Svatko tko je pratio vijesti sa ovogodišnjeg CES-ovog sajma za potrošačku elektroniku u Las Vegasu početkom ove godine, mogao je primjetiti da je bilo puno govora o sljedećoj generaciji televizora – onih s mamutskom 8K rezolucijom.

Štoviše, otkriveno je da ćete krajem ove godine moći kupiti 8K TV jer se uveliko radi na tome. Tako Samsung, planira uvođenje cijele palete 8K televizora tokom ove godine.

8k-tv

Ipak, nećemo vam savjetovati da još malo pričekate i otkažete kupnju već planiranog 4K TV-a,  i nemojte misliti da će vaša nedavna kupnja 4K televizora uskoro postati zastarjela. Razloga za brigu nema, iz jednog jednostav nog razloga, a to je da nema 8K native sadržaja na vidiku još dugo vremena. Iako će 8K TV biti dostupni već u ovoj godini,  sadržaj koji će te gledati na njima bit će u 4K maksimalno.


Činjenica koja govori tome u prilog je nedavna prezentacija novih Philips televizora u Amsterdamu, gdje je predstavnik Philipsa izjavio da europski 8K TV sadržaj neće biti dostupan sve do 2025. godine. Nadalje, direktor Paul Gray iz analitičke tvrtke IHS Markit je objasnio da će rezolucije 8K biti ograničene samo na jako velike televizijske ekrane, tj. na televizore veličine zaslona od preko 80 inča.

8K

Japanska televizijska kuća NHK, testirala je televizijski prijenos u 8K rezoluciji, no navodno samo iz razloga zbog nadolazeće Olimpijade 2020. koja će se održavati u Tokiju, i koja će djelomično biti snimljena u 8K rezoluciji. Tehnologija je još uvijek preskupa i nedostupna za opću prihvaćenost emitiranja u 8K rezolucijama.

Inače sama tehnologija izrade 8K zaslona će biti zasnovana na OLED tehnologiji, kako bi zadržali tanki dizajn televizora. Glavni razlog je što samoemitirajući OLED zasloni ne trebaju pozadinsko osvjetljenje, dok je kod klasičnih LCD zaslona s razlučivosti od 8K, problem u tome što neizbježno postaju mnogo teži i deblji, jer se pozadinsko osvjetljenje treba postaviti izravno iza panel ploča kako bi postigli istu razinu svjetline i kvalitete slike kao kod 4K proizvoda.

Dakle, ako ste nedavno kupili 4K HDR TV  ili ga namjeravate kupiti uskoro, bit ćete sigurni sa ovom rezolucijom još barem sedam godina ako ne i cijelo desetljeće. Također prema analitičkim predviđanjima, od 2019. godne svi novi televizori iznad 50 inča bit će isključivo u 4K rezolucijama, što govori da se ovaj standard polako ali sigurno postavlja kao “must have” u bliskoj budućnosti.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here