Microsoft Office već je godinama dominantan sustav paketa za kreativce koji se bave pisanjem, računanjem, izradom prezentacija, itd. Ovaj paket alata vrlo je popularan i s godinama je doživio mnoge promjene – koje su uvijek išle u smjeru u kojem su to korisnici željeli. Uz funkcionalnosti i broj alata, mijenjao se i sustav naplate Office paketa – a čini se kako je Microsoft odlučio napustiti pretplatnički model naplate softvera.

U svjetskim su se medijima pojavile informacije kako Microsoft želi pretplatnički model plaćanja zamijeniti jednokratnom naplatom Office alata. Vjerojatno će se mnogi složiti kako je to pametna ideja s obzirom na to da nove nadogradnje Microsoft Office paketa ne donose neke velike promjene – pa samim time nema ni stalne potrebe za naplatom. Dakle, jednokratna naplata Microsoft Office paketa čini se kao super ideja – jer će korisnici jednokratnom kupnjom dobiti paket koji će moći koristiti nekoliko godina.

Iako detalji jednokratne naplate za sada nisu poznati, činjenica je da se Microsoft dobro pozabavio brojkama koje stoje iza takvog načina naplaćivanja – jer ni oni ne žele gubitke zbog svoje odluke. Promjenom načina naplaćivanja možda se i potencira dugotrajniji sustav koji neće više doživjeti mnoge preinake u budućnosti. S obzirom na to da su korisnici navikli na korištenje do sada dostupnih Office alata i značajki – neke velike nadogradnje u budućnosti ni neće biti potrebne.

Mnogobrojni alati za privatne i poslovne korisnike

Microsoft Word još uvijek je jedan od najpopularnijih alata unutar Microsoft Office paketa. Ovaj popularni uređivač teksta ujedno je i prva aplikacija Office paketa koja je stvorena pod okriljem Microsofta. Nakon što je Microsoft sada već davnih godina svijet predstavio Microsoft Word, ubrzo nakon toga uslijedilo je i predstavljanje cjelokupnog Office paketa. Konkretno, godine 1983. predstavljena je prva verzija Office paketa koja je sadržavala samo 3 aplikacije: Word, Excel i PowerPoint. Prvotno predstavljanje bilo je namijenjeno Windows korisnicima, a godine 1989. predstavljena je i verzija za Mac računala.

Iako su 3 prvo razvijena i danas najpopularnija te najčešće korištena, Microsoft Office paket danas sadrži puno više od ta tri alata. Ovisno o svojoj verziji i sustavu na kojem se koristi, Microsoft svojim korisnicima nudi šaroliki spektar Office alata. Primjerice, najčešće su u upotrebi sljedeći Office alati: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneDrive, OneNote, SharePoint i Teams. Korisnici operativnog sustava Microsoft još mogu koristiti sljedeće alate: Microsoft Publisher, Microsoft Access, Microsoft Project i Microsoft Visio. Za mobilne uređaje tu su Office Lens i Office Remote, dok se kao web servisi mogu koristiti sljedeći alati: Microsoft Sway, Delve, Microsoft Forms, Microsoft To Do, Outlook.com, Microsoft Planner, Microsoft Stream, Microsoft Bookings, itd. Ovo iznad je samo dio alata koje možemo obuhvatiti unutar nekog multifunkcionalnog Microsoft Office paketa, a dakako ponude je još i više.

Svim gore navedenim alatima Microsoft Office se nameće kao sjajno rješenje kako za privatne tako i za poslovne korisnike. Privatni korisnici uglavnom se odlučuju na korištenje ovih osnovnih alata za uređivanje tekstova i prezentacija ili tabličnog računanja, dok će se poslovni korisnici češće okrenuti specijaliziranim alatima za suradnju timova, planiranje, itd. Srećom, Microsoft i za jedne i z druge korisnike nudi hrpu alata koji se mogu koristiti na razne načine. Od prvih verzija alata, danas imamo puno naprednije alatke koje pružaju “bezbroj” mogućnosti i mogu ispuniti gotovo svaki korisnikov zahtjev. Time je Microsoft Office postao puno više od samog uređivača teksta i prezentacija – te s opravdanjem nosi titulu jednog od najpopularnijih softverskih paketa alata na svijetu.

microsoft-office-2019

Brojevi koji pokazuju popularnost Microsoft Office paketa

Zahvaljujući mnogobrojnim korisnim softverskim alatima, Microsoft Office se mnogim korisnicima urezao pod kožu. Koriste ga svi, od malih informatičara, preko srednjoškolaca i fakultetlija, mladih i starih poslovnih korisnika pa sve do umirovljenika koji su prihvatili suživot s tehnologijom. Microsoft Office spaja i povezuje razne generacije i strukture korisnika, a sve to potvrđuju fantastične brojke korištenja alata.

Prema brojkama od prije nekoliko godina, Microsoft Office je već tada imao više od 1.2 milijardi korisnika, a to brojka je danas vrlo vjerojatno i veća. Posljednjih godina značajno raste Office 365 koji je Microsoft prometnuo u jednu od važnijih karika – a prošle je godine ovaj paket uspio prestići brojku od 200 milijuna mjesečno aktivnih korisnika. Svi ti korisnici plaćaju pretplatnički paket koji je osmišljen kako bi Office kvalitetno i fluidno funkcionirao u oblacima – jer upravo je to način korištenja koji će korisnici obožavati u budućnosti.

