Kompanija Razer poznata je po hrabrim eksperimentalnim proizvodima koje predstavlja na CES-u (sajam inovativnih tehnologija u Las Vegasu). Prošle godine bio je to gaming laptop s tri ekrana, a ove godine to je Project Linda, laptop koji služi kao docking station za njihov Razer Phone pomoću kojeg pametni telefon dobiva 13,3 inča zaslon i tipkovnicu te se može tu i puniti.

razer-project-linda

Gamerski Razer telefon – Gamerski  laptop, simbioza pametnog telefona i prijenosnog računala

 

Tipkovnica ima pozadinsko Razer Chroma osvjetljenje i dodatne tipke karakteristične za Android OS.

Kučište je debljine 15 milimetara. Ima USB Type-A i Type-C port, web kameru, dva mikrofona, audio port od 3,5 milimetara i 200 GB podatkovnog prostora. Poput laptopa ovaj dock ima vlastitu bateriju 53,6 Whr s kojom se Razer Phone može puniti do tri puta. Uz to je i dosta lagan, svega 1,25 kilograma.

 razer računalo linda

  

Zamisao je da pametni telefoni postanu jedini uređaji koje ćete trebati za posao i zabavu

Možete raditi osnovne stvari koje inače radite s vašim pametnim telefonom poput pretraživanja web stranica, društvenih mreža i korištenja aplikacija. Ali kada zaželite biti produktivniji odnosno pisati duge mailove ili dokumente i prebacivati se između dosta pretraživačkih tabova, tada postavite Razer Phone u Project Linda i dobit ćete dosta veći ekran i bolju tipkovnicu.

Telefon se uklapa u dio gdje je na laptopu smješten upravljački trackpad. Sa Project Linda, dock poput laptopa ima sve što vam treba u prijenosnom paketu.

Ovako nešto pokušavalo se i prije, ali Palm Foleo iz 2007. godine nikada nije pušten u prodaju, a Motorola Atrix iz 2011. godine bio je totalni promašaj.

 

Telefon se ponaša kao trackpad

Zaslon Razer Phone pametnog telefona ponaša se kao trackpad i po svoj prilici uredno radi. Nevjerojatno prati pokrete vašeg prsta na ekranu i čini se poput trackpada vašeg laptopa, ali zbog staklenog ekrana vašeg telefona mekaniji i glađi.

razer projekt linda

 

Telefon u Project Linda omogućuje i zvučnike

Ovo je još jedna divna integracija telefona i Project Linda. Zvučnici Razer Phone su među najboljima i najglasnijima od svih pametnih telefona na tržištu, stoga dobro odgovaraju korištenju kod laptopa.

 

Dakle ovo je hardware, ali što on pokreće?

S obzirom da je Razer Phone „mozak“ vidjet ćete i koristiti Android operativni sustav i pokretat ćete Android aplikacije.

Mislite o Androidu na Project Linda na ovaj način: To je sve što radim na Android telefonu samo veće i lakše za upravljanje zahvaljujući većem zaslonu laptopa, tipkovnice i trackpadu.

razer linda kompjuter

 

Hoće li to biti vrijedno ulaganja?

Hoćemo li kupiti koji? To sve ovisi o cijeni. I prije svega ovisi o tome što će Razer odlučiti. Da li će Project Linda izvaditi van koncepta i komercijalizirati ga.

Razer je pokazao da se pametni telefon može stvarno pretvoriti u multi funkcionalni uređaj uz pomoć specijalnog docka koji izgleda i radi kao pravi laptop. Sve što sada zaista treba je bolje optimizirani operativni sistem i software koji omogućuje korisnicima više mogućnosti.

Piše: K.J.

1 komentar

  1. Na ovome bi trebao raditi Microsoft, jer bi tada sa Win 10 na telefonu, imali Win 10 laptop sa svim potrebnim alatima.

Komentiraj