Svi mi koristimo LCD monitore i to svakodnevno, u svrhu rada, zabave, učenja, ili samo razgovora sa prijateljima. No, LCD zasloni koje koristimo kao vrata ka neizmjernoj količini informacija su vrlo različiti između sebe. Drugim riječima, tehnologija koja se koristi za njihovu proizvodnju je vrlo raznolika i dolazi sa različitim rješenjima koja se koriste za prikaz elektronske slike ispred korisnika.

Mnogi korisnici ne znaju točno koja se LCD tehnologija koristi u njihovim monitorima, uglavnom zato što vrstu proizvodne tehnologije LCD panela proizvođači uopće ne naglašavaju. Rezolucije, kontrast, zasićenost boja i veličina monitora se smatraju mnogo važnijim u promotivnoj fazi prodaje monitora.

Zbog gore navedenih razloga (i nekih drugih, dodatnih razloga, kao što je informiranje korisnika o prednostima i nedostacima svake tehnologije LCD panela), donosimo vam ovaj informativni vodič koji bi vas trebao upoznati sa najviše korištenim vrstama LCD panela. Dakle, započnimo.

LCD monitori sa VA panelom
BenQ LCD monitori sa VA panelom

LCD monitori sa VA panelom

Vertical alignment ili VA je predstavljen 1996. godine od strane Fujitsu. Kod VA sustava, molekule tekućih kristala su poravnate okomito između dvije staklene ploče. Kada nema električne struje, kristali su neprozirni i slika je tamna. Kada se pojavi električna struja, kristali se pomaknu u horizontalni položaj koji omogućuje prolazak svjetlosti kroz staklene podloge stvarajući bijelu sliku.

VA (vertical alignment) paneli su na neki način srednja kategorija za LCD monitore. Oni nude solidne kutove gledanja, više nego prihvatljivo vrijeme odziva i velike omjera kontrasta. VA paneli su imali loše vrijeme odziva, posebno u ranijim fazama ove tehnologije, što je uzrokovalo probleme proizvođačima, budući da se nisu mogli koristiti za igranje video igrica ili gledanje filmova.

Ovo je na kraju riješeno tehnologijom MVA LCD panela. Iako MVA paneli ne mogu ponuditi jednako brzo vrijeme odziva kao što je to slučaj sa TN LCD panelima, rezultati su bili dovoljno dobri, čineći VA panele pogodnim za video igre i za multimediju. Ostale vrste VA tehnologija su AMVA, S-MVA, P-MVA i PVA (uvelike se razlikuju od klasične tehnologije VA LCD panela, a izrađuje ih samo Samsung).

 

lcd monitori amva paneli
AMVA paneli obično se nude s HD 1920 x 1080 rezolucijom, iako postoje modeli 32 inča u rezoluciji od 2560 x 1440 (Quad HD)

 

U odnosu na TN panele, VA paneli nude šire kutove gledanja, bolju reprodukciju boja, bolji kontrast i manje su osjetljivi na “bleed” (slika se neće zamagliti prema rubovima zaslona). Ali zato oni nisu bolji u reprodukciji boja u odnosu na IPS panele, koji nude najprecizniju reprodukciju boja.

Što se tiče razlučivosti, VA paneli obično dolaze sa 1080p razlučivošću slike, ali neki koriste i 1440p (QHD) definiciju. Dubina boje je 8-bitna (više od 16 milijuna boja), što je više nego adekvatno za većinu korisnika. Također, VA LCD paneli i drugi predstavnici VA LCD tehnologije ne podržavaju 120Hz brzinu osvježavanja, što može biti mana za neke korisnike. Od početka proboja IPS LCD tehnologije, VA paneli se iz dana u dan sve manje prisutni.

LCD monitori sa TA panelom

TN (twisted nematic) LCD paneli se koriste još od kada su LCD ekrani ušli na tržište. Jednostavni za proizvodnju, sadržavajući jeftine materijale, TN paneli su najpopularnija vrsta LCD panela. TN tehnologija radi na način da stanice tekućih kristala ostaju postavljene u upletenoj formi kada nema električne struje, što ih čini neprozirnim i daje tamni zaslon. Kada električna struja teče između njih, kristalne stanice se ispravljaju, dopuštajući svjetlosti da prođe i dajući bijeli zaslon.

LCD monitori sa TA panelom
Kutovi gledanja za LCD monitore sa TN panelom

 

Od kada je LED pozadinsko osvjetljenje počelo da se koristi, TN paneli su postali sposobni dati kvalitetnu crnu boju bez “curenja” na rubovima zaslona, problema koji su TN paneli imali prije jer je korišteno pozadinsko osvjetljenje bilo smješteno uz rubove i često je izbijalo kroz panel. TN paneli su ujedno i najbrži kad je u pitanju odziv i još uvijek su najpopularniji izbor za igranje. Odziv može biti samo 1 milisekunda kada se govori o gray-to-gray tranziciji i samo 5 milisekundi kada se govori o white-to-black tranziciji.

