Fotografije su danas postale sastavni dio našeg online izražavanja. Gotovo je nezamislivo voditi neku smislenu komunikaciju bilo putem društvenih mreža, bilo putem aplikacija za komuniciranje, a da pri tome ne izmjenjujemo sa sugovornikom neke fotografije.

Popularnost fotografija posebno je porasla onog momenta kada su pametni telefoni dobili kvalitetne kamere, koje su na današnjim top modelima toliko dobre da se mogu natjecati s nekim ozbiljnim fotoaparatima. Iz godine u godinu proizvođači pametnih telefona (ali i fotoaparata) na tržište donose sve bolja rješenja, koja korisnicima bez puno iskustva omogućuju izradu sjajnih fotografija. Prosječan korisnik pametnog telefona na godinu napravi vrlo vjerojatno na stotine fotografija.

Unatoč svim pozitivnim pomacima, još uvijek je moguće razlikovati profi fotografe od onih amaterskih. Ponajprije zbog toga, što su profi fotografi vrlo dobri u obradi fotografije i zbog toga njihove fotografije dobivaju jedan sasvim novi izgled nakon što prođu kroz razna softverska rješenja.

Kako bi fotografija što bolje izgledala, prije nego završi na društvenim mrežama ili fotoalbumima, mnogi se odlučuju za uređivanje putem nekog softverskog alata. Tržište je bogato programima za obradu fotografija, a razlikuju se kako po širini mogućnosti koje pružaju korisniku, tako i po cijeni koju je potrebno izdvojiti za njihovo korištenje. Profesionalni programi koštaju jako puno, no srećom za one malo manje entuzijastične postoje i neka jeftinija rješenja, kao i besplatni alati.

U današnjem članku predstaviti ćemo vam nekoliko sjajnih programa koji su vrlo popularni u svijetu. No, važno je napomenuti kako je to tek vrh ‘ledene sante’ i kako je ponuda na tržištu daleko veća od naše liste. Alati koje ćemo spomenuti uglavnom su namijenjeni korištenju na računalima pa su samim time i mogućnosti tih alata daleko veće i mnogobrojnije.

 

Photoshop CC

Photoshop CC definitivno slovi za najpopularniji program za uređivanje fotografija na tržištu. S godinama je postao toliko popularan da danas kada netko spomene uređivanje fotografija odmah svi pomisle na Photoshop. Možemo reći kako je Photoshop CC postao istoznačnica programu za uređivanje fotografija.

Ovaj popularni softverski komad dio je Adobeovog Creative Suite paketa programa, koji je u prvom planu namijenjen grafičkim dizajnerima. Dakako, moguće ga je koristiti i u druge svrhe, a posebno se dobar pokazuju prilikom web dizajna, odnosno kreiranja vizualnih identiteta.

Photoshop CC je vrlo robustan alat i gotovo da ne postoji zadatak koji s njime nije moguće obaviti. U prvi plan svakako iskače uređivanje i retuširanje fotografija (bilo jednostavno, bilo naprednije), gdje je moguće koristiti slojeve, ali i mnogobrojne filtere i efekte.

Ako zavirimo detaljno u mogućnosti Photoshopa CC, onda pronalazimo sljedeće mogućnosti: napredno podešavanje boja, kontrasta, zasićenosti, svjetline, moguće je izrezivati i mijenjati dimenzije fotografije, izrezivati pozadinu, moguće je crtati i bojati, pa čak i raditi 3D animacije. Iako je Photoshop CC bogat mogućnostima, za sve one kojima trenutne mogućnosti nisu dovoljne na raspolaganju imaju dodatke koje je moguće instalirati i tako proširiti spektar mogućnosti.

Budući da je Photoshop CC najpopularniji program na tržištu na internetu postoji hrpetina raznih tutorijala i savjeta kako naučiti nešto raditi u programu. Ipak, korisniku početniku taj će program stvarati probleme jer nije lako pohvatati funkcije u složenom i sveobuhvatnom korisničkom sučelju.

Korisnicima bi glavobolje mogla izazvati i cijena alata, koja iznosi oko 3500 kuna na godišnjoj razini. S obzirom na to da se radi o jednom od najboljih programa na tržištu cijena možda i jest korektna, no za one koji se obradom fotografija ne bave na dnevnoj razini ona će ipak predstavljati problem. Da bi se korisnici početnici što bolje upoznali s Photoshop CC alatom, Adobe je omogućio besplatno preuzimanje aplikacije na razdoblje od 30 dana. Svakako vrijedi isprobati.

Adobe Photoshop

Photoshop Elements

Mnogi ljubitelji Photoshopa ne znaju kako na tržištu postoji i laganija verzija ovog alata, koja dolazi po znatno pristupačnijoj cijeni. Adobe nudi program Photoshop Elements kao zamjenu za Photoshop CC svima onima koji nisu spremni izdvojiti veliku cifru koju smo prije spomenuli za taj robusni alat.

