Samsung je već otkrio svoj prvi, savitljivi pametni telefon Samsung Galaxy Fold i svoju novu inačicu S serije, odnosno Samsung Galaxy S10, S10 Plus i Galaxy S10e. No to nije sve. Samsung nije tu mirovao. Osim ovih uređaja Samsung je tržištu najavio i svoje nove planove za A seriju, odnosno seriju pametnih telefona iz srednjeg ranga po pitanju cijene i preformansi. Radi se o uređajima Samsung Galaxy A30 i Samsung Galaxy A50.

Kao što je poznato već godinama Samsung svoje uređaje dijeli u nekoliko rangova, ovisno o cijeni, kvaliteti i naravno performansama. S serija spada pod ”flagship” seriju, što znači da se radi o uređajima najveće kvalitete (ali i najviše cijene) od onoga što Samsung ima za ponuditi u smislu svojih pametnih telefona.

Nakon S imamo A seriju koja spada u neki ”medium-end” ili srednji rang uređaja, dok u J seriju ulaze uređaji nižeg ranga. Mi ćemo u nastavku ovog članka nešto više reći o Samsung Galaxy A50 uređaju, odnosno o snažnijem od nova dva Samsung Galaxy A uređaja koja nam južnokorejski proizvođač pametnih telefona planira uskoro izbaciti na tržište.

samsung galaxy A50 zeslon

Dizajn Samsung Galaxy A50

Na prvi dodir Samsung Galaxy A50 djeluje i jest puno lakši nego što bismo mogli misliti da će biti, pogotovo ako uređaj pogledamo iz daljine. Sve u svemu, iako to tako ne izgleda, uređaj nije pretežak i dosta dobro ”leži” u ruci, nema proklizavanja i opasnosti (unatoč tomu što njegov dizajn sugerira suprotno), što je svakako dobro kod ovog uređaj. No bez obzira na ”prijemčivost” uređaja za dlan korisnika, ne bi bilo na odmet kupiti čim prije neku od silikonskih maski, za svaki slučaj.

Nekim korisnicima se možda i neće svidjeti sjajni oblik i dojam kojeg Samsung Galaxy A50 ostavlja, što je nešto što će ovisiti o preferencama korisnika. Još jedna od upečatljivijih stvari što se tiče dizajna koju trebamo spomenuti kod ovog uređaja jest usjek ili ”notch” koji se nalazi na sredini prednje strane zaslona.

samsung galaxy A50 cijena

Koliko je usjek (ili koliko će biti) prevelik, odnosno previše vidljiv je opet nešto što će ovisiti o tome što korisnik više voli i preferira. Meni osobno usjek nije smetao i vrlo sam se brzo navikao na njega. Valjda je pitanje vremena i navike, no kažem svjestan sam da će nekim korisnicima možda usjek smetati, pogotovo ako je ovako ”vidljiv” kao što je to slučaj kod A50-ice. Zahvaljujući tomu što uređaj ima dosta jednostavan dizajn otraga vjerujem da će se korisnici vrlo lako i dobro snaći prilikom korištenja Galaxy A50 uređaja.

Još jedna stvar koja je meni posebno dobra jest ta što je uređaj moguće koristiti jednom rukom bez većih problema (osim ako nemate malene dlanove ili ako ovaj uređaj ne planirate kupiti sinu za polazak u prvi razred osnovne škole), što je i dobro, ali i pomalo čudno, pogotovo ako se uzme u obzir dimenzija uređaja.

 

samsung galaxy A50 ekran

Zaslon Samsung Galaxy A50

S obzirom na to da se radi o Samsungu i da se radi o ”medium-end” uređaju, Samsung je na svoj Samsung Galaxy A50 odlučio staviti Super AMOLED zaslon koji bi trebao jamčiti sve ono na što smo naviknuli kod ovakvih zaslona: vrhunsku kvalitetu prikaza slike neovisno o kutevima gledanja koja će se očitovati bogatstvom i raskoši boja.

samsung galaxy A50 home tipka
Čitač otiska prsta nalazi se unutar zaslona

Zaslon će se rastezati na 6.4 inča i davat će rezoluciju uređaja od 2340 x 1080p. Ako tu pribrojimo i Infinity U mogućnost stvari izgledaju još bolje. Boje su vrlo bogate, šarene, žive, a prikaz svega onoga što se nalazi na ekranu jednako je vidljivo, neovisno odakle gledamo sadržaj.

