Razmišljate o kupnji pametnog sata? Niste sigurni koji pametni sat odabrati? Znate li uopće koji su najbolji pametni satovi na tržištu? Da li se isplati investirati u pametni sat i koje sve pogodnosti dobivate kupnjom pametnog sata?

Iako su nagovještani kao novi veliki trend nakon pametnih telefona, pametni satovi za sada su još uvijek prilično ‘rezervirani’ na tržištu. Prodaja pametnih satova ne ide prema planovima i prognozama, no ipak – tržište postepeno raste. Godina 2019. vjerojatno će biti još plodonosnija za pametne satove, no prognoze vrijede tek kada budu potvrđene od strane kupnji kupaca.

Kako bismo vam olakšali odluku oko kupnje pametnog sata odlučili smo napraviti listu najboljih pametnih satova na tržištu. Na listi se nalazi po nešto za svačiji ukus, a uglavnom su obuhvaćeni oni pametni satovi koji su se pokazali najboljima i najpopularnijima na tržištu. No, prije nego vam predstavimo najbolje pametne satove, objasnit ćemo vam nekoliko kriterija na koje morate paziti prilikom kupnje pametnog sata.

 

Kako odabrati pametni sat za sebe?

Prilikom odabira idealnog pametnog sata za sebe, morate se voditi s nekoliko važnih kriterija. Naime, kupnja pametnog sata koji se ne uklapa u vaš stil ili koji nema funkcije koje od njega tražite – svakako je pogrešan odabir. Da ne biste pogriješili, morate paziti na sljedeće funkcije.

Stil

Pametni sat uglavnom nije ultra dugoročna investicija, već računajte na to da ćete za nekoliko godina kupiti novi koji će biti u skladu s vašim potrebama i stilom. Kod odabira pametnog sata važno je imati na umu da ćete taj sat nositi na ruci i da se on mora uklapati u vaše odjevne kombinacije. Dakle, odaberite sat koji odgovara vašem stilu.

Povezivost

Pametni satovi uglavnom funkcioniraju u suživotu s pametnim telefonima. Važno je prilikom odabira pametnog sata znati hoće li se sat koji kupujete moći povezati s vašim pametnim telefonom. Konkretno, potrebno je paziti da sat podržava operativni sustav koji je instaliran na vašem pametnom telefonu jer u protivnom vaša će investicija biti čisti promašaj.

Aplikacije

Da bi vam pametni sat bio od neke koristi, morate prije kupnje istražiti kakva je ponuda aplikacija koje možete instalirati na taj sat. Uglavnom svaki sat ima aplikacije koje omogućuju primanje obavijesti i poruka s pametnog telefone te koje prate aktivnost korisnika tijekom dana. No, sve više od toga jako ovisi od proizvođača do proizvođača – pa istražite koji sat ima idealni set aplikacija za vaše potrebe.

Pozivi i slanje poruka

Nema svaki pametni sat mogućnost ostvarivanja poziva i slanja poruka. Kod odabira sata možete pronaći uređaj koji je usko vezan za neki pametni telefon i koji bez pametnog telefona ne može ništa. No, s druge strane možete pronaći uređaj koji može samostalno ostvarivati pozive i slati poruke, bez potrebe za povezivanjem na pametni telefon. Pripazite na taj detalj.

Trajanje baterije

Baš poput većine pametnih telefona i veliki broj pametnih satova ima bateriju koja traje samo jedan dan. To nas nekako ne čudi s obzirom na to da su baterije pametnih satova iznimno male zbog malih dimenzija samog sata pa je i kapacitet te baterije jako ograničen. Generalno, pokušajte pronaći sat čiji kapacitet baterije je dovoljan za nekoliko dana neprestanog rada na jednom punjenju, mada to neće biti nimalo jednostavna misija.

Cijena

Ponuda pametnih satova na tržištu iznimno je šarolika. Od pametnih satova koji služe za praćenje fizičkih aktivnosti pa sve do elegantnih satova koje možete nositi na svečane večere i slična događanja. Uglavnom, paralelno širokoj ponudi imamo i širok raspon cijena. Pametne satove može pronaći već za nešto više od 200 kuna, a njihova cijena može ići i preko nekoliko tisuća kuna. Uglavnom, na vama je da odaberete što se najviše uklapa u vaš budžet.

Slijedi lista top 8 najboljih pametnih satova na tržištu:

 

Apple Watch Series 4

Kada se Apple prvi puta pojavio na tržištu pametnih satova doslovce je pomeo svu konkurenciju koja se do tada tamo nalazila. Pametni satovi proizašli iz tvornica Applea iznimno su popularni, a ova najnovija serija Apple Watch 4 ima i mnoštvo nadogradnji na prethodne modele.

Odlika ovog sata je što ima ekran velikih dimenzija, što korisniku olakšava rad. Također, u sladu s politkom Applea ovaj pametni sat izgleda odlično i dizajnerski je dotjeran gotovo do savršenstva. Ono što nije dotjerano do savršenstva je baterija, koja je i dalje prilično oskudna i neće vas držati jako dugo na jednom punjenju. Također, ovaj pametni sat nema ugrađenu tehnologiju za praćenje kvalitete spavanja, što mnogi drugi satovi imaju. Apple Watch Series 4 može se pohvaliti iznimnom kvalitetom poziva i sjajnim aplikacijama koje su sada još poboljšane kako bi vam olakšale praćenje svakodnevnih zadataka i zdravlja.