S obzirom na to da je Photoshop Elements znatno jeftiniji od Photoshopa CC, za očekivati je kako jeftinija verzija donosi i manje mogućnosti. Da, tome i zbilja jest tako, no nije nešto što bi trebalo zabrinjavati prosječnog ljubitelja fotografije. Photoshop Elements nudi također širok spektar mogućnosti i prosječan korisnik moći će kvalitetno urediti svoje fotografije.

Photoshop Elements, za razliku od Photoshop CC programa koji stoji 3500 kuna, košta samo 700 kuna. Na korisniku je da odvagne koliko je novca spreman investirati u alat za obradu fotografija i koje mu sve mogućnosti trebaju. I jedna i druge verzija zadovoljit će potrebe prosječnih korisnika, no za one naprednije ipak je Photoshop CC bolja solucija.

 

GIMP

Prvi od besplatnih programa za uređivanje fotografija koji ćemo predstaviti je GIMP. Radi se o alatu koji može konkurirati prije navedenom Photoshopu CC, iako je jasno da u nekim stvarima GIMP zaostaje za komercijalnim konkurentom. Činjenica jest da je GIMP najrobusniji, odnosno najnapredniji program za uređivanje slika, kada pričamo o besplatnim programima.

GIMP je zapravo kratica od fraze GNU Image Manipulation Program, što zapravo asocira na to kako je ovaj alat otvorenog koda, odnosno kako ga je moguće koristiti i na Linux operativnim sustavima. Sama činjenica da se radi o open-source program jasno daje do znanja da je on besplatan za korištenje, ali ga je također moguće nadograđivati prema svojim željama (ako imate dovoljno znanja).

Budući da smo spomenuli kako je mogućnostima na tragu Photoshopa CC, valja napomenuti neke radnje koje GIMP može bez problema obaviti: omogućuje kreiranje i uređivanje slojeva, moguće je retuširati fotografije, mijenjati dimenzije i izrezivati razne dijelove, omogućuje dodavanje teksta, ali i podržava 3D oblikovanje. Dakle, spektrom mogućnosti ne zaostaje za komercijalnim konkurentima, a moguće je instalirati i razne dodatke koji zatim proširuju radnje koje korisnik može obavljati.

Dio korisnika požalio se na to kako alat nije u potpunosti user friendly pa bi se oni koji tek počinju mogli naći u malim problemima. No, s obzirom na pregršt mogućnosti koje nudi, sasvim je jasno da je sve teško ukalupiti u neki smislenu i efektnu cjelinu. Velika prednost GIMP-a ispred Photoshopa CC jest to što je GIMP u potpunosti besplatan i dostupan za preuzimanje na razne platforme.

Phostoscape

Među najpopularnije besplatne alate na tržištu programa za obradu fotografija smjestio se Phostoscape. Zanimljivo, iako se ne radi o nekom robusnom i sveobuhvatnom programu, često ga znaju koristiti i neki ozbiljniji fotografi kada trebaju napraviti samo neku sitnu promjenu na fotografiji.

Phostoscape ulazi u sferu programa koji su pristupačni početnim korisnicima i lako se u njemu snaći. Naime, program ima vrlo jednostavno sučelje u kojem je u samo nekoliko klikova moguće srediti osnovne željene elemente na fotografijama. Program donosi mnoštvo filtera i raznih efekata, koje je vrlo jednostavno dodati na fotografije. Od ostalih mogućnosti tu su: alati za izrezivanje i mijenjanje veličine fotografije, alati za podešavanje svjetline, kontrasta i oštrine, ali i opcija batch editor gdje je u samo jednom potezu moguće promijeniti dimenziju na više fotografija (ili ih prebaciti u neki drugi format).

Od zanimljivih značajki koje bi se mogle svidjeti korisnicima početnicima vrijedi istaknuti mogućnost dodavanja poruka s tekstom, spajanje više fotografija u jednu, ali i mogućnost izrade kolaža iz fotografija. Program je besplatan i dostupan korisnicima i svakako je kvalitetno rješenje ukoliko ste u potrazi za nečim jednostavnim, a opet funkcionalnim.

 

PaintShop Pro

Vraćamo se ponovno na komercijalne programe, a među njima dobro kotira PaintShop Pro. Mnogi ovaj program smatraju kvalitetnom konkurencijom Photoshopu, a jedna od njegovih prednosti je što je cjenovno puno pristupačniji krajnjem korisniku. No, mala cijene ne znači da ne obiluje mogućnostima, što će iskusiti svi koji će probati koristiti ovaj program.

