ransomeware

Dana 12. svibnja 2017., poruka slična ovoj iznad počela je iskakati na računalima diljem svijeta. U samo dva dana, poruka se proširila na računala na svim kontinentima, uključujući Japan, Kinu i SAD. Više od 300.000 računala je zaraženo softverom zvanim WannaCry.

WannaCry je primjer ransomwarea. Riječ je o računalnom programu kojeg su osmislili hakeri kako bi vas isključio iz vlastitog računala ili datoteka, a vi bi im za njihovo ‘otključavanje’ trebali platiti. Ransomware nekad izbacuje poruke u kojima se tvrdi da je riječ o policijskom programu i da je korisnik počinio neku ilegalnu aktivnost. Porukom se traži plaćanje kazne i ponekad prijeti zatvorom.

 

Kako hakeri ulaze u vaše računalo?


Kreatori WannaCry-a koristili su grešku u Windowsima kako bi ubacili svoj softver na vaše računalo. Greška im je omogućila da ga pokrenu na vašem sustavu bez odobrenja. No, kod većine malware-a, uključujući i druge vrste ransomware-a, korisnici svjesno skinu program. U većini slučajeva to čine klikanjem na poveznice u pop up prozorima ili skidanjem inficiranih datoteka iz e-mailova.

 

Može li se to ponoviti?

Kako se tehnologija stalno mijenja, budući cyber napadi su neizbježni. Dobra vijest je procjena da ih se oko 85% može izbjeći putem osnovnih mjera zaštite. U slučaju WannaCry-a, Microsoft je grešku u Windowsima primijetio dva mjeseca prije napada i objavio zakrpu.

Međutim, sustavi koji nisu bili ažurirani bili su ranjivi na napad. Ovo je jedan od razloga zašto biste operativni sustav trebali držati ažuriranim.

Iako istraga slučaja WannaCry još traje, postignut je značajan napredak. Većina anti-malware tvrtki je već ugradila softver koji vraća datoteke kojima su ljudi ucjenjivani. No, WannaCry je inspiracija drugim hakerima koji rade na sličnom ransomware-u pa poduzmite mjere da se zaštitite od takvih napada.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here