Snajperske igre se vrte oko jedne stvari: igrača kao protagonista i protivnika kojeg (ili koje) igrač treba ”skinuti” sa velike udaljenosti koristeći pritom neku od dostupnih snajperskih pušaka. Nažalost, ne može se reći da je tržište videoigara krcato ovakvom vrstom igara. Postoji nekoliko odličnih i određen broj prosječnih i to je to.

Kada govorimo o snajperskim simulacijama ili jednostavno o akcijskim igrama koje u sebi sadržavaju elemente ”snajpanja” za Windows računala, situacija je nešto bolja. Ovo je logično s obzirom na to da je skidanje protivnika s nekoliko stotina metara udaljenosti ipak bolje isprogramirano na računalima nego što je to slučaj na konzolama (što ne znači da su konzole u ovome segmentu potpuno zapostavljene).

Koje su najbolje ”snajperske” simulacije za Windows osobna računala? U nastavku ovoga članka ćemo nešto više reći o ovoj temi. Ako volite igrati ovakve igre, željeli biste odigrati jednu, a ne znate koja je dovoljno dobra, nastavite čitati.

 

Sniper Elite 4

Sniper Elite 4

Drugi Svjetski rat je donio jako puno filmova, knjiga i naravno igara. Pucanje u naciste očito mnogima nije još uvijek dosadilo, što se može vidjeti iz priloženog. Sniper Elite 4 je četvrti nastavak sada već vrlo dobro poznate simulacije snajpera i snajperskog rješavanja problema. Četvrti nastavak nam tako donosi još veći odmak igre od linearne ”stealth” igre i sve veće približavanje ”sandbox” igri koja uz to postaje san svakog igrača koji uživa u igrama ovakvog tipa.

Osnove Sniper Elite igre su ostale nedirnute, štoviše s vremenom su se poboljšavale i ”glancale”, što je svakako dobro i što je nešto što će svaki ljubitelj ove i njoj sličnih igara znati cijeniti. Sve u svemu Sniper Elite 4 je odlična, ako ne i jedna od najboljih igara ovakvog žanra. Ako tražite igru u kojoj ćete se dobro zabaviti ”solo” na snajperski način, svakako ju isprobajte.

 

 

 Arma 3 (2015)

ARMA 3

Rat je grozna i dosta realistična stvar. Toga su itekako svjesni programeri trećeg nastavka ARMA-e kada su odlučili u svoj ratni simulator staviti neke nove stvari ne bi li treći nastavak bio još realističniji, teži, ali i zabavniji za igrače.

Sa ARMA-om nema šale. Jedna sekunda, jedna pogreška i to je to. Kraj igre. Ovo je nešto zbog čega će neki igrači samo zamahnuti rukom, dok će drugi vrlo rado prihvatiti izazove koje ova igra donosi kao i onaj osjećaj kada ga ”skinete” s drugog kraja karte, a da on (ili ona) toga nisu bili ni svjesni. Još jednu odličnu stvar koju ARMA 3 donosi jest mogućnost kooperativnog snajpanja. Ako se vi i vaš prijatelj odlučite na kooperativno igranje rata u ulozi vojnika sa snajperima, dobra vijest je da će vam to ARMA 3 na jedan vrlo realističan način dopustiti.

 

PUBG (ili Player Unknown’s Battlegrounds)

PUBG je neobična igra. Sama po sebi ova igra (uz nekolicinu njoj sličnih) takoreći je osmislila potpuno novi jedan žanr igara pod nazivom ”battle royale”. No osim pukog pucanja u kojem sudjeluju po dva tima igrača koji su smješteni na ograničenoj karti i gdje im je na raspolaganju mnoštvo oružja koja se razlikuju po dometu, snazi, količini streljiva koje mogu nositi i naravno tomu koliko su cool, PUBG isto tako ima vrlo dobro razvijen način snajperskog igranja.

Štoviše, kod PUBG-a je igranje posebno iskustvo koje će one pažljive i strpljive znati itekako nagraditi. S obzirom na to da svaki snajper puca sporo, ono što će vam ovdje naravno trebati je strpljenje. Jedan promašaj vas može odati što može dovesti do smrti lika s kojim igrate. No slično kao i drugi snajperski simulatori i PUBG u sebi ima ”sveti gral” iliti pušku koju svaki prekaljeni ljubitelj žanra želi imati. Ovdje je to naravno AWM. Zašto je AWM ono što svaki istinski ljubitelj ”snajpanja” želi imati u ovoj igri saznat ćete ako je odigrate i ako sami postanete ljubitelj igranja sa snajperima.

 

Battlefield-5

Battlefield 1

Zamislite mrežno, multiplayer igranje u kojem sudjeluje 64 igrača. Karta je velika, mjesta za sakriti se ima posvuda. Sve što vam treba je vještina (koja se stječe i uvježbava s vremenom) i strpljenje. Tako se otprilike može najkraće opisati snajperski dio Battlefielda 1.

Battlefield 1, baš kao i njegovi prethodnici- Battlefield 3, 4 i oni prije njega (da dobro ste pročitali, Battlefield 1 je noviji od Battlefielda 3 i 4) ne bi bio Battlefield da u sebi nema mogućnosti igranja snajperima koja je u ovoj igri dovedena do čudnog savršenstva. Čudnog zato što Battlefield 1 u sebi ima oružja iz Prvog Svjetskog rata (otud i broj 1 u nazivu), što igranje snajperima samo po sebi čini još težim, zahtjevnijim, ali za ljubitelje i slađim (pogotovo kada uspijete pogoditi protivnika kilometar udaljenog od vas koristeći pušku čiji datum proizvodnje seže s početka prošlog stoljeća).

Sve u svemu, ako volite multiplayer igre gdje želite imati mogućnost ”skidanja” nekoliko desetina glava drugih igrača (naravno govorim u virtualnom smislu) i smatrate da oružje iz vremena Velikog rata ima svojih prednosti, probajte s Battlefieldom 1.

 

HITMAN 2017

Hitman

Hitman možda neće svima pasti na pamet kada se govori o snajperskim igrama (pogotovo iz razloga što se igra više zasniva na nečujnom sređivanju protivnika na desetke različitih načina), no bez obzira na to Hitman 1 je ”the game” ako želite isprobati svoje snajperske vještine.

Nema ničeg dražeg nego kad svojim modernim snajperom naciljate vrh uha protivnika i promašite ga za dlaku. No nema veze, jer ova igra nije toliko stroga po pitanju neopraštanja grešaka ovakvog tipa. Ako ga i promašite tu je uvijek žica od klavira ili pak par neodoljivih Ballera.

 

Operation Flashpoint DRAGON RISEN

Operation Flashpoint: Dragon Rising

Operacija Flashpoint je ratna simulacija u kojoj preuzimate ulogu vojnika-snajperiste. Vaša uloga je da svojim snajperskim vještinama pružate podršku svojim suborcima i to je nešto što ćete morati naučiti ispravno raditi. Ova igra ne trpi pogreške. Uz to postoji puno toga što ste treba uzeti u obzir prilikom pucanja u svoju metu.

Šum vjetra, smjer vjetra, padanje metka, udaljenost, pravovremeni udisaj i držanje daha. No jednom kada uspijete savladati sve ove (i još neke dodatne) peripetije vidjet ćete da je Operation Flashpoint: Dragon Rising zaista jedna od najboljih snajperskih simulacija koje postoje na Windiws računalima.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here