Svatko tko ovo čita nekad je u životu pogledao video online. Vjerojatno to činite svakodnevno, gledajući uratke snimljene standardnim kamerama koje snimaju sve u pravcu u kojem su usmjerene. Kad ih stavite na stranicu poput YouTube-a, vrlo ih je jednostavno gledati – stisnete play, zavalite se i uživate.

No, u posljednje se vrijeme javila nova tehnologija koja pomalo mijenja standarde – 360 video. Za razliku od klasičnog videa koje smo gore opisali, 360 video snima u svim smjerovima i daje vam pogled u svih 360 stupnjeva. Gledajući takav video, imate kontrolu smjera iz kojeg želite gledati.

 

Kako  gledati 360 video?

Trenutno se 360 video uratke može stavljati na YouTube i Facebook i gledati ih na smartfonima i računalima. Da biste ih gledali na računalu, uobičajeno kliknete na Play. Kad video krene, mišem možete ‘vući’ sliku da biste promijenili smjer u kojem gledate.


Za gledanje 360 videa na pametnom telefonu ne morate čak niti dirati ekran nakon što ga pokrenete već jednostavno micati telefon okolo. No, za ovo ćete morati koristiti YouTube ili Facebook aplikaciju jer u pregledniku nećete moći mijenjati smjer u kojem gledate.

Da biste bolje razumjeli o čemu pričamo, pogledajte ova dva videa ispod.

 

Kako snimiti 360 video?

 Ako ga sami želite snimiti, trebat će vam specijalizirana kamera. Najjeftinije se cijenom kreću od 200 do 500 eura (npr. Samsung Gear 360, Kodak PIXPRO SP360). Skuplje kamere koštaju tisuće eura, poput ovog GoPro Omni:

gopro omni-360-kamera

Na ovim kamerama nema mjesta za ekran pa ih većina dolazi u kombinaciji s mobilnom aplikacijom pomoću koje možete gledati što snimate i, kasnije, snimke. Da biste naučili kako uploadati svoj 360 video, bacite oko na upute na YouTubeu i Facebooku.

Piše: M.V.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here