Želite nabaviti kvalitetan pametni sat u 2020. godini? Pitate se koji će se to novi pametni satovi pojaviti na tržištu i što se isplati čekati? Koje nam novosti donosi tržište pametnih satova i isplati li se uložiti novac u nabavku pametnog sata?

Poslovni izvještaji posljednjih mjeseci pokazuju kako se tržište pametnih satova ponovno budi, odnosno na tržištu vlada sve veći interes ljudi za pametnim satovima. Rezultati prodaje pokazuju kako sve više pojedinaca nabavlja ovaj zanimljiv gadget, a upravo bi u 2020. godini tržište pametnih satova moglo doživjeti pravi procvat.

Procvat tržišta bi se mogao dogoditi zbog toga što su neke velike kompanije najavile kako će ove godine na tržište pustiti nove super pametne satove, što bi moglo podići interes javnosti. Prema dostupnim podacima, nove satove bi trebali predstaviti Apple, Huawei, Samsung, Google, Garmin, Sony, Xiaomi, i još mnogi drugi poznati proizvođači satova.

U nastavku teksta donosimo vam listu top 10 satova koji bi se trebali pojaviti na tržištu u 2020. godini. Lista je poprilično zanimljiva i bogata pa savjetujemo da razmotrite što nas to čeka u 2020. godini:

Apple Watch 5

Apple Watch 5

Apple je i dalje lider na tržištu pametnih satova i njegova dominacija manifestira se u sjajnim rezultatima prodaje ovih satova. U 2019. godini Apple je pokazao kako bi trebao izgledati njihov novi operativni sustav za pametne satova, a s nestrpljenjem se nadamo kako će se pojaviti upravo na novom pametnom satu kompanije Apple.

Apple Watch 5 trebao bi se na tržištu pojaviti krajem 2020. godine, a vjerojatno će imati mnoge nadogradnje u odnosu na svojeg prethodnika. Stručnjaci kažu kako će Apple Watch 5 dobiti novi kvalitetniji mikrofon, ali i zvučnike koji će solidno raditi svoj posao. Priča se o tome kako će se u novom uređaju pojaviti nova veća baterija koja će osigurati veliki broj radnih sati uređaja bez punjenja. Također, uređaj bi trebao imati ugrađen sustav za praćenje spavanja, a šuška se i o novom boljem OLED zaslonu koji je u razvoju u jednoj japanskom tvrtki.

Svakako će biti zanimljivo vidjeti hoće li se Apple odlučiti za puštanje u javnost novog operativnog sistema za pametne satove. Naprave li to, novi bi uređaji mogli imati još više zanimljivih aplikacija i mogućnosti – čime će dodatno zainteresirati javnost i potaknuti korisnike na kupnju. Bilo kako bilo, Apple žustro radi na razvoju novih satova kako bi održao svoju lidersku poziciju na tom tržištu.

 

Google Pixel Watch

Google Pixel Watch

Priča o Google Pixel Watch-u aktualna je već nekoliko godina, no nikako da se navedeni uređaj pojavi na tržištu. Ipak, sve su glasnija šuškanja kako će Google-ov sat napokon doći na tržištu i to navodno u prvom kvartalu 2020. godine. Dakako, te informacije nisu potvrđene ni opovrgnute, no svakako nas veseli činjenica da Google radi na svojem pametnom satu.

Prve neslužbene informacije govore kako će Google Pixel Watch imati 1 GB radne memorije te će biti oplemenjen raznim modernim tehnologijama. Trebao bi tako imati podršku za GPS, LTE i WiFi, a mogao bi pratiti otkucaje srca korisnika i razne druge parametre. Sat bi trebao biti okruglog oblika i ako je vjerovati glasinama – dizajn će biti iznimno elegantan i jednostavan.

Više špekulacija o ovome satu za sada nije poznato, osim informacije da bi trebao raditi na Android Wear 2.0 operativnom sistemu. Pokažu li se glasine istinitima i Google napokon predstavi Pixel pametni sati, bit će zanimljivo vidjeti reakciju korisnika na tog novog konkurenta na tržištu. Poznavajući Google, možemo reći da se spreman nešto spektakularno – no može li se time nauditi liderskoj poziciji Apple-a, teško je reći.

