Iako rijetko tko danas ima 32 GB RAM memorije u računalu, zamislite imati takvu količinu iste u samo jednoj pločici memorije. Ne bi li to bilo praktično i korisno?
Ukratko – kompanija Zadak 511 je uspjela napraviti i predstaviti javnosti prvu pločicu s 32 GB memorije. Memorija je spremljena u Shield DC Aura 2 RGB DDR4 kućište.

Optimizacijom mjesta i smještanjem memorije u DC DIMM format, Zadak 511 je uspio napraviti ovaj RAM s izuzetno visokim kapacitetom. Mnogo većim nego što većina nas kupuje, a to su uglavnom pločice s 8 GB memorije. Ne kažemo da nitko ne koristi 32 ili više GB memorije, ali većinom se danas korisnici kreću u rasponu od 8 do 16 GB što je sasvim dovoljno za “normalni” rad računala i većinu zadataka koje moramo obaviti na računalu.

Ako vas zanimaju tehnički detalji, ova memorija se “vrti” na 3200 MHz na 1.35V (CL 14-14-14-34), što je impresivno za ovako mali memorijski modul. Naravno, postoje i neki problemi, a najveći je taj što je memorija dvostruko veća u visini i može biti nekompatibilna s CPU coolerima.

I prije nego pomislite kako ova memorija neće zaživjeti i neće raditi na današnjim pločama, plus što će biti užasno skupa, moramo reći da niste skroz u pravu. Ova memorija će se pojaviti u prodaji i bit će kompatibilna s nadolazećim Z390 matičnim pločama kao što je Asus Maximus XI. Hoće li biti skupa? Vjerojatno.

Nakon što uskoro Intel obnovi svoje Coffee Lake procesore koji su najavljeni, vjerojatno ćemo početi viđati računala s 256 GB RAM memorije. Da, zvuči nevjerojatno, ali tako je. No, ne treba se s time zamarati. Bitno je da će ova memorija biti na tržištu i da će od nje najviše koristi imati oni koji imaju Mini ITX matične ploče jer na njima najčešće imate samo 2 memorijska utora. Ovako ćete moći složiti konfiguraciju sa 64 GB RAM memorije ako za to imate potrebe.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here