Usluge gledanja sadržaja putem IP televizije ili interneta kao što je Netflix ili pickbox su postale neizostavan dio naše svakodnevnice, bez obzira gledamo li neki niskobuđetni horor s prijateljima ili romantične komedije s boljom polovicom. Stoga se moramo zapitati jesu li nam DVD i Blu-ray playeri, koji nam skupljaju prašinu na regalu, već postali nepotrebni. Možemo se isto zapitati i o hrpi DVD i Blu-ray filmova koje ste nekad skupljali i ponosno pokazivali.

Odgovor na to pitanje je, da. DVD i Blu-ray playeri su vjerovatno nepotrebni, jer postoje mnogo bolje opcije gledanja video sadržaja visoke kvalitete, poput mnogih stranica na kojima možete „stream-ati“ željeni sadržaj bez puno muke. Da li preporučamo kupovinu novog Blu-Ray playera i velike kolekcije DVD-ova? Ni u ludilu. No znači li to da bi trebao baciti svoj Blu-ray player u smeće, jer polako postaje bezvrijedan? Također, ne.

Je li vaš Blu-ray player uistinu nepotreban je pitanje sveprisutnosti usluga stream-anja i pojave 4K televizija s Ultra HD Blu-ray playerima. Ako želite odlučiti o sudbini vašeg Blu-ray ili DVD playera, ali i odabrati novi dio vašeg TV sustava u dnevnom boravku, ovo su neke stvari koje trebate uzeti u obzir.

 

Zašto bi gledali DVD ili Blu-ray kad možete to gledati i na internetu?


Objektivno gledano, Blu-ray je bolji od gledanja putem interneta, unatoč tome, što prodaja fizičkih medija drastično pada, a prihodi od stream-anja rastu. Ljudi koji koriste danas koriste DVD imaju svoje razloge (u nekim slučajevima je to jednostavno zbog loše internet veze), no u svakom slučaju imaju određene koristi.

Prva od tih koristi jer pristup većem izboru sadržaja od onog kojeg se može gledati putem interneta. Licenciranje fizičkih medija poput DVD-a je mnogo jednostavnije od licenciranja internet sadržaja, a najnoviji filmovi su prvo dostupni na DVD-u, pa tek poslje na internetu. No najveća korist ove opcije je kvaliteta videozapisa koju dobijete na Blu-ray disku.

Ako ste već navikli na gledanje omiljenih sadržaja na internetu, umjesto na DVD-u ili Blu-rayu, možda i ne znate kakvu kvalitetu propuštate. Kvaliteta slike i tona je znatno veća na Blu-Rayu nego na zapisu kojeg gledate na internetu. To je zato što, iako možete gledati film u istoj rezuluciji kao na Blu-ray disku, pružatelj usluga stream-anja mora dovoljno komprimirati datoteku kako bi ju mogao slati na vaše računalo brzinom koju podržava vaša internet veza. Npr. sve rašireniji Netflix mora optimizirati čak i svoj Super HD 1080p stream za internet brzine od samo 7Mb/s. Dakle u svakom slučaju ćete dobiti puno bolju kvalitetu slike i videa na Blu-ray disku.

 

Kako na sve to utječe moja internet veza?

Još jeda faktor koji morate uzeti u obzir ako želite ukloniti svoj Blu-ray player, jest kako vaša internet brzina utječe na stream. Ako ne želite da vas ometaju podrhtavanja veze i iznenadna usporavanja, zadržite svoj Blu-ray player još malo.

Čak i ako imate stabilnu vezu, ona možda neće uvijek bit dovoljno brza za gledanje filma bez zastajkivanja. A ako još nemate neograničen internet, (ima li uopće takvih??) na ovaj način ćete vrlo brzo iskoristiti plaćenu količinu gigabajta i u konačnici drastično povećati račun za internet. U tom slučaju je bolje imati DVD ili Blu-ray spreman na polici.

U zadnje vrijeme je moguće stream-ati i 4K sadržaj, no razmislite malo kakva vam mora biti internet veza za takvo što. Čak ni brzina interneta nije uvijek stalna, stoga vam treba minimalno 25Mb/s za gledanje 4K filma na internetu. To nije tako strašno u većim gradovima, ali ako živite u manjem mjestu ili na otoku, problem postaje velik zbog lošije infrastrukture i nevoljkost operatera da za nekoliko kuća riješi infrastrukturu za veće brzine.

Što ako vam je bitna samo kvaliteta?

Ako ste kupili Blu-ray player kako bi uživali u najboljoj kvaliteti, možda već razmišljate o sljedećem novom izumu: 4K televiziji. Ima ih sve više na tržištu, a cijena im iz dana u dan pada. No izbor 4K sadržaja je veoma malen, pa ovakav TV još nema smisla kupiti. Pričekajte godinu – dvije i do tada bi trebali bit dostupni svi filmovi i TV-serije u ovoj vrhunskoj rezoluciji.

Ultra HD Blu-ray je trenutno razumna opcija, jer je kvaliteta dvostruko bolja od standardnog Blu-raya. Naravno, da bi osjetili tu razliku treba vam 4K televizija, Ultra HD Blu-ray player i Ultra HD Blu-ray disk. Pa ako ne pristajete na kompromise po pitanju kvalitete i želite nadograditi svoj dnevni boravak, već sad postoje opcije koje čine vaš stari DVD i Blu-ray player nepotrebnima.

Piše: D.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here