Amazon je prije više od godinu dana predstavio svoje prve trgovine bez trgovaca, što je iznimno zainteresiralo javnost. Nakon perioda testiranja s jednom trgovinom, vrlo brzo Amazon je otvorio još nekoliko trgovina na području SAD-a kako bi vidio da li takav princip kupovanja robe odgovara kupcima. Čini se kako su rezultati takvog način kupovanja dobri jer Amazon je započeo potragu za prostorom u Velikoj Britaniji u kojem će napraviti prvu takvu trgovinu izvan područja SAD-a.

Amazon Go je trgovina u koju kupca ušeće s pametnim telefonom u džepu, doda proizvode u svoju košaricu i zatim samo izađe iz trgovine – bez stajanja u redovima i čekanja na blagajnama. Prilikom ulaska u trgovinu korisnik se mora registrirati kako bi sustav cijelo vrijeme pratio što to korisnik kupuje i stavlja u svoju košaru. Mnogobrojni senzori i kamere zaduženi su za taj dio kako bi sve bilo ispravno i kako ne bi došlo do prevare sustava ili korisnika.

Nakon što je kupnja gotova korisnik samo izađe iz trgovine, a novac se automatski skida s njegovog računa – ovisno o tome koliko je bila cifra na računu. Iako je takav moderan sustav iznimno zanimljiv i olakšavajući u mnogim segmentima, ako se započne s masovnom upotrebom te tehnologije mnogi bi trgovci mogli ostati bez posla. No, do toga je još dalek put i mnoštvo testiranja.

Do 2021. godine Amazon ima plan otvoriti čak 3.000 takvih trgovina, što bi moglo donijeti veliku revoluciju u svijet shoppinga. Mediji izvještavaju o tome kako smo sve bliže tome da prva takva trgovina bude otvorena i na području Europe, točnije Velike Britanije. Prema tim natpisima, Amazon trenutno traži slobodan prostor u Oxford Circusu u Londonu, gdje bi pokrenuo prvu takvu trgovinu van granica SAD-a.

Ako se testiranje vam područja SAD-a pokaže uspješnim, uskoro bi i ostatak Europe mogao dobiti ovakve moderne trgovine. Hoće li na tom planu širenja biti i Hrvatska teško je za sada prognozirati, no i ako bude sasvim je izvjesno da će se to desiti u nekom od naših najvećih gradova.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here