet dobra, ali nije ništa spektakularno. Radi se o senzoru od 16 MP, otvora blende f/2.0, koji će u uvjetima dobrog osvjetljenja fotografirati dobre selfie fotografije, ni ništa posebno. Ako su selfiji ono zbog čega želite kupiti novi pametni telefon, onda bi definitivno bilo dobro da zaobiđete ovaj uređaj.

Fotografije dobivene sa Hauawei P40 lite kamerom:

Hauawei P40 lite test kamere

 

Vijek trajanja baterije

Baterija na Huaweiju P40 Lite je baterija od 4.200 mAh. Mora se priznati da je Huawei ovdje napravio dosta dobar posao. Za razliku od mnogih drugih uređaja koji su dostupni na tržištu i koji se mogu pohvaliti jednako dobrim, ako ne i ”debljim” baterijama, ova koja se nalazi u Huaweiju P40 Lite potrajat će puno dulje nego mnoge takve.

Zahvaljujući odličnoj optimizaciji potrošnje, baterija na Huaweiju P40 Lite moći će vam potrajati i do dva dana. Ako se odlučite na zahtjevnije korištenje, u tom slučaju moći ćete računati na jedan cijeli dan ili maksimalno do dan i pol. No više od pedeset sati trajnosti baterije uz devet do deset sati uključenog zaslona, sve to pokazuje kako se Huawei zaista potrudio što se segmenta potrošnje energije tiče.

Bateriju i ovaj segment dodatno poboljšava činjenica da ćete tu bateriju od 4.200 mAh vrlo brzo napuniti brzim punjačem, kojeg ćete dobiti zajedno u pakiranju. Radi se o punjaču od 40 W. Njemu će trebati samo dvadeset minuta da Huawei P40 Lite napuni od 0 do 55%. Za punih 100% trebat će mu malo manje od sat vremena, što je vrlo impresivno! Ono što je još impresivnije jest to što je Huawei, zajedno sa uređajem, odlučio ovakav jedan punjač staviti u pakiranje. Vidiš li ovo Apple?!

 

Zvuk i komunikacija

Zvučnik je jako dobar, no nažalost Huawei P40 Lite nema stereo zvučnike. Jesmo li to očekivali, teško je za reći, no da bi bilo dobro da ih ima, bi. No bez obzira na to, zvučnik je poprilično glasan, što će doprinijeti tomu da dodatno uživate u svemu onome što budete željeli slušati i/ili gledati na ovome pametnom telefonu.

Uređaj naravno dolazi i sa utorom od 3.5 mm, što je još jedan plus, budući da sve veći broj pametnih telefona, polako, ali sigurno taj utor istiskuju iz upotrebe. Zbog 3.5-milimetarskog utora zvuk će zvučati još bolje, budući da ćete na njega moći spojiti i svoje žične slušalice ili headset.

Huawei P40 Lite aplikacije

Softver

Eh sad dolazimo do možda najvećeg minusa ovog pametnog telefona. Huawei P40 Lite, baš kao i svi drugi Huawei pametni telefoni, koji su na tržište izbačeni nakon listopada 2019., ne podržava Googleove usluge. To znači da ćete umjesto klasičnih Google usluga, Trgovine i sličnoga, ovdje pronaći Huaweijevu zamjenu za iste ili App Gallery. App Gallery je puno siromašnija u pogledu ponude aplikacija, što je razumljivo.

Huawei P40 Lite facebook

Tome se može doskočiti na način da one aplikacije koje biste inače koristili, kao što su različite aplikacije za komuniciranje, možete skinuti sa internetskih stranica trećih strana i nakon toga ih instalirati na ovaj telefon. No imajte na umu da neke aplikacije, čak i kada to učinite, neće raditi (kao što su Google Karte).

 

Isplati li se kupiti Huawei P40 Lite?

Ako tražite pravu ”olakšanu” verziju ovogodišnje Huaweijeve perjanice, onda se definitivno isplati kupiti ovaj telefon. U Hrvatskoj ga možete pronaći po cijeni nižoj od 1.900 kuna (što je manje od 250 eura), što je dobro, s obzirom na sve ono što dobivate s ovim telefonom.

P40 Lite

Što točno dobivate? Dobit ćete telefon lijepog i prostranog zaslona, telefon jako dobrih performansi, solidnih kamera (glavni senzor je pogotovo dobar), odličnog vijeka trajanja baterije, jednostavnog i ”huaweijevskog” korisničkog sučelja, sa utorom od 3.5 mm.

Nećete dobiti Googleove usluge, Google Trgovinu i sve ostalo što ide zajedno u paketu sa Googleom. Međutim moći će te instalirati većinu aplikacija putem instalacijskih .APK datoteka. Nećete dobiti niti neke super kamere, ali ipak kada se sve zbroji i oduzme, po mom mišljenju Huawei P40 Lite mogao bi biti jako dobra investicija, pogotovo ako vam Googleove usluge poput Google asistenta i slično ne znače jako puno.

 

Tehničke specifikacije Huawei P40 Lite:

 • Dimenzije uređaja: 159.2 x 76.3 x 8.7 mm
 • Masa uređaja: 183 grama
 • Materijal izrade: staklo sprijeda, polikarbonat otraga, polikarbonatni rubovi
 • Zaslon: 6.4-inčni LTPS IPS LCD, rezolucije Full HD+ s gustoćom točkica oko 398 ppi
 • Operacijski sustav: Android 10 plus EMUI 10, bez Google Play usluga
 • SoC: HiSilicon Kirin 810 osmojezgreni, sa Mali G52 MP6 grafičkim procesorom
 • RAM: 6 GB
 • ROM: 128 GB plus nano memorija do 256 GB
 • Kamere: stražnja četverostruka (48 MP, f/1.8, 26mm (širokokutna), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, 8 MP, f/2.4, (ultra-širokokutna), 2 MP, f/2.4, 27mm (makro), 1/5.0″, 1.75µm, 2 MP, f/2.4, (senzor dubine), selfie kamera od 16 MP otvora blende f/2.0
 • Mogućnost snimanja videozapisa: Full HD na trideset sličica po sekundi
 • Čitač otisaka prstiju: Sa  strane
 • Utor od 3.5 mm: Da
 • Baterija: neizmjenjiva od 4.200 mAh, s mogućnostima brzog punjenja do 40W
 • Cijena: Oko 1.900 kuna (ili oko 250 eura)

Piše: D.Z.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here