Linux operativni sustav se pojavio kao alternativa ”mainstream” operativnim sustavima za računala kao što su Mac i Windows iz nekoliko razloga: bio je besplatan, bio je ”open-source” i kako se vjerovalo – korisnici koji koriste Linux su bili sigurni od svih oblika virusa i trojanskih konja s kojima su Windows korisnici često mučili muke.

”Ne postoje virusi za Linux. Ja nemam viruse kao ti zato što ja imam Linux.” To su samo neke od rečenica koje sam slušao dugi niz godina. Najgora stvar jest ta što sam i sam bio uvjeren dugo vremena da Linux operativni sustavi (odnosno njegove verzije) ne mogu biti zaražene virusima i da su korisnici Linuxa zaista sigurni od svih oblika hakerskih pokušaja napada.

Ipak, nakon malo više istraživanja na temu sigurnosti korisnika Linuxa otkrio sam da je sve ovo bio samo mit. Istina je drugačija, a s obzirom da će nas istina osloboditi i pružiti nam potrebno znanje, bilo bi dobro da ju svi znamo. Istina u vezi svih operativnih sustava jest takva da su svi operativni sustavi, u kombinaciji s korisnicima koji ih koriste, itekako podložni napadima i izloženi rizicima. Slično je i kod Linuxa.

No, dobra vijest je da postoje metode i načini zaštite od velikog broja potencijalnih napada i rizika. O čemu se radi – saznajte u nastavku!


lozinka

  1. Zaštitite svoj korisnički račun lozinkom

Lozinka je najjednostavnija i najpriaktičnija metoda zaštite korisnika koju bi svaki korisnik trebao koristiti, bez obzira na to o kakvom operativnom sustavu se ovdje radi. Lozinke koristimo za mnogo toga: od zaštite korisničkih računa, do zaštite računala i osobnih podataka koji se mogu nalaziti na pokretnim medijima kao što su memorijske kartice.

Prilikom korištenja lozinke kao oblika zaštite treba obratiti pozornost na nekoliko važnih stvari. Prva od njih je da lozinka treba biti snažna. To znači da lozinka treba sadržavati kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i znakova, jer što je lozinka duža i što je ”kompleksnija” to će ona biti zahtjevnija za eventualne pokušaje provaljivanja od strane hakera ili bilo kojih drugih neželjenih posjetitelja.

Lozinka kao što je recimo ”Pokemon1” ili ”jabuka123” neće vašem korisničkom računu pružiti ne znam kakvu zaštitu. No lozinka kao što je Uri9847*!FY32 će vašem korisničkom računu pružiti puno bolju zaštitu. Druga stvar na koju treba obratiti pozornost prilikom korištenja lozinke, pogotovo kada se radi o lozinki za zaštitu korisničkog računa jest da tu lozinku treba zapamtiti ili negdje memorirati u slučaju da je korisnik zaboravi.

ENKRIPCIJA PODATAKA

  1. Zaštitite svoje podatke enkripcijom

Enkripcija i zaštita osobnih podataka na takav način je danas vrlo važna metoda zaštite, pogotovo iz razloga što je načina na koji je moguće ”ukrasti” korisnikove podatke sve više i više. Ako se dogodi da je recimo vaš uređaj ukraden, lopov bi mogao iz njega izvaditi čvrsti disk i taj disk staviti u svoje računalo i na taj način bi ostvario pristup svemu onome što ste vi kao korisnik pohranili na taj čvrsti disk. Ubuntu nudi dva oblika enkripcije: enkripcija cijelog diska ili samo ”home” datoteke.

Ako se odlučite na enkripciju cijelog diska to ćete moći učiniti, ali uz pomoć sigurnosnog ključa. Svaki puta nakon što se vaše računalo uključi biti će potrebno upisati sigurnosni ključ da bi korisnik mogao početi koristiti računalo. Na taj način ćete osigurati da svemu onome što se nalazi na čvrstom disku vašeg računala pristup imate samo vi (i oni koji znaju sigurnosni ključ).

Enkripcija datoteke osigurava samo jednu datoteku i to najčešće onu najvažniju (koja se u Linux OS-u naziva i ”home”), no moguće je zaštititi i ostale datoteke.

 

  1. Zaključavanje zaslona

Ako želite zaključati zaslon svog računala na kojemu je instaliran Ubuntu, trebate u isto vrijeme pritisnuti tipke Ctrl+Alt+L. Zaključavanje zaslona se može namjestiti i u opcijama u kojima se inače namješta screensaver i njegovo trajanje. Ove opcije se mogu pronaći ako odete pod Brightness & Lock koje se nalaze pod Settings.

 

  1. Obrišite nepotrebne aplikacije

Činjenica da imate uređaj koji u sebi ima samo ono za što sigurno znate da će vam biti od koristi i da ćete koristiti vam uvelike može pomoći, pogotovo kada se radi o sigurnosti uređaja, bez obzira o kojem uređaju je ovdje riječ. Sve one aplikacije i programi koji vam ne trebaju, a svejedno se nalaze na vašem računalu, obrišite i maknite ih iz računala.

Iako je ovo možda malo pretjerana mjera opreza, stvar je u tome da se nikada ne zna kada jedna od tih nepotrebnih aplikacija na neki način može postati ”prozor” kroz koji bilo tko nepozvan može ostvariti pristup vašem računalu, vašem operativnom sustavu i vašim podacima. Što je sigurno – je sigurno.

Neki od korisnih programa koji vam mogu pomoći u brisanju nepotrebnih aplikacija kao i u čišćenju zaostalih kolačića, internetskih veza, lozinki koje više ne koristite i sličnog smeća je recimo BleachBit. BleachBit je idealan programčić koji će u vrlo kratkom vremenu osloboditi vaše računalo i vaš Ubuntu od svega onoga što se u njemu ne treba nalaziti.

ROOTKIT

  1. Čuvajte se Rootkita

Rootkit je vrlo zeznuta stvar, zbog kojeg postoje rješenja u obliku chkrootkit-a. Chkrootkit je jedan od najboljih programa koji je zadužen za traženje rootkita, a da biste ga instalirali u vaš Ubuntu upišite sljedeću naredbu:

sudo apt-get install chkrootkit

Nakon toga, da biste pokrenuli chkrootkit, upišite ovo:

sudo chkrootkit

Ovaj postupak može potrajati, no nakon što on završi i nakon što instalirate chkrootkit, moći ćete biti sigurni da je vaše Ubuntu računalo sigurno.

 

  1. Redovito nadograđujte svoj operativni sustav

Ovo je u stvari dosta generičan i običan savjet, no začuđuje koliko je situacija u kojima zaboravljamo redovito nadograđivati naše operativne sustave. Da bismo se osigurali da svi sustavi rade normalno, redovito provjeravanje postoji li dostupna nadogradnja kao i skidanje/instaliranje iste može spriječiti puno problema. Puno je pametnije spriječiti nego liječiti.

Ovo bi bili neki od savjeta kako na najbolji način svatko od nas može zaštititi svoje vlastito Ubuntu (ili Linux) računalo. Premda se prije mislilo da je Linux kao operativni sustav sigurniji za korištenje od recimo Windowsa i da je jedan od razloga zbog kojeg je to tako taj što za Linux ne postoje opasnosti u obliku provaljivanja i krađe osobnih podataka, to nije baš tako. Iz tog razloga bolje je znati što više i na taj način spriječiti sve eventualne probleme prije nego što se oni dogode.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here