2017. godina je iza nas. Što se dogodilo dogodilo se, vrijeme je za nova poglavlja u svijetu tehnologije i tehnoloških inovacija. Ipak, s obzirom na to da 2017. godina i nije toliko daleko iza nas, bilo bi dobro da se još malo vratimo i napravimo svojevrsnu retrospektivu te da nešto kažemo o vrlo važnim događajima koji su obilježili prošlu godinu.

U nastavku članka ćemo stoga nešto više reći o nekim vrlo važnim stvarima i događanjima po kojima je prošla, 2017. godina postala važna i zbog kojih će prošla godina svakako ući u povijest.

  1. Reizdanje legendarne Nokije 3310

Nokia 3310 bila je vrsta ili bolje rečeno- tip mobitela koji je već na prvi pogled osvajao svoje potencijalne kupce, a kasnije i korisnike. U vremenima kada zasloni na dodir, kamere od 15 megapixela i radna memorija od mobilnih uređaja ili nisu bili toliko važni ili su bili gotovo pa zanemarivi, uređaj kao što je bila Nokia 3310 bili su nešto zbog čega ste htjeli imati mobitel, bez obzira na to koliko se vi razumjeli u mobilne uređaje.


Brz, malenih dimenzija, baterije koja je mogla izdržati i do sedam dana Nokia 3310 je i više nego zadovoljavala svoje vrlo brojne korisnike. Koliko je mobitel postao i ostao dio nas pokazuje i zanimanje koje su korisnici pokazali kada je reizdanje Nokije 3310 izašlo na tržište.

Iako biste onome svemu čime se Nokia 3310 u prošlim vremenima ponosila danas mogli dati status arhaičnosti, to nije spriječilo ogromno zanimanje kakvo je nastalo među korisncima kada je tvrtka HMD koja je otkupila prava na Nokia uređaje bacila oko unatrag- na Nokiju 3310.

Nokia 3310, u svom redizajniranom obliku danas postoji na tržištu mobilnih uređaja. I ne samo to. Uređaj se, usprkos nedostatku gotovo svih obilježja modernosti, vrlo dobro prodaje. Ako se i vi ubrajate u nostalgičare onda ste zasigurno i vi bacili oko na ”stari novi” legendarni mobitel. Sve u svemu, ponovno pojavljivanje Nokije 3310 svakako je obilježilo 2017. godinu i to definitvno na pozitivan način.

 

Android 8 PIP značajka

  1. Android O zaista je označavao Android Oreo koji se pojavio mađu Android uređajima u drugome dijelu 2017.

Google je poznat po tome što svake godine svoje korisnike oduševi time što na tržište izbaci dvije stvari: nove pametne telefone koji nose Googleov predznak i novi operacijski sustav, odnosno novu inačicu istoga. Slično je bilo i u prošloj godini kada je pomalo naglo i ubrzano tržištu Android pametnih telefona otkriven novi Androidov OS – Android Oreo.

Android 8.0 ili Android Oreo je u početku bio ”poznat” pod kraticom Android O, što je još jedna od tradicija koju Google radi već nekoliko godina. Recimo isto tako Android ”M” je bio poznat kasnije pod imenom Marshmallow (Android 6.0), dok je Android ”N” bio poznat pod imenom Android Nougat.

Koliko je Google uspio s novim Androidom Oreo, ostaje nam još uvijek za vidjeti. Ipak, ako ćemo pogledati dosadašnje pokazatelje onda ćemo vidjeti kako je (barem zasad) postotak korisnika koji koriste Android 8.0 vrlo nizak (gotovo sličan broju korisnika koji koriste stari Android Ice Cream Sandwich). Što više inačica i verzija operacijskih sustava to Google ima više problema (nešto recimo s čime se Apple ne treba boriti, barem ne u tolikom opsegu).

