Poznata je činjenica da je Google posljednjih godina sve češće upleten u razvoj hardvera, dok je prije gotovo uvijek bio fokusiran na softverska rješenja (uglavnom vezana uz internet). Iako su u tom području relativno ‘novi’, čini se kako razvoj hardverskih rješenja Googleu ide iznimno dobro. Dokaz je i najnovija tehnologija koju pripremaju, a koja bi mogla unijeti pravu malu revoluciju u način kako upravljamo pametnim uređajima i računalima.

Još od prije 10-20 godina poznate su nam scene iz razno raznih filmova gdje se upotrebljava tehnologija gestikuliranja rukama kako bi se upravljalo određenim uređajima. I dok smo tada mislili kako je sve to stvar daleke prošlosti, Google se pobrinuo pa bismo uskoro tu tehnologiju mogli okusiti i u stvarnosti.

Naime, već nekoliko godina Google radi na projektu Soli, a čiji je primarni cilj razviti sustav koji će korisnicima omogućavati da raznim uređajima upravljaju gestikuliranjem rukama i nogama. Bilo je pitanje u kojoj je taj projekt fazi jer nije bilo nikakvih službenih informacija, no sada su u javnost isplivali podaci Komisije za komunikacije (FCC) koji pokazuju kako je Google blizu finaliziranja tog projekta.

Komisije za komunikacije morala je dati zeleno svjetlo kompaniji Google jer se prilikom korištenja tehnologije upravljanja pokretima koriste određene frekvencije, a prema dostupnim informacijama Google je nedavno dobio zeleno svjetlo za korištenje tih frekvencija.

Doduše, prvotno su trebali smanjiti raspon frekvencija kako ne bi utjecali na neke druge uređaje, što je i učinjeno – te sada više ništa ne stoji na putu finaliziranja i predstavljanja te tehnologije. Još uvijek je pod velikim upitnikom kako i na koji način će Google implementirati tu svoju tehnologiju u uređaje i koji će zapravo to biti uređaji koji će dobiti mogućnost upravljanja gestama.

Bez obzira na sve, ovo je jedan potencijalno veliki korak ka razvoju novog trenda korištenja uređaja. Kada se jednog dana ova tehnologija pojavi u uređajima, Google bi mogao imati sjajnu startnu poziciju da postane lider na tom području i dobro zaradi.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here