Vjerojatno ste svi čuli za miš Microsoft IntelliMouse koji je postao klasik i jedan od gamerskih miševa. Zanimljivo je da to nikada nije trebao postati.

Pogledajte Razer. Pogledajte Alienware. Gameri vole skupe i kvalitetne miševe koji imaju neonska svjetla, LED-ice koje svijetle, mogućnost konfiguriranja istih, 1000 gumbića nadohvat prstiju… Jesmo li rekli da je to užasno skupa periferija?

Microsoft IntelliMouse 3.0

S druge strane, IntelliMouse je bio jednostavan, jeftin i konzervativan. Zapravo, Microsoft ga je napravio za uredske potrebe (op.a. jer proizvode i relativno dobre tipkovnice), no zbog svoje ergonomičnosti, kvalitete izrade, responzivnih gumbi i kvalitete optičkog senzora, zavoljeli su ga i gameri.

Zadnja godina kada je Microsoft “ažurira” ovaj miš je bila davna 2003. godina i tada je izašao IntelliMouse 3.0. 15 godina nakon toga ovaj miš i dalje živi. U konzumerskom svijetu, to je cijela vječnost.
No, baš zbog toga i što je miš polako padao u zaborav, Microsoft ga je oživio, odnosno napravio novi model kojeg je nazvao “Classic IntelliMouse”.


Skice i planovi za ovaj miš su procurili krajem prošle godine, dok je miš ugledao svjetlo dana vrlo brzo nakon toga. Osim što izgledom jako podsjeća na stari model, Microsoft je iskoristio i nove tehnologije kako bi miš bio konkurentan današnjim miševima. Ako uopće možemo govoriti da su miševi međusobno konkurentni.

Zašto je Microsoft točno odlučio oživjeti ovog miša, nije se znalo i svima je to bilo pomalo čudno, no nedavno je izašao blog post u kojem su objasnili razloge te odluke.

Pročitajte blog post, no ukratko – tehnologija je dovoljno sazrela, cijene tehnologije su pale i odlučili su ovu “ikonu” oživjeti u novom ruhu, točnije s modernom tehnologijom.Ono što se nama sviđa kod ovog miša je činjenica da je izuzetno precizan i nudi do 3200 DPI-ja. Nije kao gamerski miševi danas, ali ponavljamo – ovo i nije gamerski miš nego uredska periferija.
Nadalje, miš ima 5 gumbi, od koja 3 možete sami “isprogramirati”. Za lijevi i desni klik (dva glavna gumba na mišu), Microsoft je odlučio zadržati voljene Omron switcheve koji su se koristili i u IntelliMouseu 3.0. Vrlo su responzivni pa ne sumnjamo da će i pokoji gamer to iskoristiti.
Ostala 3 gumba, odnosno 2 gumba i scroll koriste Kailh switcheve koji su malo moderniji i dosta se koriste u modernoj periferiji.

Što se dizajna tiče, Microsoft je pokušao zadržati “stari oblik/izgled”, no miš izgleda malo bolje, “dinamičnije”, te u crnoj boji izgleda fantastično. Točnije, izgleda moderno, ali ne prenapadno. Također, Microsoft je razmišljao da miš bude bežičan, ali su ipak odustali od toga. Razlog je što ne žele da se zamarate punjenjem i bolji je odaziv preko žice.

Miš možete kupiti za 39.99 dolara u Americi, dok će u Europi koštati 39.99 eura, te u Velikoj Britaniji 44.99 funti. Ako tražite novi miš, razmislite o ovome. Možda će i on trajati idućih 15 godina.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here