U današnjem svijetu, kućanstva su ispunjena pametnim uređajima. Pametni uređaji povećavaju udobnost, pomažu u svakodnevnim poslovima i pružaju zabavu.
Pošto se spajaju na mrežu, lako ih je kontrolirati i pokazalo se da takvo povezivanje može pomoći u situaciji ukradenih uređaja. Jedan od takvih primjera su nasilni prosvjedi i pljačke zbog zatvaranja Zume u kojima je poginulo više od 300 ljudi, a Samsungovi televizori ukradeni iz skladišta u KwaZulu-Natalu u Južnoafričkoj Republici.

Nakon što su tijekom nereda u Južnoafričkoj Republici prošlog mjeseca televizori ukradeni iz Samsungovog skladišta u KwaZulu-Natalu u Južnoj Africi, Samsung je aktivirao značajku protiv krađe dizajniranu za uklanjanje ukradenih televizora u trenutku kada ih netko pokuša spojiti na internet.

TV Block značajka je sigurnosno rješenje koje otkriva jesu li Samsung televizori nepravilno aktivirani i osigurava da će raditi samo legalno stečeni uređaji. Time se želi spriječiti stvaranje sekundarnog tržišta na kojem lopovi prodaju ukradene televizore.

“U skladu s našim vrijednostima, kako bismo iskoristili moć tehnologije za rješavanje društvenih problema, stalno ćemo razvijati i proširivati strateške proizvode u našem odjelu potrošačke elektronike sa zaštitom obrambenog stupnja, posebno osmišljenom, s inovativnim i intuitivnim poslovnim alatima. Tehnologija bi sada mogla imati pozitivan utjecaj, a također će biti vrijedna i za industriju i za kupce u budućnosti” – rekao je Mike Van Lier, direktor potrošačke elektronike za Samsung Južna Afrika.

TV Block funkcija je, prema Samsungovim riječima, instalirana na sve Samsungove televizore u Južnoj Africi i inozemstvu. Da bi funkcija TV Block funkcionirala, Samsung zahtijeva serijski kod ukradenog televizora. Nakon što se televizor poveže s internetom, Samsung provjerava serijski kod prema popisu na serverima tvrtke i onemogućuje televizor u slučaju podudaranja.

Međutim, Samsung je također izjavio da se televizori mogu slučajno blokirati te da će korisnici morati predati dokaz o kupnji i valjanu TV dozvolu legitimnom prodavaču radi ponovnog postavljanja televizora.

U teoriji, ovo je super rješenje koje može zaustaviti krađu televizora. Međutim, takve sigurnosne mjere također mogu uzrokovati probleme zakonitim kupcima koji su jednostavno izgubili dokaz o kupnji, primili ili kupili televizor na dar bez odgovarajuće dokumentacije, što je često slučaj pri kupnji na prodajnom mjestu.

“Kao organizacija, priznajemo ključnu ulogu u pružanju mira svojim klijentima. Zajedničkim radom možemo prevladati utjecaj neviđenog poremećaja u poslovanju, kakav su mnogi od nas nedavno iskusili. Nastavit ćemo s preispitivanjem situacije i po potrebi ćemo prilagođavati sve kako bismo osigurali kontinuitet poslovanja za sve”, rekao je Van Lier.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here