Američke zračne napade u Bagdadu u kojima je u petak ubijen iranski general Qassem Soleimani vjerojatno će dovesti do različitih oblika odmazde, tako se mogu očekivati i cyber napadi na Ameriku, kažu sigurnosne vlasti.

To znači da će u Americi, električna energija, pametni uređaji i bankovni računi biti osjetljiviji nego ikad prije za hakere koji traže osvetu.

Američki vojni napad na Iran “donijet će značajan odgovor Iranaca i taj bi odgovor mogao vrlo dobro doći u obliku velikog cyber napada”, rekao je Jamil N. Jaffer, potpredsjednik IronNet Cybersecurity-a, startup-u koji pomaže nacijama da se brane od napredne digitalne prijetnje.

Zapravo, Cyber sukobi između SAD-a i Irana traju već godinama, a svaki dan se izvode pokušaji hakiranja s Bliskog Istoka. Ali sada, kada je vlada neutralizirala jednu od najmoćnijih vojnih ličnosti u Iranu, očekuje se porast napada hakera na SAD.

“Možda će se udvostručiti”, rekao je Oded Vanunu, vodeći istraživač ranjivosti u Check Point-u. “Uskoro će se pojaviti još cyber napada. Većina će biti usmjerena na internetske usluge.”

Budući da je većina online alata usmjerena na potrošače u posljednjih mjesec dana, hakeri u Iranu mogu jednostavno potražiti neke od najvećih i najčešće korištenih usluga u SAD-u. Korporacije privatnog sektora, koje uključuju bankarstvo, zdravstvo i energetske usluge, bile bi glavni ciljevi, izjavio je Paul Martini, suosnivač platforme za zaštitu mreže iBoss.

U najgorem scenariju, iranski bi hakeri “mogli trenutno ugasiti čitavu elektroenergetsku mrežu”, rekao je Martini. “To nisu samo svjetla, već i internet koji gasi komunikacijske sustave. Bez ispaljivanja i jednog metka ili rakete možete ugasiti cijelu pokrajinu ili državu.”

Čak i ako iranske hakerske mogućnosti nisu dovoljno sofisticirane da bi u potpunosti potkopale Sjedinjene Države, visoki dužnosnici mogli bi podmititi napredne hakere iz cijelog svijeta, bitcoinom, izjavio je Martini. Tako su veliki gradovi poput Atlante, Bostona i New Orleansa bili su osakaćeni različitim oblicima napada na cyber sigurnost u novijoj povijesti.

U posljednjih nekoliko godina, Trumpova administracija proživjela je niz cyber napada od strane Irana. Općenito, iranski hakeri postali su sofisticiraniji u napadima, što je povremeno zadavalo i veče probleme zaštiti sustava. Poznato je da Sjedinjene Države nisu tako cyber sigurne kao što bi trebale biti”, rekao je Adam Levin, osnivač platforme za cybersecurity CyberScout. “Nismo napravili ulaganja koja trebamo, niti obuke djelatnika na ključnim pozicijama. Samo sjedimo kao patke i čekamo.”

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here