Vaše prijenosno računalo je možda vrlo prenosivo, vrlo tanko, ekran se može okrenuti za 180 stupnjeva, možda je odlično za igranje igara i možda zaista imati ”all-around” odličan stroj. Ipak ništa vam to neće značiti ako koristite bateriju i ako se baterija na vašem laptopu isprazni dok recimo pišete nešto ili čitate članak na PC Chip stranici. Ono na što svakako vrijedi obratiti pozornost jest vijek trajanja baterije kod laptopa. O tome ćemo nešto više reći u nastavku članka.

Zahvaljujući svojoj dvostrukoj bateriji, starija, ali još uvijek vrlo pouzdana ThinkPad T serija prijenosnih računala i dalje vrlo lako odnosi pobjedu u ovome segmentu. No bez obzira na to, postoje još neka prijenosna računala koja se nalaze vrlo blizu ovom IBM-ovom prvaku. Koja su to prijenosna računala koja na sebi imaju najizdržljivije baterije zahvaljujući kojima ćete moći satima raditi sve ono što već planirate raditi na njima – saznajte u nastavku.

 

Lenovo ThinkPad T480

Najbolji od najboljih – prijenosno računalo s ”najdugovječnijim” vijekom trajanja baterije – Lenovo ThinkPad T480

ThinkPad je serija koja je poznata po svom dugogodišnjem renomeu i kvaliteti, stoga ne treba čuditi što je prijenosno računalo baš ove serije osvojilo prvo mjestu u kategoriji prijenosnih računala s najdugotrajnijim baterijama. Novi T480 je nastavio ondje gdje su njegovi prethodnici stali, što je svakako dobra vijest za nas ljubitelje prijenosnih računala koja se neće ugasiti nakom dva sata tipkanja po uređaju.

U čemu je stvar? Zbog čega je ThinkPad T480 prijenosno računalo sa najboljom baterijom na tržištu? Rješenje je u dizajnu dvostruke baterije. Naime ovaj uređaj u sebi ima dvije baterije. Jedna baterija sa tri ćelije je mehanički ugrađena u uređaj i ne može biti maknuta (osim naravno mehaničkim putem). Druga baterija (isto tako troćelijska) se može odvojiti no osim toga što je druga baterija u potpunosti i vrlo jednotavno odvojiva, ovo prijenosno računalo u sebi ima mogućnost nadogradnje na ”deblju” i veću bateriju koja ima 6 ćelija. Inženjeri iz Lenova tvrde da ova kombinacija od baterija sa  sveukupno devet ćelija omogućuju njihovim ThinkPad T480 prijenosnim računalima vijek trajanja baterija od sveukupno 30 sati. To znači da ovaj model možete držati uključenim 30 sati- neprekidno. Testovi su pokazali ipak manji i realniji broj sati, tako da zapravo očekujte vijek trajanja od 20 sati.

No, bez obzira na sve to je više nego impresivno. Ako bacimo brz pogled na specifikacije, odnosno na ono što ovaj model nudi, vidjet ćemo da se Lenovo i ovdje dobro iskazao. ThinkPad T480 u sebi ima Intelov Core i5 procesor osme generacije, 8 GB RAM, SSD od 256 GB i ekran od 14 inča koji daje rezoluciju od 1080p. Cijena? Oko 1000 USD, s time da se cijena razlikuje ovisno o tome gdje i na koji način kupujete uređaj. Sve u svemu, ako želite prijenosno računalo solidnih performansi i odličnog vijeka trajanja baterije razmislite o Lenovo ThinkPad T480.

 

Lenovo Yoga C630

Tanak, lagan i dugotrajan – Lenovo Yoga C630

Sada Windows operacijski sustav može biti pokrenut i na Qualcommovom Snapdragon procesoru. Snapdragon 850, onaj koji se nalazi unutar Lenovo Yoga C630 prijenosnika je osmišljen i izrađen s jednim ciljem: da zadovolji apetite korisnika koji su u potrazi za jednim solidnim uredskim prijenosnim računalom koji će pružiti sve ono što pruža stolno.

