Dobar miš je kritično oružje koje treba svaki pravi gamer u svom arsenalu. No, pitanje je kako odabrati idealan oblik miša, težinu, mogućnost kontroliranja miša putem softvera i slično. Na ta pitanja, a i neka druga, smo mi odgovorili u ovom tekstu, odnosno vodiču za kupovinu dobrog gamerskog miša.

Odabir gamerskog miša nije lagan

Ciljanje, napadanje, skakanje … samo su neke od akcija koje radite s mišem u mnogim PC igrama. Što je više takvih akcija, želite da vam miš bude izdržljiviji i bolji, pa na tome ne treba štedjeti. No, ne brinite – danas je ljestvica dosta visoko dignuta pa čak i “entry” modeli gamerskih miševa nude mnogo toga. Što znači da možete kupiti relativno dobar gamerski miš od 200-250 kuna pa sve do 1000 kuna koliko kod nas koštaju najskuplji modeli.

Danas od gamerskog miša možete očekivati da imaju stabilnu vezu s računalom, čak i ako su wireless miševi, da su jako responzivni, da je pomicanje miša iznimno glatko i da je scrollanje ugodno i jasno možete vidjeti i odrediti koliko želite scrollati. To je ono što većina gamerskih miševa i ima, no neke druge stvari odvajaju vrlo dobre miševe od onih odličnih!
Pa, u čemu je onda razlika? Ugodno držanje miša i vrhunska preciznost su nešto što pojedini modeli imaju, dok drugi nemaju. Također tu su i dodatni gumb koje možete iskoristiti za razne macroe u igrama i slično. Miš je jedna velika cjelina odličnih featurea.

Nemojte previdjeti senzore i rezoluciju

Odabrati pravi senzor na mišu nije lako, odnosno teško je bez da probate određeni model miša. Dva ključna senzora koja imate kod ovakvih miševa su “optičkisenzor i “laser”. Ne možete reći da je jedan bolji od drugoga i da će svima biti bolji optički senzor od lasera i obrnuto. Ponavljamo, najbolje je prije kupovine miš probati ili pročitati recenzije i vidjeti kako se miš ponaša u igrama i koliko su ljudi zadovoljni istim.

Jeftiniji miševi imaju tendenciju da imaju optičke senzore koji nude dobru osjetljivost i pomicanje miša, te ih možete koristiti na gotovo svim podlogama. Neki proizvođači miša govore da njihove miševe možete koristiti i na staklu i sličnim podlogama, no najbolje je kupiti jeftinu podlogu za miš i riješiti se svih problema.


Ono što je ipak mnogo bitnije od samog senzora je raspon rezolucije koju miš ima, a mjeri se u DPI-jima (engl. Dots per inch). Upravo vam DPI omogućava tzv. “fine-grained” pomicanje miša (niski dpi), te “wide-sweep” (visoki dpi). Ono što mi uvijek tražimo kod miševa je tipka s kojom možemo na brzinu prebaciti se s niskog dpi-ja na visoki dpi. To radite tako da podesite niski i visoki dpi u softveru koji dođe s mišem, a onda u igrama si prebacujete s jednog dpi-ja na drugi.

Teško je reći što je dobar raspon dpi-ja, no danas miševi imaju maksimum od 10 ili 12 tisuća dpi-ja. I jedna i druga brojka su visoke i odradit će isti posao. Nemojte uzeti miš jer ima 12k dpi-ja umjesto 10. Čak i 5-7k dpi-ja je odlična brojka.
Sažetak: kod miša gledajte senzor koji vam odgovara, da ima pristojan broj dpi-ja, te mogućnost da se možete prebaciti s manjeg dpi-ja na viši dpi “on the fly”.

Još uvijek živimo u žičanom svijetu

Postoje dvije mogućnosti kada govorimo o načinu na koji se miš spaja na vaše računalo. Ili ima žicu ili nema. Većina high-end gaming miševa ima old-school USB kabel koji uštekate u računalo.

