Mnogi Microsoftovi partneri planiraju krajem godine na tržište plasirati mnoštvo headsetova za VR, nudeći novi način uživanja u sustavu Windows 10. Tako je Acerov headset već istestiran na Windowsima 10 u suradnji sa Microsoftom, ali još nije dostupan potrošačima.

Do sada su tri proizvođača računala – Lenovo, HP  i Acer – rekli da će ove godine isporučiti VR headsetove. Dell i dalje razmišlja o datumu objavljivanja. Headsetovi će se prodavati po cijeni od 299 dolara, ovu minimalnu cijenu je predložio Microsoft.

windows 10 headset
Izvor: Microsoft

 

Ovi headsetovi moraju biti spojeni na Windows 10 osobna računala. Kada ih spojite, prenose vas u virtualni svijet gdje možete, primjerice, lutati, chatati na Skype-u i igrati Xbox igre u isto vrijeme. Acer je najavio da će u zadnjem kvartalu ove godine pustiti u prodaju svoj model ovih headsetova za  Windows Mixed Reality po cijeni od 299 dolara. Tu informaciju je potvrdio Gregg Prendergrast, predsjednik tvrtke Acer Pan America.

Acerov headset za Mixed Reality imaju zaslon s tekućim kristalima s razlučivosti od 1440 x 1440 piksela po oku. Brzina osvježavanja zaslona iznosi 90 Hz. One također imaju audio i mikrofonsku podršku, kao i ugrađen  „inside-out tracking“. Priključci HDMI 2.0 i USB 3.0 povezani su u jednom kabelu, potrebnom za povezivanje headseta s windows računalima.

S druge strane, i HP će također isporučiti svoju verziju headseta u četvrtom kvartalu ove godine, izjavio je Ron Coughlin, predsjednik za osobne sustave u tvrtki. Nije mogao pružiti cjenovne smjernice, ali prema njegovim tvrdnjama HP će krajem ove godine napraviti veliku VR ekspanziju. Već rade na povezivanju slušalica Oculus Rift i HTC Vive s HP računalima.

lenovo vr headset windows 10

 

Lenovo je već predstavio svoju verziju VR headseta za Windows sustav, a prema tvrdnjama glanogovornice tvrtke također dolazi na tržište krajem ove godine, točnije treći ili četvrti kvartal.

U međuvremenu, glasnogovornik tvrtke Dell izjavio je kako tvrtka ne želi javno dijeliti svoj raspored. “Možemo potvrditi da razvijama headset, kao i mnogi drugi OEM-i, na temelju Microsoftovih specifikacija.”.

Microsoft-Windows-10-VR-Headset

 

3Glasses i Asus također razvijaju svoje verzije headsetova za Windows Mixed Reality, iako datumi prodaje njihovih proizvoda također nisu dostupni. 3Glasses je vodeći partner za Microsoft, a headset ni mogao biti premijerno predstavljen na hardverskom sumitu Microsofta, koji će se održati krajem ovog mjeseca u Pekingu.

 

Minimalan hardver za pokretanje?

Windows headset neće raditi s bilo kojim računalom. Minimalni hardverski resursi bi trebali biti na bazi Intelovog Core i5 Kaby Lake, a kasnije će podržati Intelovu integriranu grafiku.

Microsoft specifikacija za Windows 10 VR headset:

  • CPU: Intel Mobile Core i5 (e.g. 7200U) Dual-Core with Hyperthreading equivalent
  • GPU: Integrated Intel® HD Graphics 620 (GT2) equivalent or greater DX12 API Capable GPU
  • RAM: 8GB+ Dual Channel required for integrated graphics
  • HDMI: HDMI 1.4 with 2880  x 1440 @ 60 Hz
    HDMI 2.0 or DP 1.3+ with 2880 x 1440 @ 90 Hz
  • Storage: 100GB+ SSD (Preferred) / HDD
  • Bluetooth: 4.0 and above for accessories

 

Dobre perfomanse računala su važne za „glatko“ iskustvo, izjavio je Greg Sullivan, glasnogovornik tvrtke Microsoft. Zasebne grafičke kartice će svakako pružiti bolji doživljaj. To je ujedno i minimalni uvjet za headsetove Oculus Rift i HTC Vive, koje ne rade na integriranoj grafici.

Headsetovi će podržavati računala na temelju x86 instrukcijskog seta, rekao je Sullivan. Nije mogao pružiti pojedinosti o podršci AMD-ovim Ryzen čipovima. Microsoft je već prethodno najavio da će headsetovi podržavati AMD-ovu sljedeću generaciju čipova, koji su Ryzen.

Microsoftove specifikacije za VR headsetove ne uključuju Windows 10, 2-u-1 i prijenosna računala temeljena na Snapdragon čipovima s ARM-a iz Qualcomma, koji se očekuju krajem ove godine. Međutim, Qualcomm je rekao da će sve Windows 10 aplikacije raditi s ARM računalima, tako da u teoriji VR headsetovi bi mogli raditi kada se priključe na ARM računala.

Piše: D.Ž.

Komentiraj