 

Samsung Galaxy Watch 2

Samsung Galaxy Watch 2

Samsung je svoj prvi pametni sat svijetu predstavio ne tako davne 2018. godine, a mnogi su odmah zaključili kako se radi o najboljem Android pametnom satu na tržištu. U 2020. godini mogli bismo dočekati nadograđenu verziju Samsung Galaxy Watch-a, koja bi korisnicima trebala pružiti još bolje iskustvo korištenja pametnog sata. Za sada nije poznato u kojem bi se točno kvartalu pojavio sat na tržištu, no poprilično je izvjesno da nam novi Samsungov sat dolazi.

Prisjetimo li se prve verzije sata, korisnici su mogli birati između različitih dimenzija uređaja što je bilo prilično zgodno. Ovog puta informacije o takvim mogućnostima nisu dostupne, ali Samsung će se vrlo vjerojatno ponovno voditi ovom logikom. Navedeni sat radio je iznimno dobro i bez zastajkivanja pa ni ne čudi što je proglašen najboljim Android satom na tržištu. Nova verzija Samsungovog sata vrlo vjerojatno će donijeti dodatna poboljšanja performansi, kao i nadogradnju u softverskom dijelu. Ipak, nekih konkretnih informacija za sada nemamo, tako da jedino ima smisla – pričekati prve objave od strane Samsunga.

 

Huawei Watch 3

Huawei Watch 3

Huawei radi fantastičan posao na području pametnih telefona i mnogi se pitaju može li takvo što napraviti i na tržištu pametnih satova. Za sada nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti liderskoj poziciji Apple-a, no novi model pametnog sata možda bi mogao postići upravo to. Iako informacije nisu službene, sve su glasnija nagađanja kako ćemo u 2020. godini dobiti na tržište Huawei Watch 3.

Prošle je godine stigla nadograđena verzija Huawei Watch 2 uređaja, a sada se očekuje veliki zaokret. Naime, iz Huaweija tvrde kako su otkrili formulu zahvaljujući kojoj će sat biti u potpunosti otporan na ogrebotine – što je sjajna vijest za sve ljubitelje satova. Uz samo kućište koje bi trebalo biti elegantnije, Huawei će se morati pozabaviti softverskim dijelom. Sprema li nam Huawei svoj novi sistem za pametne satove – mogli bismo saznati već u narednim mjesecima. Čini se kako nam na tržište stiže još jedan luksuzni sat, koji bi karakteristikama mogao uzdrmati konkurente na tržištu.

 

Microsoft Surface Watch
Microsoft Surface Watch

Microsoft Surface Watch

Početak 2020. godine mogao bi nam na tržište donijeti jedan zanimljiv sat kvadratnog oblika iza kojeg će stajati poznata kompanija Microsoft. Sve su glasnija nagađanja kako inženjeri iz Microsofta užurbano rade na razvoju sata i softverske podrške kako bi početkom 2020. godine predstavili novi kvalitetan sat na tržištu.

Sat bi trebao biti namijenjen biznis korisnici, a posebnost će biti mogućnost raznovrsnog povezivanja. Uz standardno Bluetooth i WiFi povezivanje, trebalo bi doći i do integracije sadržaja u cloud – što će svakako biti zanimljivo. Kućište bi trebalo biti četvrtastog oblika, a sat će vrlo vjerojatno biti izrađen od oplemenjenog aluminijskog kućišta koje je 10 puta otpornije od standardnog metala.

Unutar sata bi se trebala nalaziti kvalitetna i izdržljiva baterija koja će znatno produžiti period bez punjenja. Zanimljivo je da će sat vrlo vjerojatno raditi na prilagođenom Windows operativnom sistemu – što bi moglo biti vrlo zanimljivo za potencijalne kupce. Sigurni smo da Microsoft ima sjajnu ideju po pitanju integracije raznih sustava i sat će pokazati koliko su uspješno odradili taj posao. Veseli nas pojava Microsoft Surface Watcha na tržištu, kako bismo vidjeli što može Microsoft na tom atraktivnom tržištu.