Dugo vremena su gameri koji se natječu na raznim turnirima preferirali isključivo žičane miševe kako bi imaju manju latenciju, odnosno kašnjenje, kako ne bi morali puniti bateriju i kako im se ne bi ispraznila usred meča i slično. I dalje vrijedi to pravilo, no kompanije poput Razera i Logitecha to polako mijenjaju te su na tržište izbacili wireless, odnosno bežične, miševe koji imaju jako nisku latenciju i kojima baterija jako dugo traje s jednim punjenjem. Ti miševi bi trebali zadovoljiti većinu gamera, osim spomenutih – onih koji se natječu za stotine tisuća dolara na turnirima.

Također, postoji tu još problema s povezivanjem jer miš u biti možete s računalom povezati na tri načina: preko USB-a s klasičnim kabelom, bežično uz bazu koja se povezuje preko RF USB kabela, te putem Bluetootha. BT se najmanje koristi kod gamerskih miševa.
Mnogo su zanimljiviji wireless miševi koji dolaze sa žicom, pa kada vam se isprazne, uštekate ih u računalo, pa ih možete koristiti dok se miš puni.

Ključna stvar ovdje je znati što dobivate i što vi zapravo želite. Ako imate slobodan USB port i ne želite razmišljati o latenciji i o tome hoće li vam se baterija isprazniti, uzmite žičani. Ako ste više casual gamer, možda će vam lakše biti igrati s mišem koji nema žicu i kojeg možete s vremena na vrijeme napuniti preko noći. Ili imate laptop pa vam nije strana ni opcija spajanja preko Bluetootha.

Miš ovisi i o žanru kojeg igrate

Najbolji gaming miševi vam nude ugodan osjećaj kod korištenja, te mogućnost prilagodbe mogućnosti vašim potrebama kako bi se zadovoljio što veći broj gamera. Ali, neke mogućnosti ovise i o tome koji žanr igara volite igrati. Nije isto igrati RTS, MOBA-u, FPS ili neku avanturu.

Miševi koji ciljaju na igrače koji vole FPS-ove, imaju odličan scroll koji vam ne dozvoljava da izgubite kontrolu nad njim, te mogućnost brze promijene dpi-ja, o čemu smo već pričali.
Miševi namijenjeni igračima koji vole RTS-ove ili MMO-e, s druge strane izgledaju drugačije. Oni najčešće imaju 5-10 ekstra gumbi koje možete programirati i prilagoditi svojim potrebama.

Miševi za MOBA-u isto imaju dodatne gumbe s lijeve strane kako biste mogli brzo izvršiti određene napade i akcije. Miš odaberite i prema tome što najviše igrate jer će vam biti lakše igrati dotične igre.

Softver za upravljanje mišem

Ono što je jednako bitno kao i hardver koji kupujete je – softver. Velika većina kompanija koje rade gaming opremu su razvili svoje softvere za upravljanje hardverom. Preko tog softvera možete upravljati gaming mišem ili tipkovnicom, ali i raditi neke naprednije akcije kao što su programiranje macroa na gumbima i slično. Macroi su ponekad bitniji za gaming tipkovnice, nego za miševe, ali i na miševima možete isprogramirati da kad stisnete određenu tipku se napravi nekoliko akcija, ali nećemo ulaziti u to danas.

Softver za upravljanje mišem često dolazi s mogućnošću da si izradite više gaming profila (npr. jedan za igranje FPS-ova, drugi za MMO-e), da upravljate RGB svjetlima na mišu, da podesite dpi… Sve što vam treba, tu se nalazi. Ipak, u ovom polju se ističu tri imena, a to su: Logitech, Corsair i Razer. Oni imaju softvere kao što su Logitech Gaming System, Corsair Utility Engine i Razer Synapse koji su fantastični i gamerima nude najviše što mogu. Ostali softveri su dobri, ali ne ovako.

Neki jeftini gamerski miševi čak i nemaju softver pa ih jedino možete kontrolirati unutar postavki određene igre što je u biti loše, ali s druge strane nije niti tragično. Bitno je da znate što s mišem dobivate, a što ne i da li vam je to potrebno ili ne.

Najbolji miševi za ovu godinu

  1. Razer Basilisk
  2. Razer Mamba
  3. Logitech G903
  4. Swiftpoint Z Mouse
  5. Corsair Dark Core RGB SE
  6. Logitech G305
  7. Roccat Kone AIMO
  8. Alienware Elite Gaming Mouse
  9. Corsair Sabre RGB

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here