Nakon što je Apple nakratko zauzeo prvo mjesto u prodaji svojih pametnih telefona, a u svjetlu Samsungovih problema sa Note 7, Samsung je ponovno najveći svjetski proizvođač pametnih telefona.

I izgleda da će uskoro nadmašiti i drugu američku tvrtku koja je već desetljećima na vrhu sasvim drugog tržišta a to su procesori, i naravno radi se o Intelu. Samsung bi mogao smijeniti sa trona Intel kao najveću svjetsku tvrtku za proizvodnju čipova, već krajem ove godine.

Godine 1993., kroz popularnost svojih 386 i 486 procesora i puštanjem prvog Pentium CPU-a, Intel je zauzeo vodeću poziciju u poluvodičkoj industriji. Na toj poziciji i ostaje do današnjih dana, unatoč manjoj konkurenciji od AMD-a. Ali ova 25-godišnja vladavina tehnološkog giganta mogla bi završiti u narednom kvartalu, i to od suparnika od kojeg se možda nije niti nadao – Samsunga, koji zahvaljujući rastućoj cijeni i potražnji za memorijskim čipovima.

Prema IC izvještajima, masivni porast prodaje DRAM i NAND čipova donosi ogroman prihod za Samsung. Tako da je prodaja u prvom tromjesečju 2017. DRAM ASP-ova bila  za 45% veća u usporedbi s prvim kvartalom 2016., dok je prodaja NAND ASP-ova porasla za sličnih 40% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Ako su predviđanja točna, Samsungova prodaja poluvodiča će do drugog kvartala iznositi 14,9 milijardi dolara, a Intel će biti 14,4 milijarde dolara.

“Ako se tržišna cijena memorije i dalje zadrži ili poveća tijekom drugog tromjesečja i bilanca ove godine, Samsung bi mogao zamijeniti Intel, kao najvećeg proizvođača čipova, koji je od 1993. godine uvjerljivo držao rang broja 1.”, rekao je Bill McClean, predsjednik IC Insights-a.

Međutim, u isto vrijeme, Samsungova pobjeda mogla bi biti kratkotrajna. “Kako je tržište memorije i dalje u cikličnim intervalima, što se tiče prodajne cijene i potražnje, to bi moglo biti kratkog vijeka”, dodao je McClean. Očekuje sa da će cijene memorijskih čipova padati u drugoj polovici ove godine, što bi moglo rezultirati da se Intel ponovno vrati na vrh proizvošača čipova.

Zanimljivo je istaknuti da je Intel kao vodeći proizvođač čipova, ovaj puta dobio lekciju da i njihov posao može otići u drugom smjeru od očekivanog, i da se sa napretkom tehnolgije svašta može promijeniti. Možda će i Intel, obzirom na ove podatke napraviti neka nova tehnološka rješenja i okrenuti se budućim tržištima i zahtjevima korisnika.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here