Microsoft je na tržište izbacio novu, unificiranu Office aplikaciju za mobilne uređaje. Office tako spaja one core MS Office aplikacije kao što su Word, Excel i Powerpoint. Odnosno sada imate jednu aplikaciju za tri alata. Aplikacija je besplatna za probu, a možete ju skinuti na obje mobilne platforme – Android i iOS.

Microsoft napokon mobitele počinje shvaćati ozbiljno

Microsoft je praktički sinonim za računalo, odnosno za PC. To je zato što 8 od 10 osoba na svijetu koristi Windowse kao primarni operativni sustav. Naravno, govorimo o “desktop” korisnicima. No, Microsoft ima iza sebe i veliki poraz jer nisu uspjeli napraviti značajniji mobilni OS koji bi mogao konkurirati Googleovom Androidu i Appleovom iOS-u.

Vjerojatno iz tog razloga Microsoft dugo nije pridavao važnost mobilnom svijetu, no unazad par godina su počeli biti “mobile friendly”. Točnije, počeli su slušati korisnike i svoje proizvode nuditi i na mobilnim platformama. Tako je došla i ova aplikacija jer mnogi od nas, cijele dane provode s mobitelom u ruci. Ako nam zatreba alat za editiranje dokumenata, sada ćemo imati i onaj iza kojeg stoji Microsoft.

Mobilni Microsoft Office

Microsoft je predstavio novi Office na svom Office Apps Blogu. Kompanija je ovoj aplikaciji dodala jednu zanimljivu rečenicu koja glasi: “a new vision for how people get work done on a phone”. Kao što smo rekli, Microsoft je uvidio potrebu korisnika koji u hodu žele mijenjati dokumente, nešto na brzinu napisati ili zapisati, te su do sada morali koristiti neke druge alate.

Ovaj alat povezuje one tri glavne aplikacije iz njihovog Office Suita, te je optimizirana za mobilne uređaje. Kako to izgleda možete vidjeti i u ovom videu:

Svaka osoba koja je do sada koristila Office, prepoznati će aplikaciju bez imalo truda. Tu su standardne ikonice koje krase spomenuta tri alata, poznati meniji, mogućnost kreiranja i pohrane dokumenata u oblacima (op.a. OneDrive!), mogućnost brzog editiranja dokumenata, slanja istih prijateljima ili kolegama, mogućnost kolaboracije nad dokumentima i još mnogo toga. Sve što imate na desktopu, naći ćete i u ovoj mobilnoj aplikaciji.

Kako skinuti aplikaciju?

Ako ste Android korisnik, posjetite ovu stranicu i slijedite upute. Nažalost, ako ste Apple korisnik, onda nećete moći još uvijek isprobati aplikaciju. Apple ima limit na 10.000 downloadova za “preview”, pa ako već niste skinuli aplikaciju morat ćete čekati “normalni” release.
Mi smo ju probali na Androidu i oduševljeni smo. Aplikacija još nije 100% gotova, ali tako izgleda. UI odličan, funkcionalnosti rade … zamjerki zasad nemamo.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here