Apple i Qualcomm već duže vrijeme ratuju po sudovima, a najnovija presuda u njihovoj trakavici neće se svidjeti ljubiteljima i korisnicima iPhone telefona u Njemačkoj. Naime, Qualcomm je Cookovu kompaniju tužio za povredu patenta, zbog čega Apple sada s njemačkog tržišta mora povući iPhone 7 te iPhone 8 modele.

Nadležni sud u Njemačkoj, kod kojeg su američke tvrtke sporovale, nakon provedenog je postupka zaključio kako iPhone 7 i iPhone 8 pametni telefoni s Intelovim modemima povrjeđuju Qualcommov hardverski patent pod nazivom “low-voltage power-efficient envelope tracker“, čija je glavna svrha ušteda baterije mobitela.

Appleu je presudom zabranjeno prodavanje sedmice i osmice u Njemačkoj, no na odluku mogu uložiti žalbu. Ako se odluče žaliti – a rekli su da hoće – sve dok proces sudske odluke na temelju žalbe traje, prvotna presuda privremeno je izvan snage i mogu nastaviti prodavati iPhone 7 i 8 smartphone.

Odluka se ni u kojem slučaju ne odnosi na trgovce izvan Njemačke, pa oni i dalje bezbrižno mogu prodavati spomenute modele koji krše patent. Apple je u priopćenju nakon presude napisao kako iPhone XS, XS Max i XR ne ugrožavaju Qualcommov patent, te da će ih neometano nastaviti prodavati.

Radi se o drugoj sudskoj pobjedi Qualcomma, koji je Apple zbog povrede jednog drugog patenta ranije tužio u Kini, kada im je sud zabranio prodaju iPhone X, 8 te starijih modela na kineskom teritoriju. Qualcomm im u skoroj budućnosti u Kini želi zabraniti još i prodaju iPhone XS i XR modela.

Za provedbu ove privremene pobjedničke presude, prema kojoj će Apple sve sedmice i osmice trebati ukloniti s njemačkom tržišta, Qualcomm sudu mora isplatiti kauciju od 668 milijuna eura.

Pogledajte i komentar jednog YouTubera o svađi između Applea i Qualcomma:

 

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here