PaintShop Pro je program poznatog proizvođača Corel koji se već godinama trudi zadovoljiti potrebe korisnika koji žele stvarati predivne fotografije. Svaka nova verzija programa sa sobom donosi mnoštvo mogućnosti i poboljšanja te je zbog toga sasvim razumljivo da mnogi ovaj program guraju uz bok Photoshopu.

Što se tiče korištenja programa, mnogi kažu kako se radi o vrlo pristupačnom i kvalitetnom sučelju, gdje će se i početnici vrlo brzo snaći. Od standardnih mogućnosti ovaj program sadrži uglavnom sve što i konkurenti pa je tako putem njega moguće: izrezivati dijelove fotografija, retuširati i smanjivati šum na fotografijama, dodavati tekst, bojati i uređivati zahvaljujući kistovima, itd.

Za razliku od konkurenata, PaintShop Pro je ponudio korisnicima i nekoliko naprednih mogućnosti. Primjerice, moguće je direktno putem programa podijeliti neku fotografiju, ali i putem alata Map Tool dodati lokaciju fotografije. Unutar programa nalazi se i opcija Find People koja omogućuje prepoznavanje lica te na taj način omogućuje korisniku targetiranje osoba koje su na fotografijama.

Iako je mogućnostima vrlo blizu Photoshopa, ovaj će vas program za obradu fotografija koštati oko 700 kuna.

CyberLink Photo Director

CyberLink Photo Director je program koji korisnicima pruža jedan malo drugačiji vid uređivanja fotografija. Naime, ovaj program nudi sučelje koje je podijeljeno u 6 modula i gdje je unutar svakog modula moguće odrađivati određeni dio posla.

Putem početnih modula moguće je dodavati nove fotografije u program, pripremati ih za obradu, ali i sređivati neke detalje oko fotografija. No, napredniji moduli omogućuju širok spektar mogućnosti koji omogućava rezanje fotografija, razvlačenje i promjenu veličine, promjenu tonova fotografije, itd. Moguće je naglašavati neke dijelove fotografija, dok pri tome neki drugi mogu ostati nepromijenjeni. Isto tako, moguće je mijenjati boju, zasićenje, svjetlost, itd.

Softver sadrži i kvalitetne alate za retuširanje fotografija, iako bi se mnogi složili kako bi oni trebali imati i više mogućnosti. Što se tiče sveukupnog dojma, CyberLink Photo Director čini se kao super rješenje za sve koji nisu spremni investirati puno novca u Photoshop, a s druge strane žele kvalitetan i efikasan softver. Regularna cijena ovog alata iznosi oko 1200 kuna, no moguće je dobiti velike popuste koji cijenu spuštaju na vrlo niskih 400 kuna.

 

Pixlr Express

S obzirom na situaciju u današnjem tehnološki naprednom društvu, navikli smo da većinu stvari obavljamo online. Postoji velika vjerojatnost da mnogi ljudi ne žele instalirati nikakve softvere na svoje računalo, već žele neko online rješenje. Kao jedan od najboljih online programa za obradu fotografija, korisnici su odabrali upravo Pixlr Express.

Aplikacija Pixlr Express je online rješenje za sve koji trebaju obraditi fotografiju. Aplikaciji se pristupa putem web preglednika, nakon čega korisnik ili učitava fotografiju sa svojeg uređaja ili putem web kamere snimi novu fotografiju. Iako se radio o online rješenju, Pixlr Express sadrži nekoliko bitnih funkcija na koje smo navikli na standardnim softverskim rješenjima: moguće je fotografijama dodavati razne efekte, na fotografiju se mogu lijepiti razne naljepnice ili dodavati teksta, a mogu se kreirati i razni okviri za fotografije.

No, uz te osnovne pogodnosti, autori programa potrudili su se dodatni i još neke dodatne mogućnosti. Radi se zapravo o drugom programu Pixlr O-Matic, čija je zadaća osigurati dodatne mogućnosti uređivanja fotografije. Putem te dodatne aplikacije moguće je dodavati mnoštvo gotovih filtera na fotografije, kako bi one izgledale znatno bolje.

Pixlr Express je besplatan za korištenje, a velika mu je prednost što ga možete koristiti u svakom trenutku bilo gdje se nalazili (tamo gdje postoji internet veza). Vrijedi još nadodati kako je ova aplikacija dostupna i za pametne telefone te je mogu koristiti korisnici na iOS i Android uređajima.

 

Xara Photo & Graphic Designer

Xara Photo & Graphic Designer je softver koji iza sebe ima veoma dugu tradiciju postojanja. Na tržištu se nalazi više od 20 godina i ekipa koja stoji iza njega pokupila je mnogo iskustva u radu programa za uređivanje fotografija. Da je tome tako svjedoči i sučelje koje se automatski prilagođava zadatku kojeg radite i na taj način vam omogućuje brže i jednostavnije baratanje zadacima.