Ovo prijenosno i konvertibilno računalo nije baš snažno (iako specifikacije nisu za baciti), stoga nemojte očekivati to da ćete baš moći u isto vrijeme pokrenuti Battlefield V, film u HD kvaliteti i da ćete moći imati dvadesetak kartica otvorenih unutar Google Chromea. Ipak, svoju ipak neadekvatnost po pitanju performansi ovo prijenosno računalo nadoknađuje svojom baterijom (koja je dugotrajna).

Prema onome što Lenovo obećaje, ovaj tanki, preklopivi, oku i za dodir vrlo ugodan laptop ima bateriju koja može potrajati i do 25 sati s jednim punjenjem. Nadalje, ovaj prijenosnik u sebi ima ugrađenu LTE mogućnost i čitača otisaka prstiju. Osim toga, tu je i HD ekran osjetljiv na dodir, 4 GB radne memorije, 256 GB SSD i naravno procesor Qualcomm Snapdragon 850. Ako ste u potrazi za dosta tankim, malenim i preklopivim prijenosnikom na kojem ćete moći raditi svoje uobičajene uredske poslove i možda pogledati koji film u HD kvalieti, a ne želite se opterećivati baterijom, razmislite o ovom modelu.

 

Acer Chromebook R13

Acer Chromebook R13 – najdugotrajniji Chromebook na tržištu

Poznato je da su Chromebook uređaji nešto manje gladni po pitanju energije od njihove Windows braće, no to ne dolazi ”besplatno”. S obzirom na nižu potrošnju energije, Chromebookovi obično ne mogu obavljati stvari onako kvalitetno kako to rade Windows računala (tako da na jednom dijelu dobivate dok na drugome gubite). Ipak, ako ste zainteresirani za uređaj koji na sebi ima Chrome operacijski sustav i čija baterija može bez problema izdržati interkontinentalni let, bacite oko na ovaj Acerov R13 model.

Prema mišljenjima profesionalnih testera baterija na ovome Chromebooku može potrajati oko 12 sati uz uobičajeno korištenje. Ono što dodatno potpomaže bočju iskoristivost baterije su niže specifikacije uređaja. Naime umjesto Intelovog ovaj Acerov Chromebook u sebi ima MediaTek-ov SoC. No, za razliku od Windowsa, Acer Chromebook je kompatibilan sa cijelim nizom Chrome OS i Android aplikacija. Sve u svemu, ljubitelji ”dugotrajnih” Chromebookova bi sa Acerovim R13 trebali doći na svoje.

 

MacBook Air

Najdugotrajniji MacBook na svijetu – Novi MacBook Air

Odabir prijenosnih računala s Mac-ovim predznakom je dosta ograničen. Osim toga, niti jedan Appleov prijenosnik se ne može ni blizu nositi s onime što je recimo ponudio Lenovo. No ako ste ljubitelj Mac OS i ako osim što želite imati Mac uređaj uz to želite i da vaš Mac uređaj traje (a novac vam nije problem), razmislite o kupovini novog MacBook Air uređaja.

Novi MacBook Air dolazi sa snažnijim procesorom od manjeg modela od 12 inča. Uz to novi MacBook, osim što je za 1 inč veći, malo je i teži, no to ne smeta činjenici da bez obzira na te sve ”otegotne” okolnosti novi MacBook Air dolazi i sa 20% dugotrajnijom baterijom od prethodnika. 20% duže znači da bi vam novi Appleov prijenosnik trebao omogućiti do 12 sati neprekidnog pregledavanja interneta i laganog obavljanja uredskih poslova.

Novi MacBook je i isplativiji od njegovog manjeg brata. Nadogradnja koja ima SSD od 256 GB je dosta skuplja, ali ima svojih prednosti. No i cjenovno pristupačnija verzija sa Intel Core i5 procesorom i 8 GB radne memorije će itekako zadovoljiti potrebe korisnika, pogotovo onih koji žude za prijenosnim računalima koja traju.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here