Pametni telefoni su danas puno više od onoga što su nekoć bili takozvani ”glupi” ili ”dumb” telefoni. Osim slanja i primanja SMS poruka (funkcije koje zahvaljujući internetu i neograničenim mogućnostima online dopisivanja gotovo nitko ne koristi), telefoniranja i pregledavanje internetskog sadržaja današnji pametni telefoni mogu puno, puno više.

Nadalje, zahvaljujući svojoj otvorenosti korisnici danas mogu svoje Android pametne telefone prilagoditi ili ”customizirati” na mnoštvo načina. Nadalje, svake godine nam izlaze nove verzije Android operacijskog sustava kao i nadogradnje za već postojeće. Sa svakim novim Androidom Google, tvorac operacijskog sustava implementira neke nove mogućnosti kojih ranije nije bilo, a koje dodatno olakšavaju korištenje Android uređaja.

Jeste li novi korisnik Androida i jeste li tek nedavno postali dio Googleove obitelji ili ste korisnik sa ”stažom”? U slučaju da ste prije nekog vremena kupili svoj novi (i po mogućnosti prvi) Android pametni telefon (ili tablet) ne bi bilo na odmet saznati koje su to mogućnosti koje jednostavno morate omogućiti i početi koristiti na svom novom Androidu! Nešto više o tome možete pročitati u nastavku ovog članka.

 


Google Assistant

Google Assistant je jedna od mogućnosti koja vam itekako možete pomoći, pogotovo ako ste novi korisnik

Google Assistant ili ugrađeni Googleov pomoćnik koji se nalazi u gotovo svakom Android pametnom telefonu (i tabletu) koji je izašao na tržište u posljednje tri godine, jedna je od mogućnosti koje biste trebali što prije naučiti koristiti. Recimo da koristite WhatsApp aplikaciju za dopisivanje. Ono zbog čega Google Assistant uvelike olakšava korištenje Android uređaja su glasovne naredbe uz pomoć kojih je korištenje Android uređaja još jednostavnije.

Aktiviranjem Google Assistant mogućnosti uvelike ćete si pojednostaviti korištenje Android uređaja, bez obzira jeste li novi u svijetu Androida ili ne. Radi se o dosta pouzdanoj mogućnosti koju možete aktivirati kada god vi to želite i to na način kako vi to odredite (recimo možete ga aktivirati tako što ćete svoj uređaj ”pitati” jednostavno pitanje, a da niti ne trebate fizički dotaknuti uređaj).

Google Assistant možete recimo koristiti dok vozite. S obzirom da nije preporučljivo pametni telefon koristiti za vrijeme vožnje (a i naravno to je protuzakonito), ako trebate nešto na brzinu obaviti za tu namjenu vam može poslužiti Google Assistant.

Osim toga, Google Assistant, s obzirom na to da se radi o pomoćniku, vam može pomoći u različitim drugim stvarima, kao što su davanje prijedloga za lokacije obližnjih restorana, prenoćišta, informacija o javnom prijevozu, vremenskoj prognozi. Google Assistant vam može poslužiti i kao izvor informacija o manje važnim stvarima.

Na primjer, ako želite Google Assistant možete pitati pitanja vezana uz televizijske glumce, športaše, recepte za jela i ostale stvari. Google Assistant vam čak i može, na svoj specifičan način ”ispričati” šalu ili ako ste već implementirali mogućnost ”pametnog doma” (ili ”Smart Home”) uz Google Assistant možete promijeniti program na televizoru ili možete namjestiti svjetlost u vašoj spavaćoj sobi.

Sve u svemu Google Assistant je jedna od vrlo važnih mogućnosti koje posjeduju Android pametni uređaji. Bez obzira jeste li početnik u korištenju Android pametnih telefona ili tableta ili ste već dobro upoznati s njima, Google Assistant je nešto s čime bi se bilo dobro upoznati, s obzirom na širok spektar mogućnosti koje nam ova mogućnost nudi.

Nažalost, Google Assistant nije kompatibilan sa svim Android uređajima. Kako biste ovu mogućnost aktivirali trebat ćete imati uređaj koji na sebi ima Android 5.0 Lollipop ili noviju verziju Android OS. To ne bi trebao biti problem s obzirom da svaki Android uređaj koji je na tržište izašao u proteklih nekoliko godina na sebi ima barem Android 6.0 Marshmallow.