 

Xiaomi-Yunmai-smartwatch

Xiaomi Smartwatch

Xiaomi je jedna od najboljih tehnoloških kompanija na području Kine, a svoje poslovanje posljednjih su godina užurbano počeli širiti i na ostala područja svijeta. Iako je ova kompanija relativno mlada iza sebe imaju već mnogobrojne uspjehe. Stručnjaci su voljeli naglašavati kako je Xiaomi zapravo kineska verzija Applea, no ova je kompanija strašno napredovala zadnjih godina i danas razvijaju svoje uređaje prepune inovacija.

Prema nekim nagađanjima Xiaomi bi svoj pametni sat trebao predstaviti u 2020. godini, a uz sjajne karakteristike odlikovat će ga i super cijena. Poznato je kako Xiaomi na tržištu pametnih telefona konkurira niskom cijenom, a isto bi trebao ponoviti i s pametnim satovima. Dogodi li se zbilja predstavljanje Xiaomi Smartwatcha bit će to zanimljiv trenutak na tržištu jer bi niskom cijenom Xiaomi mogao zainteresirati ogroman broj korisnika – čime bi se u kratkom roku mogao približiti liderima poput Applea i Samsunga. S nestrpljenjem iščekujemo prve informacije o Xiaomi Smartwatchu te se nadamo kako će se zbilja pojaviti na tržištu 2020 godine.

Asus ZenWatch 4

Asus ZenWatch 4

Asus ZenWatch 3 je pametni sati koji nas je oduševio predivnim dizajnom i vjerujemo kako će istu stvar Asus ponoviti i s novom verzijom ovog uređaja – Asus ZenWatch 4. Mnogi analitičari se slažu kako bi novi Asusov pametni sat mogao biti najbolji pametni sat na tržištu u 2020. godini. Ove predikcije zaista zvuče fenomenalno, no Asus ima ogromno pokriće da dobije takvu titulu.

Asus ZenWatch 4 trebao bi biti iznimno brz u radu, ali i u povezivanju s ostalim uređajima. Nagađa se kako Asus razvija nove poboljšane procese povezivanja koji bi trebali funkcionirati gotovo pa savršeno. Uz super-brzu povezivost, na novom bi se pametnom satu trebale pojaviti i mnogobrojne aplikacije koje će korisnicima omogućavati čitav spektar aktivnosti. Također, najavljuje se usluga Aus Weather, kao i Remote Link – što bi trebalo dovesti određene inovacije u svijet pametnih satova.

Ovaj novi pametni sat vrlo vjerojatno će se pojaviti u okruglom kućištu koje će krasiti atraktivan i elegantan dizajn. Sat bi trebao biti opremljen najmanje GPS sustavom te senzorima za mjerenje otkucaja, no vjerojatno će se pojaviti još neke nadogradnje. Prve prognoze izgledaju fantastično i postane li Asus ZenWatch 4 zaista najbolji pametni sat u 2020. godini – to bi moglo odvesti tržište u jednom novom zanimljivom smjeru.

 

Sony Smartwatch 4

Sony Smartwatch 4

Iako nije prošlo puno vremena od predstavljanja Sony Smartwatch 3 generacije, čini se kako bi početak 2020. godine trebao donijeti novu verziju ovog pametnog sata – Sony Smartwatch 4. Prošla generacija ovog pametnog sata bila je iznimno uspješna i mnogi su se korisnici odlučili upravo za pametni sat iz laboratorija Sonyja. Novi sat koji nam uskoro stiže na tržište trebao bi biti još bolji i vjerojatno će dobiti status najinovativnijeg sata na tržištu.

Sony Smartwatch 4 trebao bi biti opremljen novim dodatnim senzorima koji će omogućavati još bolje praćenje svakodnevnih korisnikovih aktivnosti. Uz to, na satu će se pojaviti nova verzija operativnog sistema koja će sa sovom donijeti nove značajke i mogućnosti. Uređaj bi trebao imati 1.63 inčni zaslon izrađen u AMOLED tehnologiji te bateriju kapaciteta 420 mAh.

Četverojezgreni procesor trebao bi raditi uz 768 MB radne memorije, dok će na raspolaganju vrlo vjerojatno biti 4GB memorije za pohranu podataka. Kao što smo već rekli, mnogi smatraju da će Sony ovim pametnim satom napraviti jedan novi iskorak na tržištu te će dovesti neke inovacije koje bi ubrzo mogli i drugi proizvođači preslikati na svoje uređaje. No, hoće li se to dogoditi vidjet ćemo već za koji tjedan ili mjesec.

