Sada kada su iPhone 8, iPhone 8 Plus i naravno iPhone X svi pušteni u prodaju, pažnja se već okrenula sljedećoj velikoj stvari. A to bi moglo biti, a što drugo nego, novi Samsungovi flagship modeli, Galaxy S9 i Galaxy S9 +, i to nešto ranije nego što je uobičajeno, ako je novo izvješće točno.

Prema ovom izvješću, Samsung će predstaviti svoje nove telefone već za 2 mjeseca, točnije Galaxy S9 i Galaxy S9 + priredit će svoj prvi javni nastup, već na siječanjskom Consumer Electronics Showu 2018 u Las Vegasu. Iako Samsung još uvijek službeno drži izlazak devetki za ožujak 2018. godine.

Oba nova modela S9 i S9 plus su gotovo identična po izgledu prema svojim prethodnicima tako da vjerovatno neće biti revolucionarnih komponenti nego više nadogradnja postojećih. Slično kao kod Applea, tkzv “tik-tak” dinamika proizvodnje telefona, gdje je “tik” značajna izmjena novog iPhone-a sa kompletnim redizajnom jedne godine, a “tak” naziv za nadogradnju komponenti sljedeće godine. Samsung čini se koristi isti obrazac, što dokazuje Galaxy S6 i Galaxy S7.

 


galaxy-s9

 

Kodnog imena Star 1 i Star 2, i sa brojevima modela SM-G960 i SM-G965, Galaxy S9 i S9 + imat će isti 5,8-inčni i 6,2-inčni zakrivljenih rubova Super AMOLED “Infinity” zaslon, odnosno, kao i njihovi prethodnici. Iako se nije spomenjao niti jedan specifičan procesor, navodi se da će se koriste tehnologije izrade od 10 nanometara, što upućuje na nadolazeći Snapdragon 845 iz Qualcomma (i vjerojatno sličan Exynos model za pojedine regije svijeta, najvejrojatnije i našu).

Evo gdje stvari postaju malo zanimljive: osim veličine zaslona, ​​Galaxy S8 i S8 + bili su gotovo identični u svakom pogledu. No ovaj put neće biti tako, prema neslužbenim izvješćima. Osim većeg zaslona, ​​S9 + će navodno ponuditi i još više RAM memorije (6GB u odnosu na 4GB) i drugu stražnju kameru, slično Note8. Oba modela dolaze sa 64GB interne pohrane, i opcijom za microSD karticu, i oba modela devetki ostavljaju utičnicu za slušalice od 3,5 milimetara netaknutu. Još jedna promjena koja će sigurno biti dobro prihvaćena je dodatak AKG stereo zvučnika.

Senzori otiska prsta na stražnjoj strani, za koje je Samsung i dobio najviše pritužbi kod modela Galaxy S8, biti će ponovno raspoređeni u okomito podešavanje, čime bi trebalo biti mnogo pristupačnije i lakše otključavanje telefona.

Konačno, Samsung planira nastaviti sa idejom korištenja mobilnih telefona kao mini računala, stoga se mogu očekivati i neke nadgradnje kod samsungove DeX docking stanice, koja spaja telefon sa perfierijom i koristi zaslone kao touchpad ili virtualnu tipkovnicu. DeX je tehnologija koja podržava kompatibilne pametne telefone s iskustvom stolnog računala prilikom priključivanja na vanjski zaslon.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here