Ako planirate sklopiti svoje novo računalo tako što ćete si sami kupiti komponente, a malo ste u stisci s novcem, vrlo je vjerojatno da će prva stvar na kojoj ćete pokušati uštedjeti biti baš kućište računala.

Premda su kućišta stolnih računala vrlo važna, pogotovo za hlađenje i protok zraka, ona ipak ne igraju toliko važnu ulogu kao neke druge komponente, kao što su grafička kartica, procesor, disk i napajanje te je nekako najprikladnije da se na njima uštedi. Dobra stvar u cijeloj ovoj priči jest ta da danas možete pronaći cjenovno pristupačnije kućište, koje će vam opet osiguravati optimalan protok zraka i mogućnosti hlađenja.

Dok će vas neka kućišta željeti privući svojim dizajnom i estetikom, činjenica jest da ćete moći uložiti više novca u neke druge komponente računala ako malo ”odrežete” od cijene kućišta, što opet ne znači da ćete kupiti loše kućište. Koja su najbolja ”budget” kućišta za stolna računala koje danas možete pronaći na tržištu, pročitajte u nastavku ovog članka.

Cougar MX330-G

Cougar MX330-G

Cougar MX330-G je kućište koje je po mnogočemu slično Raidmax Zeta kućištu, ali je jeftinije za nekih desetak američkih dolara (što vam je oko 65 kuna. Cougar MX330-G je kućište čije su strane izrađene od kaljenog stakla, prednja strana kućišta je propusna (za bolji protok zraka), dok je gornja strana kućišta prekrivena PSU pokrovom. Cijena je vrlo pristupačna (pogotovo ako se uzme ono što se dobije): za malo više od 40 eura (točnije 43.50 eura) možete kupiti jedno ovakvo kućište.

Ako ste mislili da je nemoguće sklopiti cjenovno pristupačno računalo i da uz to imate dobro kućište, ovo kućište će vas uvjeriti u suprotno. Jedina negativna strana Cougar MX330-G kućišta jest ta da ono nije toliko prostrano kao Fractal Design Focus ili Raidmax Zeta, no ako vam prostranost nije na prvome mjestu, već samo želite uštedjeti i pritom kupiti ”budget” kućište optimalne kvalitete, onda je Cougar MX330-G svakako model na kojeg trebate baciti pogled.

 

Fractal Design Focus

Fractal Design Focus

Fractal Design Focus nešto je cjenovno skuplji od modela kojeg sam opisao iznad (košta 48 eura), no prema istraživanjima radi se o jednom kućišta koje, s obzirom na cijenu, pruža odličnu provodljivost zraka. Budući da se radi o poprilično velikom kućištu, u njega ćete bez problema staviti bilo koju komponentu koja je danas dostupna na tržištu. Fractal Design Focus također će podržati radijatore, koji mogu biti smješteni na tri različite lokacije unutar kućišta (mogu biti smješteni naprijed, s gornje strane i otraga).

Zbog svoje konstrukcije, Fractal Design Focus može bez problema u sebi držati ATX matične ploče standardnih dimenzija, kao i manje, mikro ATX matične ploče. Za manje od 50 američkih dolara, sa Fractal Design Focus kućištem dobit ćete kućište koje se može pohvaliti sa puno prostora i sa odličnim protokom zraka, tako da u njega bez problema možete sklopiti i komponente koje odgovaraju računalima visokog razreda.

Ako tražite cjenovno pristupačno kućište u koje ćete moći sklopiti komponente visokog ili srednje-visokog razreda i za koje želite znati da će vam potrajati i poslužiti u godinama koje slijede, Fractal Design Focus bit će jako dobar izbor.

 

Raidmax ZETA

Raidmax ZETA

Raidmax ZETA jedno je od manje poznatih i popularnih kućišta za stolna računala koje se danas mogu nabaviti na tržištu. Kao rezultat toga, ljudi zaobilaze ovo kućište misleći da je nekvalitetno i nevrijedno pažnje, no baš je suprotno od toga istina. Raidmax ZETA nije bez razloga dobilo ocjenu 4.5 od 5 na Amazonu, što jasno govori kako se radi o jednom od vrlo kvalitetnih kućišta. Najveće prednosti ovog modela kaljeno je staklo sa strane, što je obilježje koje je inače rezervirano za kućišta koja koštaju daleko više od 50$.

Prednja strana je vrlo propusna, slično kao i kod Cougar modela, što omogućuje odličan protok zraka. Osim toga, Raidmax također dolazi za PSU pokrovom. Sve u svemu, za 47 eura, koliko ovo kućište košta, dobit ćete oku i na dodir ugodno kućište sa kaljenim staklom, PSU pokrovom i dovoljno prostora da u njega stanu velike, snažne grafičke kartice.

 

thermaltake core v1 kućište

Thermaltake Core V1

Jedno od Thermaltake kućišta koje se danas može nabaviti po cijeni od ravno 50 eura je model Core V1. Radi se o manjoj verziji ITX kućišta, a zbog svoje kvalitete Thermaltake Core V1 po mnogima je i najbolje, ”budget” kućište kockastog oblika.

Unatoč svojoj kompaktnosti, u kućište mogu bez problema stati grafičke kartice veličine do 28 centimetara, kao i hladnjaci procesora veličine do 13 centimetara. To znači da ćete, ako se odlučite na ovakvo kućište, trebati napraviti kompromis što se dimenzija ostalih komponenti tiče (što opet nije problem, budući da se danas mogu vrlo lako pronaći grafičke kartice i hladnjaci niskog profila, kao što je recimo RTX 2070).

Ako želite sklopiti računalo manjih dimenzija, a želite njegovo kućište bude optimalne kvalitete i ne želite da bude skuplje od 50 EURA, Thermaltake Core V1 mogao bi biti pravi izbor za vas.

 

Thermaltake Versa H15

Thermaltake Versa H15

Versa H15 je još jedan solidan izbor Thermaltake kućišta za stolna računala, odličan za sve one kojima su kompaktnost, optimum kvalitete i cijene na prvome mjestu. Radi se o mikro ATX kućištu, koji nudi prostor za GPU do 30 centimetara dužine, te prostor hladnjaka do 15 centimetara visine.

H15 model također dolazi i sa rešetkastom prednjom stranom, što će omogućiti dodatno poboljšan protok zraka. Jedina, da tako kažem mana, ovog kućišta jest cijena. Thermaltake Versa H15 dostupno je za 49 eura, što znači da je skuplje od nekih većih, ”budget” kućišta koja postoje na tržištu (kao što je na primjer, Cougarov model MX330-G).

 

Cooler Master Masterbox Lite 3.1

Cooler Master Masterbox Lite 3.1

Masterbox Lite 3.1 je jedno od najboljih, ako ne i najbolje, cjenovno pristupačno kućište koje danas možete pronaći na internetu, čemu svjedoči više od 1.400 recenzija zadovoljnih kupaca na Amazonu i sveukupna ocjena od 4.5/5. Iako se radi o relativno malenom kućištu, u njega ćete bez problema moći staviti grafičke kartice do 38 centimetara dugačke i hladnjake koji visinom ne prelaze 15.5 centimetara.

Lite 3.1 model dolazi sa potpuno transparentnim stranama. Prednja strana nije u potpunosti propusna, kao kod nekih drugih sa ovog popisa, no rešetkasti otvori na donjem i gornjem dijelu prednjeg otvora omogućit će djelomičan protok zraka. Masterbox Lite 3.1 može biti vaš po cijeni od 49 eura.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here