Osim Lollipopa ili novijih Androida za aktivaciju Googleovog pomoćnika vaš uređaj trebat će zadovoljiti neke hardverske  zahtjeve. Točnije uređaj će na sebi trebati imati barem 1.5 GB RAM. Ukoliko vaš uređaj ispunjava ove uvjete, jednostavno na njemu pritisnite i držite ”Home” tipku i Google Assistant će biti aktivan.

 

Google Smart Lock

Jeste li na svom uređaju aktivirali Smart Lock?

Neki korisnici će (i to s punim pravom) tvrditi da je Smart Lock vjerojatno jedna od najboljih mogućnosti koje Android uređaji imaju na sebi. Stvar je u tome da je ova mogućnost od određenog broja korisnika na veliku žalost ili potcijenjena ili je oni ignoriraju. No bilo kako bilo Smart Lock je jedna vrlo važna mogućnost koju Android uređaji imaju u sebi i može vam biti od velike pomoći.

Uz pomoć ove mogućnosti uštedjet ćete si na vremenu tako što ćete na vrlo jednostavan način otključati zaključani ekran svog pametnog uređaja (ovisno o situacijama u kojima se nalazite). Recimo uz pomoć Smart Lock mogućnosti možete namjestiti da se vaš uređaj otključa ili zaključa ako i nakon što uđete u svoju kuću ili stan ili ako na ruci imate pametni sat. Nadalje, Smart Lock vam dopušta iskorištavanje prednosti mogućnosti prepoznavanja glasa ili lica.

To znači da uz Smart Lock svoj uređaj možete otključati/zaključati korištenjem facijalanih ili verbalnih naredbi. Na vrlo jednostavan način možete ostvariti pristup postavkama za sigurnost kroz izbornik glavnih postavki, gdje onda možete aktivirati Smart Lock i namjestiti ga da vam služi kako vi odredite.

 

find-my-device

Kako mogu pronaći svoj uređaj?

Danas nije rijetkost da se uređaji, bez obzira na sve mjere opreza, izgube ili zametnu, a svima nama je itekako jasno kakve posljedice mogu biti ukoliko se takvo što dogodi. Nije samo stvar  u tome što ste recimo svoj novi uređaj platili nekoliko tisuća kuna. Stvar je i u tome što se na njemu nalaze određeni osobni podaci vas kao korisnika i bilo bi zaista neugodno da se netko drugi domogne tih podataka.

Kako bi eventualan gubitak pametnog telefona bio što manje traumatičan uvijek možemo aktivirati još jednu od mogućnosti koju bi bilo svakako dobro aktivirati, bez obzira na to je li uređaj nov ili ga već duže vrijeme koristite – Find My Device.

Radi se o još jednoj sigurnosnoj mogućnosti koju je osmislio Google i koja je u prošlosti bila poznata pod nazivom Android Device Manager. Iako se naziv promijenio namjena je ostala ista. Uz pomoć ove mogućnosti možemo se ulogirati koristeći osobno računalo, utipkati lozinku svog Google korisničkog računa i ako su uključeni uređaj sam i GPS na njemu ”Find My Device” će nam omogućiti da ”daljinski” lociramo i koristimo svoje uređaje.

”Find My Device” je mogućnost uz pomoć koje možemo raditi neke (ili sve) od navedenih stvari:

  • Možemo zaključati svoje uređaje ili možemo omogućiti da se na ekranima naših uređaja pokaže broj kojeg recimo sretni nalazač uređaja može nazvati kako vratio izgubljeni uređaj.
  • Možemo namjestiti da na uređaju svira određena melodija, čak iako je uređaj utišan, što nam uvelike može olakšati pronalazak uređaja, pogotovo ako sumnjamo da smo ga negdje u kući zametnuli.
  • Find My Device možemo koristiti i za brisanje svih podataka sa uređaja. Iako je ovo najdrastičnija mogućnost, ako uređaj ne možemo pronaći, najbolje je onemogućiti da bilo tko eventualno može dobiti pristup podacima koji se nalaze na uređaju.

 

Android platforma je ograničena onoliko koliko korisnik smatra da može biti. Samim time, svaka nova verzija Android OS donosi poboljšanje već postojećih i neke nove mogućnosti, koje korištenje Android uređaja čine još jednostavnijim, lakšim i ugodnijim, čak  i ako nikada ranije niste koristili pametni telefon. S obzirom na to koliko nam mogu biti od koristi i pomoći, bilo bi poželjno što prije se upoznati s ove tri mogućnosti, jer nikada ne znamo kada nam mogu zatrebati.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here