To je dovelo do nečega što se zove fragmentacija Android operacijskih sustava. Google je fragmentiranosti, odnosno previsoke raširenosti svjestan tako da je prošle godine najavljeno rješenje koje bi se trebalo primjenjivati počevši od Androida Oreo koje je objedinjeno pod imenom Project Treble.

Kako će to izgledati vidjeti ćemo u vremenu koje dolazi. Bilo kako bilo, bez obzira na njegov (pre)nagli dolazak i dodatno povećanje fragmentiranosti, Android Oreo je obilježio prošlu godinu. Na kakav točno način, to će se pokazati ove godine.

 

iphone x

  1. Apple je u svijetu pametnih telefona prošle godine proslavio svoju desetu godišnjicu i obilježio je ”revolucionarnim” rješenjem u obliku iPhone X uređaja

 

2017. godina je za Apple bila posebna godina. Prije točno deset godina (sada malo više) na tržištu pametnih telefona pojavio se prvi Appleov telefon koji se zvao – iPhone. Kasnije su izašle poboljšane iteracije istoimenog uređaja i od te godine, svake iduće- korisnici, potencijalni kupci i svijet općenito imaju prigodu uživati u novim modelima iPhonea.

O kvaliteti i konkurentnosti ovdje neću govoriti, ali su samo reći jednu stvar koja je u proteklih nekoliko godina postala više nego jasna: otkako se pojavio na tržištu pametnih telefona, iPhone je više nego ”uzdrmao” taj svijet. Neki će reći i danas kako nema boljeg pametnog telefona od iPhonea.

Drugi će opet reći kako nikada ne bi htjeli imati iPhone, ponajviše iz razloga što Apple poprilično ograničava svoje korisnike i one koji bi to tek htjeli postati. Bilo kako bilo, svaka skupina, odnosno i pobornici i protivnici iPhonea imaju svoje razloge.

No bez obzira na to voljeli mi iPhone ili ne, ono po čemu je isto tako prošla 2017. godina bila posebna jest uređaju kojim je Apple htio pokazati kako se itekako spremio za svoju desetu godišnjicu postojanja iPhonea – iPhone X.

Deseta ili ”X” verzija iPhone uređaja je donijela velik broj noviteta u odnosu na protekle iteracije, od kojih svakako treba spomenuti Face ID ili mogućnost identifikacije lica korisnika. Uređaj kao takav izgleda i jest onako kako bi i trebao izgledati – vrhunsko, premium i kako god hoćete.

Tomu u prilog govori i cijena koja je ponovno tipično ”iphoneovska”, odnosno barem za 1000 kuna viša od svih ostalih uređaja na tržištu. Ako vam to nije problem i ako želite postati korisnik uređaja kojim je Apple obilježio deset godina postojanja iPhonea – razmislite o iPhoneu X.

 

Huawei Mate 10 Pro

  1. Huawei je osmislio čip koji je u cijelosti orijentiran ka umjetnoj inteligenciji

U posljednjih nekoliko godina sve više proizvođača procesora se nekako se više okreće prema ideji i zamislima vezanim uz umjetnu inteligenciju (ili AI- ”Artificial Intelligence”). Ono što smo prije deset i više godina gledali u filmovima čini se da polako, ali sigurno postaje stvarnost i nešto što je u prošloj godini poprimilo oblik mogućega.

Huawei je u svoj Huawei Mate 10 Pro odlučio staviti novi NPU čip, HiSilicon Kirin 970koji omogućuje puno kvalitetniju obradu onih računalnih operacija koje se odnose na umjetnu inteligenciju (kao što su recimo prepoznavanje objekata ili ljudi u stvarnom vremenu u namjeri poboljšavanja renderiranja slike).

Čini se kako je Huawei započeo nešto o čemu svi pričaju. Kako će to izgledati u ovoj godini, vidjeti ćemo. Ipak, ono što je sigurno jest to kako je Huawei ovim potezom učinio nešto što je svakako obilježilo 2017. godinu i svijet pametne tehnologije.

Piše: M.V.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here