(Reuters) – Japanski proizvođač automobila Honda je u srijedu priopćila da će biti prvi svjetski proizvođač automobila koji će masovno proizvoditi autonomne automobile razine 3, sa senzorima koji će omogućiti vozačima da se kreću svojim vozilima u zakrčenom prometu autocesta.

“Honda planira pokrenuti prodaju Honda Legenda (luksuzne limuzine) opremljene novoodobrenom opremom za automatiziranu vožnju, prije kraja ožujka 2021. godine”, rekla je Honda u priopćenju za javnost. Utrka u izgradnji samovozećih automobila ključno je tehnološko poprište, za većinu proizvođača automobila, a tehnološke tvrtke poput Googleove tvrtke Alphabet također ulažu milijarde dolara u polje za koje se očekuje da će potaknuti prodaju automobila.

Japanska je vlada ranije tijekom dana dodijelila sigurnosni certifikat Hondinoj autonomnoj tehnologiji vožnje “Traffic Jam Pilot”, koja vozačima zakonski omogućava da skrenu pogled s ceste. “Očekuje se da će samovozeći automobili igrati veliku ulogu u pomaganju smanjenja prometnih nesreća, osiguranju prijevoza za starije osobe i poboljšanju logistike”, reklo je japansko Ministarstvo infrastrukture, prometa i turizma.

Postoji šest razina autonomije vozila, od 0 do 5, u rasponu od običnih automobila koji trebaju vozača za sigurnu vožnju s jednostavnim funkcijama poput tempomata, do potpuno autonomnih vozila kojima neće trebati vozači, ili papučice kočnice i gasa.

Automobili razine 2, koji su trenutno na javnim cestama, mogu kontrolirati vlastitu brzinu i upravljanje, ali moraju imati vozača koji oprezno prati vožnju i koji u svakom trenutku može preuzeti kontrolu. Podsjetimo da je još u srpnju poznati američki proizvođač električnih vozila Tesla izjavio da je “vrlo blizu” postizanja autonomne vožnje razine 5.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here