Što nam donosi Snapdragon 845? Qualcomm je definitivno jedan od vodećih svjetskih proizvođača procesora za pametne telefone i tablete. Ova teza je vidljiva po mnogočemu, a najviše po tome što njihov najnoviji Qualcomm Snapdragon 835 slovi kao najbrži chipset za pametne telefone i pametne uređaje uopće.

Najbrže i najkvalitetnije procesore mogu imati samo najbrži i najkvalitetniji uređaji. Pokazatelj toga je i trenutno stanje tržišta, ali i najave otprije koje su govorile kako će pravo na Snapdragon 835 prvo imati Samsungov Galaxy S8, a tek nakon njega svi ostali (na primjer, dok Samsung Galaxy S8 ima Snapdragon 835, njegov rival iz LG-ja – LG G6 u sebi ima sada već malo stariji i pomalo ”out-of-date” Qualcomm Snapdragon 821).

snapdragon procesori tablica

 

No, iako je Qualcomm trenutno vodeća firma što se tiče procesora za pametne uređaje, iz najnovijih vijesti i najava za budućnost možemo vidjeti da firma ne želi na tome stati. Prema najnovijim vijestima koje su došle iz Qualcomma, možemo vidjeti da se ondje već naveliko radi na najnovijem procesoru, procesoru koji bi trebao pružiti dosad neviđene brzine na pametnim telefonima i tabletima koji budu dovoljno snažni da ga mogu u sebi imati.


Qualcomm-Snapdragon-845-SoC

 

Radi se o novom Qualcomm Snapdragon 845 procesoru. Prema zasad dostupnim vijestima možemo vidjeti da je Qualcomm krenuo u pokusnu izradu i da se definitvno nešto konkretno događa, što je super stvar i za proizvođača i za korisnike. Svi znamo da se Snapdragon 835 još nije dovoljno ni ohladio u proizvodnim procesima, a TSMC već radi na novom Snapdragonu 845 koji će ugledati svjetlo dana početkom slijedeće godine 2018.

No, što je ono po čemu bi se novi Snapdragon 845 trebao razlikovati od svog prethodnika i zbog čega bi trebao ostaviti svoju konkurenciju daleko iza sebe?

 

Snapdragon 845: Chipset od samo 7 nanometara

Njegovo lansiranje planirano za početak 2018. godine, se savršeno uklapa, jer će se najvjerovatnije pojaviti u budućem Samsung Galaxy S9 ili Xiaomi Mi 7. Međutim, ako primijetimo, jasno je da će procesori Snapdragon 845 biti manji od 10nm procesora, pa možemo očekivati ​​da će oba uređaja (Galaxy S9 i Mi 7) biti puno mala.

Nova i (r)evolucionarna stvar u vezi novog Qualcommovog Snapdragon 845 procesora se najviše ogleda u činjenici da će novi chipset biti izrađen u samo 7 nanometara.

O čemu se točno ovdje radi?

Kao prvo treba reći da sam proces proizvodnje određuje koliko daleko jedni od drugih (ili bolje rečeno- koliko blizu) tranzistori mogu biti smješteni na jedan dio silicija. Broj nanometara zapravo određuje ‘udaljenost’ između tranzistora na jednom chipsetu.

Za one koji su malo manje upućeni u svijet računala i tehnologije, treba reći da su tranzistori nešto poput malenih elektroničkih prekidača koji omogućavaju završavanje i samo odvijanje procesnih postupaka na procesoru. U prijevodu – što više tranzistora stane na jedan chipset, tim bolje jer će to značiti da će taj procesor moći u isto vrijeme obavljati više posla, a i samim time će biti brži.

 

Chipset od 10 nanometara daje do 40% bolju uštedu struje i do 27% bolje performanse u usporedbi sa chipsetom od 14 nm

Ono što se zna jest da je trenutno najnoviji Qualcommov procesor- Snapdragon 835 izrađen na chipsetu od 10 nanometara. U usporedbi sa procesorima od 14 i 16 nanometara ovo je bio velik uspjeh i vrhunsko postignuće za samo firmu, a za korisnike je označavao korak ka vrlo brzom ”multitasking” više nego uspješnom obavljanju zadataka i  aktivnosti na njihovim uređajima.

Prema onome što Qualcomm kaže, prebacivanjem na procesore od 10 nanometara postigla se ušteda struje do 40% kao i bolja postignuća u vezi performansi do čak 27% u usporedbi s procesorima od 14 nm.  Ovaj novi 7nm procesor bi trebao imao između 25 i 35% više snage u odnosu na Snapdragon 835, tako da možemo očekivati ​​velike stvari iz ovog SoC-a. Trenutno je Snapdragon 835 najsnažniji procesor današnjice, a dolazak 845 znači 30% više snage u nešto manje od godinu dana.

 

TSMC, Samsung ili netko treći?

Ipak, treba napomenuti kako Qualcomm samo dizajnira i osmišljava procesore, ali da ih ne proizvodi sam. U pogledu samog Snapdragona 835, Qualcomm se udružio sa Samsungom, što i jest razlog zbog kojeg je baš Samsungov Galaxy S8 bio prvi uređaj koji je imao čast u sebi imati najnoviji Qualcommov procesor.

Ono što zasad nije jasno jest tko bi mogao proizvoditi Snapdragon 845. Prema nekim vijestima u utrci za poziciju proizvođača trenutno sudjeluju Samsung i Tajvanska firma TSMC, s time da je TSMC navodno već započeo testiranja na novom 7-nanometarskom procesoru i to sredinom travnja.

U svakom slučaju, zasad trenutno nema puno vijesti u vezi Qualcomma i njihovog novog procesora Snapdragona 845. Bilo kako bilo, ideja od chipu od 7 nanometara je i više nego sjajna. Nadajmo se samo da će sve poči u najboljem redu i da ćemo možda već iduće godine imati priliku uživati u novom procesoru iz Qualcommove kuhinje.

Međutim, Qualcomm neće biti jedina tvrtka koja proizvodi ove vrste procesora. Budući da će se NVIDIA i MediaTek također pridružiti 7nm tehnologiji, svakako ćemo imati dovoljno iznenađenja za kraj ove godine, posebno iz Kine.

Dotad nam ne preostaje ništa drugo nego pratiti vijesti i čekati. A čekanje možda nikada nije bilo teže, pogotovo ako vidimo da čekamo na nešto što bi moglo biti neviđeno dobro.

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here