Oni nude solidne omjere kontrasta, pogotovo od kada se koristi LED pozadinsko osvjetljenje i podržavaju 120Hz+ osvježavanje, što ih čini odličnim izborom za 3D monitor. Budući da je njihov proizvodni proces relativno jeftin, postoje mnoge veličine zaslona koje možete birati, pa čak i ako želite veliki 30-inčni monitor, cijena će i dalje ostati relativno niska.

Jedan od problema sa TN panelima je relativno loša reprodukcija boja jer TN paneli nisu podržavali pravu 8-bitnu dubinu boje do zadnjih nekoliko godina. Umjesto toga, većina TN panela ima 6-bitnu dubinu boje, koja može ići do 8-bitne uz pomoć Frame Rate Control metode (vrlo brzo treperenje između dvije boje, tako da korisnik vidi da zaslon emitira treću nijansu boje koja je kombinacija dvije).

No, glavni problem TN panela koji se ne može riješiti su loši kutovi gledanja. Većina TN monitora na papiru nudi kutove do 170°, ali zapravo možete vidjeti da slika postaje tamnija i uz najmanji pokret van središta zaslona. Iako ima pomaka u vezi kutova gledanja, TN paneli i dalje imaju najniže kutove gledanja među svim tehnologijama LCD zaslona.

 

LG IPS Monitor
LG IPS Monitor

LCD monitori sa IPS panelom

IPS (in-plane switching) zasloni su dugo bili najskuplji tip panela za proizvodnju, ali u posljednjih nekoliko godina proizvođači su postigli značajno smanjenje troškova proizvodnje, čineći da su IPS paneli jednostavno pomeli tržište zbog svoje vrhunske reprodukcije boja i visokih kutova gledanja.

Tehnologija je razvijena 1996. godine od strane Hitachi; glavni razlog je bio rješavanje problema koje su imali VA i TN paneli. Ova tehnologija ima stanice tekućih kristala koje uvijek leže u istoj ravnini i uvijek su paralelne sa ravninom ploče. Kada se primijeni električna struja, stanice se okrenu za 90 stupnjeva, puštajući da svjetlost prođe kroz njih. IPS paneli općenito imaju niži kontrast i svjetlinu u odnosu na TN panele.

IPS paneli su dugo bili korišteni od strane profesionalaca koji rade na zadacima koji zahtijevaju točne boje, kao što su fotografi i grafički dizajneri. Postoje mnoge vrste IPS tehnologija – H-IPS, S-IPS, P-IPS i e-IPS koje su razvijene kako bi se smanjili proizvodni troškovi, vrijeme odziva, te kako bi se postigao veći kontrast i razina svjetline.

vrste-ips-panela
Evolucija IPS panela: “IPS tehnologija otkrivena je od strane Hitachi-a, 1995. godine, i primjenjuje se od 1996. Od tada, ona je evoluirala u Super-IPS, Advanced-Super IPS i IPS-Pro tehnologije panela”.

Dugo vremena su IPS paneli imali vrlo sporo vrijeme odziva, što nije velika stvar za profesionalce, jer oni nisu koristili IPS zaslone zbog sporog vremena odziva, nego zbog njihove izvrsne točnosti za boje i vrlo visokih kutova gledanja.

U posljednjih nekoliko godina, vrijeme odziva je također osjetno poboljšano, tako da današnji IPS paneli mogu postići vrijeme odziva od 6ms (prije toga, vrijeme odziva je bilo između 25ms i 16ms), što je više nego dovoljno za igranje i gledanje filmova. Oni također podržavaju 120Hz+ brzine osvježavanja, što ih čini odličnim izborom za moderne igre. Danas su IPS paneli relativno jeftini za proizvodnju i postali su pravi izbor ako tražite novi monitor.

Zaključak

Jedan od najvažnijih aspekata svakog LCD monitora je vrsta panel tehnologije koju koriste, a proizvođači to ne naglašavaju u svojim reklamnim materijalima. Specifikacije sama po sebi neće vam dati potpunu sliku proizvoda koji kupujete kada se radi o monitorima, a svi znamo da se proizvođači vole zaigrati sa deklariranim podacima proizvoda.

Uz razumijevanje panel tehnologije koja se koristi u LCD monitoru, dobit ćete osjećaj za mogućnosti i karakteristike zaslona, obzirom na tehnologiju kojom je napravljen, i bit će vam jasnije zašto neki imaju veće kuteve gledanja ili kvalitetniji prikaza boja.

To su bile tri najčešće korištene vrste LCD panela. Nadamo se da vam je ovaj članak dao korisne informacije o LCD zaslonima i da će vam jednom koristiti pri odabiru novog monitora.

Piše: A.P.

Komentiraj