Microsoft Office na Android je preuzet više od 1 milijardu puta, a primjerice Outlook.com koristi više od 400 milijuna korisnika. Za vrijeme koronavirusa snažno je rastao i Microsoft Teams, koji je u periodu karantena i pandemije porastao za čak 40 posto. Microsoft Teams je doduše sjajan alat za održavanje sastanaka i timskih razgovora pa se u vrijeme korona krize nametnuo kao sjajna alternativa za sve zaposlenike koji su preselili raditi u svoje domove. Kada pričamo o konkretnim brojkama, Microsoft Teams dnevno broji više od 75 milijuna aktivnih korisnika. Popularnosti Microsoft Teams-a pomaže i činjenica da je dostupan na čak 181 tržištu i preveden je na gotovo 50 svjetskih jezika.

Manjak ozbiljne konkurencije

Brojke koje smo naveli iznad jasno pokazuju kako važnu i dominantnu ulogu ima Microsoft Office paket na tržištu. Microsoft Office ima tradiciju postojanja dugačku već više od 30 godina i ljudi su jednostavno navikli na suživot s Microsoftovim uredskim alatima. Stoga, svaki pokušaj konkuriranja Microsoft Office paketu nije se baš proslavio. Činjenica je da na tržištu imamo nekoliko kvalitetnih alternativa, ali korisnici nekako nisu skloni mijenjanju sasvim funkcionalnog i kvalitetnog Microsoft Office paketa alata.

Što se tiče konkurencije, kao ključnog igrača uz Microsoft Office mogli bismo izdvojiti i Google Suite. Google je itekako svjestan da će budućnost računalstva biti u oblaku pa je svojim korisnicima prije nekoliko godina predstavio sjajne alate – koji su izravna konkurencija Office paketu. Zanimljivo, Google je svojom popularnošću i modernim pristupom uspio privući veliki broj korisnika – ali još uvijek gleda u leđa popularnom Microsoftu. Prednost Google alata je što su besplatni i što im korisnici mogu pristupati u svakom trenutku iz bilo kojeg dijela svijeta. Popularnost Google uredskih alata iz mjeseca u mjesec raste, a zahvaljujući novim nadogradnjama i funkcionalnostima – ti će alati u narednom periodu još zasigurno narasti. Mogu li ugroziti popularnost Microsoft Office paketa za sada je teško prognozirati.

Mnogi korisnici koji žele softverski paket za svoje računalo nalik Microsoft Office-u, a koji će biti potpuno besplatan – sve se češće okreću LibreOffice paketu. Ovaj kvalitetan set alata možda se brojčano i funkcionalnostima ne može u potpunosti mjeriti s Microsoft Office paketom, ali je itekako kvalitetan i praktičan. LibreOffice se posljednjih godina prometnuo u jednu od vodećih alternativa Microsoft Office paketa – i činjenica je da sve više raste. No, s druge strane teško je vjerovati da može ozbiljnije ugroziti Microsoft alate, ali će dio korisnika zasigurno privući svojom cijenom od nula kuna. Uz LibreOffice kao popularnije alternative još ćemo istaknuti Apple Office Suite (iWork) za Mac korisnike, zatim Office Online kojeg možete koristiti u oblacima, Apache Open Office i FreeOffice.

Alternativa Microsoft Office paketu ima još jako puno. Neke su alternative potpune i sadrže nekoliko alata različite namjene (baš poput Microsoft Office paketa), dok su neke alternative osmišljene kao pojedinačne aplikacije za rješavanje jednog područja. No, unatoč mnogobrojnim alternativama, Microsoft Office i dalje nema ozbiljnog konkurenta koji bi mogao ugroziti popularnost. Eventualno se tu nameće Google Suite koji svojim mnogobrojnim potencijalnim korisnicima može ponuditi super paket alata potpuno besplatno – što je često mamac za korisnike.

Početak nove ere (naplate) za Microsoft Office paket

Nedavne vijesti koje su se pojavile u svjetskim medijima koji prate Microsoft govore u prilog tome da će Microsoft naredne godine promijeniti politiku naplate Microsoft Office paketa. Prisjetimo se, Microsoft je 2013. godine počeo ozbiljnije promovirati Office 365 uslugu koja je korisnicima donijela mogućnost rada u oblacima – ali i novi sustav pretplatničke naplate. Takav sustav naplate održao se i dan danas te mnogi korisnici širom svijeta plaćaju mjesečne tarife kako bi koristili Microsoft Office alate. No, čini se da Microsoft želi uvesti pravedniji sustav naplate u kojem će korisnici jednom kupiti Office paket i doživotno će na njega imati pravo.

Novost kod sustava naplate vjerojatno će stići s novim Office 2022 paketom koji bi se prema nekim prognozama trebao pojaviti u drugoj polovici 2021. godine. Dosadašnji korisnici novim bi Office paketom dobili promjenu sustava naplate koja će prema svemu sudeći donijeti i neke nove softverske nadogradnje. Iako Microsoft Office paket s godinama dobiva nove funkcionalnosti i značajke, promjene nisu drastične – pa samim time i mjesečni sustav naplate možda i nije najprimjereniji. U budućnosti bi korisnici jednom trebali platiti Microsoft Office paket i dobili bi mogućnost doživotnog korištenja (barem tako tvrde svjetski mediji).

Za sada nažalost nije poznato više detalja o novom Office paketu. Vjerujemo da će dobiti neke nove nadogradnje, a možda se pojavi i koji novi alat koji će još dodatno olakšati rad korisnicima. Sasvim sigurno će novi paket imati još bolji integraciju s cloud mogućnostima jer upravo je to smjer u kojem ide većina korisnika. Što se tiče detalja puštanja u javnost novog paketa – za sada nema dostupnih informacija. Isto tako, za sada nije poznato koliko će biti cijena novog Office sustava i hoće li Microsoft zadržati pretplatnički sustav naplate. Mnogo je nepoznanica, no sve bi trebale biti riješene tijekom iduće godine – kada bi nam na tržište trebao stići novi Microsoft Office 2022 paket.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here