Dell se na tehnološkom tržištu natječe u više kategorija, no nekako mu najbolje ide u području prijenosnih računala. Da bi održali popularnost vlastitih prijenosnih računala u Dellu neprestano rade na inovacijama i poboljšavanju karakteristika, a ovog su puta predstavili novu generaciju poznatih XPS 13 računala. Prema informacijama proizašlim iz kompanije radi se o računalima koja će biti namijenjena developerima, a tome i svjedoči sam naziv gdje stoji oznaka ‘Developer Edition’.

Dell XPS 13 Developer Edition je prijenosno računalo koje korisnik može konfigurirati prema svojim željama. Da se radi o novoj liniji prijenosnih računala govori oznaka 9380 koja se prvi puta pojavljuje uz ova računala. Što se tiče sami karakteristika računala, krajnji korisnici zaista na raspolaganju imaju mnoge mogućnosti. Najslabiji model računala u sebi ima Core i3-8145U procesor koji radi na 4GB radne memorije, a na raspolaganju korisnik ima i 128 GB mjesta za pohranu podataka.

Najjači model ovog računala koji je moguće nabaviti ima Core i7-8565U procesor koji radi uz 8 GB radne memorije, ali može imati i 4K zaslon ako korisnik to želi. Generalno gledajući, moguće je birati među raznim procesorima (Intel Core i3, Core i5, Core i7), zatim se može odabrati od 4 do 16 GB radne memorije, do 512 GB podatkovnog prostora te između FHD ili 4K zaslona.

Svako je prijenosno računalo opremljeno s baterijom kapaciteta 52 Whr (što je prilično dobro), a na raspolaganju su i Killerov WiFi te Bluetooth. Zanimljivo je da je prošlog puta ova serija računala imala web kameru smještenu na dnu zaslon, na što su se mnogi žalili. Ovog puta kamera je vraćena ponovno na vrh zaslona, što je nekako i logično s obzirom na njezinu namjenu. Na uređajima će biti instaliran Linux sustav, točnije Ubuntu 18.04 LTS. Cijene uređaja trebale bi iznositi od 740 pa sve do 1690 dolara, a sve ovisi o tome koji model kojih karakteristika ćete odabrati jer na raspolaganju imate različite opcije.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here