Koliko god se neki trudili osporiti moć SAD, svima je više manje jasno da veliki dio političkih događaja diljem svijeta ovisi upravo o odlukama koje se donose pod okriljem SAD-a. Iako će se mnogi složiti kako to nije dobro, SAD je svjestan svoje dogovornosti i moći pa se trudi svim silama zaštiti osobe koje direktno utječu na politiku te velike zemlje. Među najpoznatijim i najizloženijim osobama je predsjednik SAD-a, koji se prema svemu sudeći ne brine baš previše oko sigurnosti i protokola koji su određeni od strane stručnjaka za sigurnost u SAD-u.

Prema već ustaljenim protokolima, Trump bi trebao svakog mjeseca slati svoje pametne telefone na kontrolu pri čemu nije isključeno da poslani telefoni budu zamijenjeni novima. Razlog zašto se tome pridodaje toliko pažnje je zaštita kako interesa samog predsjednika, tako i cjelokupne države. No, Donald Trump nije baš sklon pridržavanju navedenih protokola, što stvara mnoštvo glavobolja osobama koje su zadužene za sigurnost.

Prema trenutnim informacijama, Trump sa sobom uvijek nosi dva pametna telefona – jedan za pozive, a drugi za korištenje društvenih mreža. Poznato je kako je predsjednik SAD-a veliki zaljubljenik u Twitter i upravo je to problem koji muči mnoge stručnjake. Naime, na telefonu koji Trump koristi za tweetanje još uvijek su aktivni kamera i mikrofon, što je prema prije spomenutim protokolima zabranjeno. Ono što je još zanimljivije jest da Trump redovitu kontrolu pametnog telefona izbjegava već 5 mjeseci, iako je definirano da bi se ona trebala provoditi svakih 30ak dana.

Ovakav odnos prema sigurnosti nimalo se ne sviđa stručnjacima, koji smatraju da ovakvim ponašanjem Trump može ugroziti sigurnost sebe, ali i zemlje. No, predsjednik smatra kako se tome pridodaje previše pažnje i kako nema potrebe za tako čestom kontrolom uređaja. Usporedbe radi, prijašnji predsjednik Obama čvrsto se pridržavao protokola i to čak do te mjere da je iz telefona dao izvaditi kamere i mikrofone.


Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here