Godina pred nama donijeti će mnoštvo zanimljivih stvari u svijet pametnih telefona. Uz to što ćemo dobiti prve telefone sa 100 posto zaslona na prednjoj strani uređaja i što ćemo vidjeti kako izgledaju telefoni savitljivih zaslona, godina pred nama mogla bi biti obilježena i fantastičnim kamerama na pametnih telefonima.

No, kada sve to razmatramo kao jednu cjelinu postavlja se pitanje kako sve te uređaje upogoniti i što je to što zapravo svim tim pametnim telefonima daje kvalitetu i suštinu rada. Dakako, odgovor leži u procesorima, koji iz godine u godinu postaju sve bolji – a dio odgovornosti leži i na umjetnoj inteligenciji koja sve više zazire na područje procesora.

Ovih je dana na AnTuTu benchmarku završio procesor koji će vrlo vjerojatno igrati veliku ulogu u nadolazećem periodu, barem kada su u pitanju telefoni srednje-više klase. Radi se o procesoru MediaTek Helio P90 a čije je testiranje pokazalo da će uređaji s ovim procesorom biti i više nego dobri kada stignu na tržište. Nakon izvršenog testiranja rezultati su pokazali kako je MediaTek Helio P90 osvojio 162.861 bodova, što je i više nego solidan rezultat.

MediaTek-Helio-P90-Geekbench


Ako idemo uspoređivati taj procesor s drugima, onda možemo reći kako kotira u rangu Qualcommovih Snapdragon 670 i Snapdragon 710 procesora, koji su također namijenjeni uređajima srednje više klase. Prema nekim podacima MediaTek Helio P90 procesor biti će baziran na dvije Cortex-A75 jezgre koje će raditi na taktu od 2.2 GHz, a tu će biti i dvije Cortex-A55 jezgre na taktu od 2.0 GHz. Procesor će raditi u kombinaciji s PowerVR GM9446 grafičkim procesorom na radnom taktu od 970 MHz, a valja još spomenuti kako će biti izrađen pomoću 12-nanometarskog procesa proizvodnje.

Zanimljivo je također vidjeti i uređaj pomoću kojeg je testiran ovaj procesor. Naime, radi se o uređaji koji je imao 6GB radne memorije te 128 GB memorije za pohranu podataka. Dakako, uređaj je radio na operativnom sustavu Android Pie koji će vjerojatno postati standard za sve buduće telefone ove godine.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here