Što je ono što vi najradije odabirete kada se radi o ”računalnom” gamingu? Je li to stolno ili prijenosno računalo? Premda je istina kada kažemo da su stolna računala puno bolja i isplativija kada se govori o igranju igara, niti prijenosna nisu više tako daleko iza kao što je to bio slučaj prije pet, deset i više godina.

Samo u posljednje tri do četiri godine gamerski laptopi su daleko dogurali. Ako želimo odigrati igre, pa čak i na visokim detaljima i na visokim rezolucijama više nam za to ne treba nužno ”kanta”. Dovoljno je da odaberemo i kupimo dobro prijenosno računalo i to je to.

Jedan od najvažnijih razloga zbog kojih su prijenosna računala počela sve više dobivati na značaju po pitanju gaminga su Nvidia-ini Pascal grafički procesori. Osim što se radi o karticama koje su puno snažnije od svih prijašnjih modela, te grafičke kartice čak i pod najvećim opterećenjem rade na nižoj temperaturi, a i ono što je itekako važno – malenih su dimenzija.

To znači da je danas uobičajeno vidjeti Nvidia GeForce GTX 1060 ili čak 1070 grafičke kartice na laptopima koji nisu debeli niti jedan inč. U kombinaciji sa zaslonima laptopa koji s vremenom isto tako postaju sve kvalitetniji (i sve bliže rezoluciji od 1440p, odnosno 4K) te G-Sync tehnologijom ne iznenađuje što se sve veći broj gamera odlučuje na prijenosna računala.


Ova godina je već dobrano ušla u svoj jesensko zimski dio. Premda nas još puno toga čeka, ne bi bilo loše nešto reći o onome što nam je već poznato. Zbog toga ćemo u nastavku ovoga članka nešto reći o najboljim gamerskim laptopima za 2018. godinu.

ASUS ROG Strix GL502VS-DS71

ASUS ROG Strix GL502VS-DS71

Prednosti:

  • Optimalna kombinacija snage i brzine u vezi hardverskih komponenti,
  • Zaslon s mogućnošću G-Sync i refresh rateom od 120 Hz,
  • Cijena je donekle prihvatljiva

Nedostaci:

  • Dosta slab vijek trajanja baterije

Asusov ROG Strix GL502VS je po mišljenjima velikog broja gamera jedan od najboljih, ako ne i najbolji gamerski laptop trenutno dostupan na tržištu. Ono što ovaj uređaj čini tako dobrim jest više nego dobra kombinacija kvalitetnih karakteristika kao što su čvrstoća, ne prevelike dimenzije, dobre hardverske komponente i recimo pristojna cijena.

Kada kažem pristojna to znači da je ovakav model na internetu moguće kupiti po cijeni od 1800 USD (što je u prijevodu oko 10 440 kuna). Da, znam za naše uvjete to je dosta visoka cijena, s time da ćemo, ako malo bolje pogledamo uvidjeti to da ovaj model vrijedi svake lipe.

Kao prvo radi se o laptopu dimenzija od 15 inča i debljine samo 1.18 inča (to jest 30 milimetara) zbog čega je ovo jedan od svakako najtanjih gamerskih laptopa na tržištu (od njega je tanji samo X5 V6). Što se tiče performansi ono što je logično jest da će dobar gamerski laptop u sebi imati Nvidia grafičku karticu (žao mi je AMD…) uz kombinaciju s Intelovim Core procesorom najnovije generacije.

Točnije, ovdje se radi o Intel Core i7-7700 HQ i Nvidia GeForce GTX 1070 uz solidnih 16 GB DDR4 RAM. Još jedna stvar zbog koje je ovaj model laptopa iznad svoje konkurencije jest zaslon. Zahvaljujući G-Sync tehnologiji i mogućnošću prikaza od 1080p te refresh rateom od 120 Hz, ROG Strix GL502VS s punim pravom nosi pridjev ”najbolji” (ili barem jedan od najboljih). Kapacitet diska od 1 TB, tri USB 3.0 utora i jedan USB-C utor su samo dodaci na već postojeću kvalitetu.

Jedina veća zamjerka ogleda se u vijeku trajanja baterije. Baterija nažalost neće trajati više od dva sata, bez obzira na to ”gejmali” li vi ili ne, što je svakako nešto u vezi čega je trebalo uložiti više pažnje i truda. Ali, bez obzira na bateriju Asus ROG Strix GL502VS je vrlo dobar gamerski laptop koji će zadovoljiti gamerske apetite čak i najzahtjevnijih.

