Popularne chat aplikacija jako dobro brinu za sigurnost svojih korisnika. Zaštita osobnih podataka je na prvom mjestu, što su pokazali i prije godinu ili više-manje dana kada su predstavili svoj sustav enkriptiranja podataka. Enkripcija je poznati protokol koji se koristi u komunikaciji putem interneta, a koji omogućava da se poruka koju šaljete zamaskira do te mjere da ju je gotovo nemoguće razotkriti. I dok je takav sustav zaštite postao standard u svijetu komunikacije, još uvijek postoji jedna popularna aplikacija koja nema enkripciju – radi se o Skype-u.

No, da je vrijeme da i Skype svoje korisnike zaštiti enkripcijom shvatili su i u ovoj velikoj kompaniji, koja je dugi niz godina bila predvodnica u svijetu online komuniciranja. Skype je odlučio kako će uvesti enkripciju kako bi zaštitio svoje korisnike, no čini se kako će to uvesti na pomalo neuobičajen i nespretan način.

Odlučili su uvesti opciju Private Conversations koja će korisnicima Skype-a omogućavati da dio poruka pišu s uključenom enkripcijom i tako zaštite svoje podatke. Prvi problem koji se uočava jest to što ta opcija neće biti uključene samom nadogradnjom aplikacije, već će je korisnici morati naknadno uključiti u postavkama. Drugi problem jest izostanak sinkronizacije kada se budu razmjenjivale poruke s enkripcijom.

Dakle, ako poruku šaljete putem računala i s uključenom enkripcijom, ta će poruka nedostajati na vašem pametnom telefonu. Treća stvar koja će dodatno komplicirati sam sustav slanja zaštićenih poruka su pozivnice koje će korisnici morati slati drugim korisnicima kako bi s njima stupili u kontakt. Dakle, ako ćete vašem prijatelju htjeti slati poruke s enkripcijom, prije ćete ga morati pitati za dopuštenje tako nečega.


Iako je ovaj potez zaštite svojih korisnika od strane Skypea pohvalan, pomalo iritira način na koji je sve skupa obavljeno. U vrijeme kada težimo korisnicima što više olakšati komunikaciju i sporazumijevanje, Skype se potrudio dodatno zakomplicirati cijeli sustav i uvesti jedan ‘nered’ u aplikaciju. Da li će odaziv korisnika biti pozitivan ili negativan vidjeti ćemo vrlo vjerojatno uskoro. Naime, ovaj sustav komunikacije za sada je omogućen samo ljudima koji su u Skype Insiders programu, a o njegovom daljnjem širenju na ostale korisnike još se ne zna puno.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here