 

Garmin Fenix 5 Family

Garmin Fenix 6

Garmin već godinama slovi za jednog od najboljih proizvođača pametnih satova namijenjenih rekreativcima i sportašima. Dizajn samog sata prilagođen je upravo ljudima koji vole aktivnosti na otvorenom ili u teretani, a mogućnosti satova prilagođene su potrebama sportaša.

Novi Garminov pametni sat trebao bi se pojaviti u nešto izmijenjenom izdanju. Naime, trebao bi ti tanji od svojih prethodnika, a dizajn bi trebao poprimiti malo elegantniji izgled. Ideja dizajna je omogućiti korisniku da sat nosi tokom čitava dana, ali i u noći kada spava. S novim satom trebao bi doći niz poboljšanja koji će zasigurno oduševiti zaljubljenike u Garmin satove.

Garmin Fenix 6 donosi tako novi bolji GPS sustav, koji ima unaprijed spremljene mape. Bit će tu mogućnost NFC plaćanja, ako i mogućnost spremanja pjesama na uređaj. Na uređaju će se nalaziti nekoliko senzora koji će detaljno pratiti kako živi korisnik i koje su njegove sportske mogućnosti. Kada sve sumiramo, radi se o jednom vrhunskom satu koji će sportašima i rekreativcima pomoći u postizanju još boljih sportskih rezultata.

 

OnePlus Smartwatch

OnePlus Smartwatch

OnePlus je posljednjih godina stigao do značajne pozicije na tržištu pametnih telefona, a već se nekoliko godina šuška kako će na tržište izbaciti i svoj prvi pametni sat. Nažalost, do sada se takvo što još nije dogodilo, no prognoze su kako će OnePlus Smartwatch na tržište stići u 2020. godini. Činjenica je da je OnePlus sada izgradio čvrstu poziciju na tržištu pametnih telefona i sada se mogu okrenuti razvoju ostalih tehnoloških uređaja.

Ako su šuškanja točna, OnePlus Smartwatch trebao bi imati elegantan i jednostavan okrugli dizajn kućišta. Specifikacijama bi trebao parirati ostalim konkurentima na tržištu, no više detalja za sada nije poznato. Kao što smo rekli iznad, informacija da OnePlus Smartwatch dolazi ove godine nije potvrđena tako da postoji mogućnost da ovo ipak neće biti godina OnePlus pametnog sata. No, ako se OnePlus odluči napasti tržište pametnih satova očekujemo jedan kvalitetan uređaj jednostavnog i profinjenog dizajna koji će pokušati osvojiti simpatije ljubitelja pametnih satova.

 

Zaključak

Posljednjih mjeseci tržište pametnih satova raste, što je pozitivni pokazatelj za razvoj inovacija na ovim uređajima. Činjenica da gotovo svi poznati tehnološki proizvođači rade na razvoju pametnih satova svakako veseli i nadamo se kako će u skoroj budućnosti ovi uređaji postati još kvalitetniji i sveobuhvatniji. Nekoliko je proizvođača za 2020. godinu već najavilo planiranje svojih novih satova, a svi iznad nabrojeni trebali bi se pojaviti na tržištu sa svojim novim uzdanicama.

Posebno nas veseli činjenica što će tržište pametnih satova napasti neke nove velike kompanije, čime bi se konkurencija trebala zahuktati. To će pak posljedično dovesti do bržeg razvoja i nižih cijena uređaja. Prema informacijama navedenim gore u članku, veliki iskorak trebali bi napraviti Asus i Sony, dok će ostali proizvođači satova ciljati više na softversku nadogradnju satova. S druge strane, vidjet ćemo što će predstaviti oni koji tek razvijaju svoj prvi sat – možda se pojave s nekim zanimljivim konceptom koji će korisnike oduševiti.

U svakom slučaju, očekuje nas jedna iznimno atraktivna godina na tržištu pametnih satova. Nadamo se mnoštvu inovacija i sjajnim nadogradnjama – koje će tržište pametnih satova podignuti na jednu višu razinu.

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here