Kompanija Razer poznata je po hrabrim eksperimentalnim proizvodima koje predstavlja na CES-u (sajam inovativnih tehnologija u Las Vegasu). Prošle godine bio je to gaming laptop s tri ekrana, a ove godine to je Project Linda, laptop koji služi kao docking station za njihov Razer Phone pomoću kojeg pametni telefon dobiva 13,3 inča zaslon i tipkovnicu te se može tu i puniti.

razer-project-linda

Gamerski Razer telefon – Gamerski  laptop, simbioza pametnog telefona i prijenosnog računala

 


Tipkovnica ima pozadinsko Razer Chroma osvjetljenje i dodatne tipke karakteristične za Android OS.

Kučište je debljine 15 milimetara. Ima USB Type-A i Type-C port, web kameru, dva mikrofona, audio port od 3,5 milimetara i 200 GB podatkovnog prostora. Poput laptopa ovaj dock ima vlastitu bateriju 53,6 Whr s kojom se Razer Phone može puniti do tri puta. Uz to je i dosta lagan, svega 1,25 kilograma.

 razer računalo linda

  

Zamisao je da pametni telefoni postanu jedini uređaji koje ćete trebati za posao i zabavu

Možete raditi osnovne stvari koje inače radite s vašim pametnim telefonom poput pretraživanja web stranica, društvenih mreža i korištenja aplikacija. Ali kada zaželite biti produktivniji odnosno pisati duge mailove ili dokumente i prebacivati se između dosta pretraživačkih tabova, tada postavite Razer Phone u Project Linda i dobit ćete dosta veći ekran i bolju tipkovnicu.

Telefon se uklapa u dio gdje je na laptopu smješten upravljački trackpad. Sa Project Linda, dock poput laptopa ima sve što vam treba u prijenosnom paketu.

Ovako nešto pokušavalo se i prije, ali Palm Foleo iz 2007. godine nikada nije pušten u prodaju, a Motorola Atrix iz 2011. godine bio je totalni promašaj.

 

Telefon se ponaša kao trackpad

Zaslon Razer Phone pametnog telefona ponaša se kao trackpad i po svoj prilici uredno radi. Nevjerojatno prati pokrete vašeg prsta na ekranu i čini se poput trackpada vašeg laptopa, ali zbog staklenog ekrana vašeg telefona mekaniji i glađi.

razer projekt linda

 

Telefon u Project Linda omogućuje i zvučnike

Ovo je još jedna divna integracija telefona i Project Linda. Zvučnici Razer Phone su među najboljima i najglasnijima od svih pametnih telefona na tržištu, stoga dobro odgovaraju korištenju kod laptopa.

 

Dakle ovo je hardware, ali što on pokreće?

S obzirom da je Razer Phone „mozak“ vidjet ćete i koristiti Android operativni sustav i pokretat ćete Android aplikacije.

Mislite o Androidu na Project Linda na ovaj način: To je sve što radim na Android telefonu samo veće i lakše za upravljanje zahvaljujući većem zaslonu laptopa, tipkovnice i trackpadu.

razer linda kompjuter

 

Hoće li to biti vrijedno ulaganja?

Hoćemo li kupiti koji? To sve ovisi o cijeni. I prije svega ovisi o tome što će Razer odlučiti. Da li će Project Linda izvaditi van koncepta i komercijalizirati ga.

Razer je pokazao da se pametni telefon može stvarno pretvoriti u multi funkcionalni uređaj uz pomoć specijalnog docka koji izgleda i radi kao pravi laptop. Sve što sada zaista treba je bolje optimizirani operativni sistem i software koji omogućuje korisnicima više mogućnosti.

Piše: K.J.

1 komentar

  1. Na ovome bi trebao raditi Microsoft, jer bi tada sa Win 10 na telefonu, imali Win 10 laptop sa svim potrebnim alatima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here