Iako je Xara Photo & Graphic Designer program koji se ne može mjeriti s Photoshopom, posjeduje nekoliko zanimljivih nadogradnji koje ovaj softver čini izuzetno kvalitetnim. Velika prednost ovog uređivača upravo je njegova brzina. Brzina rada povećava se s time što program automatski prilagođava radni prostor, ovisno o tome kako procijeni koji bi alati korisniku trebali u datom momentu.

Druga velika prednost ovog programa je rad s vektorskom grafikom, gdje posjeduje sve potrebne elemente kako bi ta grafika nastajala što brže i kvalitetnije. Jedna od odlika je i veliki broj gotovih elemenata koji se mogu koristi prilikom obrade fotografija, a koje je jednostavno ubaciti na sliku. Zanimljiva je i mogućnost dodavanja virtualnog svijetla, zahvaljujući kojem možete osvijetlili neke objekte na slici.

Xara Photo & Graphic Designer je alat koji je itekako sposoban obavljati razne zadatke, no nije toliko popularan kao Photoshop. Cijena programa je oko 600 kuna, što je do sada najjeftinije softversko rješenje među komercijalnim programima.

 

Paint.NET

Paint.NET je softversko rješenje s kojim su se susreli mnogi korisnici, posebice oni koji su bili aktivni kompjuteraši prije 10ak godina. Projekt Paint.NET zamišljen je kao alternativa programu Paint koji dolazi kao sastavni dio Windows sustava. No, kako je vrijeme odmicalo Paint.NET je izdaleka prestigao sve mogućnosti koje nudi Microsoftovo predinstalirano rješenje te danas slovi za jedan kvalitetan alat koji može pomoći u uređenju fotografija.

Program Paint.NET ne sadrži mnoštvo mogućnosti koje sadrže Photoshop i GIMP, no prosječnom bi korisniku mogao omogućiti jednostavno i brzo uređivanje fotografija. Putem ovog programa moguće je dodavati neke filtre i efekte na fotografije, također moguće je sređivati boje i osvjetljenje, a kao neizostavan dio tu je i dodavanje teksta. Dakle, iako ne sadrži mnoštvo opcija kao najbolji softveri za uređivanje fotografija, Paint.NET je dogurao daleko iznad jednostavne verzije aplikacije za rezanje fotografija.

Zanimljivo je da je iza ovog programa zapravo ekipa iz Microsofta, koja već dugi niz godina održava i redovito oplemenjuje program novih mogućnostima. Paint.NET je besplatan za preuzimanje i vjerujemo kako će mnogi korisnici biti zadovoljni opcijama koje nudi.

paint-net

Acdsee Pro

Acdsee Pro u svojoj srži uopće nije program za uređivanje fotografija. Naime, radi se o programu čija je zadaća katalogiziranje fotografija, ali ovaj program sadrži sjajan spektar mogućnosti za sve koji žele uređivati fotografije pa smo ga jednostavno morali uvrstiti na listu.

Mnogi kažu kako ovaj alat obiluje mogućnostima obrade fotografija, ali fotografije obrađuje na način da ih pri tome ne ‘uništava’ (ne uništava bit koju nosi određene fotografija). Među mnogim mogućnostima koje Acdsee Pro nudi nalazi se i sljedeće: grupno konvertiranje fotografija, grupno podešavanje veličina fotografija, dodavanje vodenog žiga na fotografije, izrada prezentacija, podešavanje boja, kontrasta i zasićenja, korekcija tonova fotografije ili samo određenog dijela fotografije, itd.

Iako uz navedene funkcionalnosti sadrži i još nekoliko dodatnih mogućnosti, mnogi će se korisnici pobuniti kada je u pitanju cijena alata. Naime, iako u srži ovo nije alat za obradu fotografija, njegova je cijena jako visoka i kreće se oko 1500 kuna. Korisnici mogu isprobati i besplatnu verziju koja traje 30 dana.

 

Zaključak

Budući da su fotografije jako popularne u online svijetu, a posebice na društvenim mrežama, sve je više alata i aplikacija za obradu fotografija. I dok se neki alati trude biti što jednostavniji za korisnike početnike, neki idu u smjeru što više funkcionalnosti kako bi profesionalni fotografi mogli izvući najviše iz fotografija.

Iznad su pobrojani programi za obradu fotografija koji spadaju u sam svjetski vrh i koje koriste mnogi svjetski fotografi. Među njima definitivno se ističe Photoshop koji je s godinama postao sinonim za obradu fotografija. Vjerujemo da vam je naša lista najpopularnijih programa ponudila neka rješenja i da ćete se sada lakše odlučiti koji program koristiti. Sretno vam bilo s uređivanjem fotografija, no ne zaboravite kako dobra fotografija na kraju ipak ovisi o subjektu kojeg fotografirate.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here