Opet kažem, iako se radi o uređaju od 6.4 inča on je dosta lagan i moguće ga je koristiti jednom rukom, što je po mom mišljenju vrlo dobro za jedan ovako velik uređaj. Sve u svemu, na prvi pogled kvaliteta boja i zaslona je na vrlo visokoj razini, odnosno na onoj razini na koju smo naviknuli vidjeti kod svih Samsungovih uređaja visokog i srednjeg ranga.

samsung galaxy A50 performanse

Performanse Samsunga Galaxy A50

S obzirom da se radi o  prvom pogledu ne mogu donijeti konačan zaključak i mišljenje u pogledu performansi. No ako ćemo gledati ”paprinato” onda možemo zaključiti da će A50 imati itekako što za ponuditi te da će zadovoljiti velik broj onih koji žele kvalitetno, a ne preskupo.

Osmojezgreni procesor, 4 GB radne, 64 ili 128 gigabajta interne memorije za pohranjivanje plus mogućnost microSD kartica do 512 GB zvuči jako dobro. A50 bi na sebi trebao imati i OneUI podoperativni sustav kao i Android 9.0 Pie odmah otpočetka, što znači da će Samsung ovaj uređaj na tržište izbaciti kao uređaj koji je odmah maksimalno ažuriran.

 

samsung galaxy A50 kamera

Samsunga Galaxy A50: Kamere 

Jedna od možda najvećih stvari zbog kojih će se A50 razlikovati od A30 modela jest trostruka stražnja kamera. Uređaj na sebi ima senzor od 25 megapixela otvora blende f/1.7 sa 5-megapixelnim senzorom otvora blende f/2.2 i 8-megapixelnim senzorom otvora blende f/2.2.

galaxy A50 kamera

Naprijed je kamera od 25 megapixela otvora blende f/2.2. Premda je zasad teško precizno odrediti koliko su kamere kvalitetne u usporedbi sa konkurencijom, ono što se zasad može vidjeti jest da se nalaze minimalno iznad prosjeka. Hoće li dodatan broj pixela kod kamera na A50-ici donijeti još koji bod u sveukupnoj ocjeni kvalitete vrijeme će pokazati.

 

Baterija Samsunga Galaxy A50

Na prvi pogled baterija koja se nalazi na ovome uređaju je dosta ”bogata”. 4000 mAh trebalo bi biti dovoljno za trajnost od dva dana, čak i prilikom većeg opterećenja i zahtjevnijeg rada.

Ipak, kako baterija i trajnost ne ovise samo i isključivo od ”količine” miliamper sati, već i od toga kako će ju trošiti komponente i kako će energija biti raspoređena ovisno o softverskim rješenjima na uređaju teško je za reći je li baterija na Samsung Galaxyju A50 ”dovoljno dobra” ili je ipak ”premalena”.

samsung galaxy A50

Sve u svemu

Prvi pogled na Samsung Galaxy A50 govori puno toga, no ipak nam ne može dati konačne odgovore na velik broj pitanja kao što su kvaliteta kamera, izdržljivost baterije, izdržljivost uređaja, brzina i rad.

Ipak, ono što je prvi pogled ponudio jest uvid u ono što nas čeka za neko vrijeme kada bi A50 trebao izaći u prodaju, a čeka nas potencijalno puno dobrih stvari zbog kojih bi Samsung Galaxy A50 mogao biti jedan od najboljih pametnih telefona srednjeg ranga na tržištu.

Specifikacije Samsunga Galaxy A50:

  • CPU Octa-core (4×2.3 GHz Cortex-A73 & 4×1.6 GHz Cortex-A53) Chipset Exynos 9610 Octa (10nm)
  • GPU Mali-G72 MP3
  • Zaslon: Super AMOLED, 6.4 inča, rezolucija 1080 x 2340 pix, (403 ppi)
  • RAM: 4/6 Gb
  • Pohrana: 64Gb/128Gb, mikroSD 512Gb
  • Kamere: Stražnja: Trostuka 25 MP, f/1.7, PDAF, 8 MP, f/2.2, (ultrawide), 5 MP, f/2.2, depth sensor, Video [email protected], [email protected], Prednja: 25 MP, f/2.0, Video [email protected]
  • Baterija: Li-Po 4000 mAh fiksna
  • Cijena: oko 3.000kn

 

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here