 

Najbolji jeftini gamerski laptop

Acer Predator Helios 300 recenzija

Acer Predator Helios 300

Prednosti:

  • Vrlo prihvatljiva cijena s obzirom na ono što nudi,
  • Dosta dobre performanse na rezoluciji od 1080p,
  • Sjajan vijek trajanja baterije.

Nedostaci:

  • Nema G-Sync

Prema procjenama velikog broja gamera i prema onome što ovaj model nudi s obzirom na cijenu i specifikacije, Acerov Predator Helios 300 je svakako jedan od najboljih jeftinijih gamerskih laptopa koji danas postoje na tržištu. Jedino po čemu se ovaj model, što se tiče specifikacija, osjetnije razlikuje od prošlog modela jest to što za razliku od prošlog modela ovaj u sebi ima Nvidia GeForce GTX 1060 model.

To znači da ovaj model u sebi isto tako ima Intelov Core i7-7700HQ procesor radnog takta od 2.8 GHz, 16 GB DDR4 RAM kao i prošli model. Ono po čemu Acerov Predator pobjeđuje Asusov model su cijena i vijek trajanja baterije, dok je specifikacija po kojoj je lošiji nepostojanje podrške za G-Sync. Kome to smeta zna o čemu pričam, dok će velik broj ostalih korisnika zaobići ovaj ”nedostatak”.

Kada govorimo o cijeni treba reći da je ovaj model dostupan već po cijeni od 1000 USD (što je za 800 USD manje u usporedbi s proteklim modelom). Eh sad, treba li vam više 1060 ili 1070 model grafičke kartice te hoće li vam nedostajati nepostojanje podrške za G-Sync ovisi o vama kao korisniku. Sve u svemu, ako vam to ne smeta i želite imati odličan gamerski laptop, razmislite o ovome modelu.

 

OMEN by HP_Reboot Infogamer 2017 (5)
HP-ov Omen 17

Konkurentski modeli

Modele koje ćemo navesti i ukratko objasniti u nastavku se nalaze negdje između opisanih modela. Jedan od takvih je recimo HP-ov Omen 17 model. Ovaj model je po mnogočemu tik do Asusovog prijenosnika, i još je za 100 USD jeftiniji. Ono zbog čega Omen 17 ipak volimo manje od Asusovog modela je činjenica da se radi o 4K laptopu. 4K i laptopi? Ne baš dobra kombinacija, pogotovo iz razloga što za solidne 4K performanse trebate jako puno procesne moći (gdje su prijenosnici ipak dosta ograničeni).

Alienware 15
Alienware 15

Alienware 15 (dostupan u dimenzijama od 13 i 17 inča) je jedan od top gamerskih prijenosnika osmišljen od strane ovog renimiranog proizvođača tehnoloških gadgeta i opreme. Sve u svemu radi se o dosta dobrom stroju koji bi svoje buduće korisnike mogao osvojiti ponajviše osvjetljenjima (s obzirom na činjenicu da Alienware prijenosnike već dugo vremena obilježavaju pomalo neobična i dosta agresivna osvjetljenja to nije ništa neobično), ali i performansama. Ono zbog čega bi vas ovaj model mogao najviše odbiti jest cijena. 300 USD više od Asusovog ROG Strix GL502VS-DS71 modela, za manje-više slične performanse znači davanje dodatno više novca za… Sve u svemu, dobar, ali ne i jedan od najboljih.

MSI GE62VR Apache Pro

MSI GE62VR Apache Pro je model kojeg bi se izravno moglo staviti rame uz rame s Acerovim Predatorom kojeg smo opisali u članku da nije nekoliko stotina dolara skuplji. Od stvari koje valja istaknuti u vezi ovog modela jest metalno kućište te recimo dosta dobra Steelseries tipkovnica sa RGB osvjetljenjem. Ako uspijete ovaj model pronaći na nekom popustu, a ne želite kupiti Acerov Predator i htjeli biste da vaš gamerski prijenosnik u sebi sadrži hardverske komponente optimalne snage i brzine, ne bi bilo loše kupiti ga.

Piše: D.M.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here