Iako su Apple satovi prilično popularni, mnogi zamjeraju visoku cijenu tih satova. Za ovaj sat ćete morati izdvojiti oko 2.500 kuna, što zasigurno nije mala svota.

fitbit-pametni-sat

Fitbit Versa

Fitbit je jedan od popularnijih igrača na tržištu pametnih satova, a svako malo na tržištu se pojavi s nekim novim satom koji uvodi neke dodatne elemente na to tržište. Prilikom izrade pametnog sata ova se kompanija vodi načelom jednostavnosti, tako da je njihov minimalistički dizajn zapravo element koji vole isticati. Ipak, takav dizajn u sebi krije mnogobrojne mogućnosti, a među njima puno se pažnje posvećuje praćenju fitness aktivnosti korisnika.

Fitbit Versa pametni sat može se pohvaliti i izdržljivom baterijom, što je svakako prednost u odnosu na konkurente. Prednost je također to omogućuje spremanje glazbe direktno na uređaj pa je možete poslušati kada god vama to odgovara. Od nedostatak vrijedi spomenuti remen sata koji baš i nije pretjerano dizajnerski dotjeran, a i nešto se teže mijenja. Također, sat je nešto većih dimenzija što može biti pomalo nezgodno prilikom odabira različitih odjevnih kombinacija. Ovaj sat možete pronaći po duplo jeftinijoj cijeni od prethodno opisanog Apple Watch Series 4. Cijena uređaja kreće se oko 1.300 kuna.

 

Huawei Watch 2

Huawei je trenutno drugi najpopularniji proizvođač pametnih telefona na tržištu (bolji od Applea) pa ne čudi namjera što svoj dio kolača želi uzeti i na tržištu pametnih telefona. Huawei Watch 2 je sat koji ima nekoliko sjajnih karakteristika, zbog koji se korisnici odlučuju za njegovu kupnju. Jedna od prednosti je ugrađena mogućnost za Android Pay uslugu, kao i GPS koji vam omogućava lakše praćenje kretanja. Uz to, ovaj sat neprestano prati otkucaje vašeg srca, što u kombinaciji s odgovarajućom aplikacijom može dati zanimljive rezultate o vašem zdravlju.

Huawei Watch 2 uređaj može se pohvaliti i prilično kvalitetnim trajanjem baterije. Valja još naglasiti kako je zahvaljujući ugrađenim senzorima jako dobar saveznik u točnom praćenju koraka i prevaljivanju određenih distanci. Ipak, na duge staze pokazuje neke probleme, što može biti kamen spoticanja onima koji sat planiraju koristiti za dugotrajne aktivnosti. Također, kao i kod Fitbit Versa sata, korisnici imaju zamjerke na kvalitetnu remena, kao i zamjenu istog. Uređaj koristi Android Wear 2.0 operacijski sistem i mnogi smatraju kako je jedan od boljih primjeraka kako treba izgledati rad tog sustava. Sve prije navedeno možete dobiti za cijenu od oko 1.800 kuna.

 

Samsung Galaxy Watch

Kakvo bi to tržište tehničkih sprava bilo, kada u njemu ne bi sudjelovao i Samsung. Ova popularna kompanija vrlo je rano krenula na tržište pametnih satova, što bi trebala biti olakotna okolnost prilikom pridobivanja liderske pozicije. Ipak, Samsung još uvijek traži svoje mjesto na tržištu, a jedna od perjanica njihovih pametnih satova svakako je model Galaxy Watch. Radi se o pametnom satu koji se može pohvaliti trajanjem baterije od čak 5 dana, što će mnoge korisnike obradovati. Također, sat je otporan na prašinu i vodu pa se može koristiti u gotovo svim uvjetima.

Samsung Galaxy Watch koristi AMOLED zaslon koji izgleda odlično, a oko njega se nalazi rotirajuća okvir što još dodatno pridonosi atraktivnosti sata. Dizajn ovog sata izgleda prilično dobro, što može biti dobar mamac za kupce. Mamac također može biti i iznimno točna funkcija praćenja otkucaja srca, dok na polju praćenja fitness rezultata dio korisnika ima nekih zamjerki. Generalno, ovaj je sat prema mišljenju mnogih iznimno jednostavno koristiti, a sve funkcije iznimno su lijepo ukomponirane u složnu cjelinu. Ovaj Samsungov pametni sat možete nabaviti za oko 2.000 kuna.

 

LG Watch Style

Prema šuškanju u medijima LG nam u 2019. godini sprema predstavljanje uređaja sa savitljivim zaslonom pa će biti zanimljivo vidjeti da li će se odlučiti takvu tehnologiju implementirati i u buduće pametne satove. Do tada, LG na tržištu pametnih satova nudi LG Watch Style koji izgleda impresivno, ali određenim nedostacima umanjuje tu impresivnost. Elegantan dizajn sata nešto je što će svakom kupcu zapeti za oko. Sat je vrlo jednostavan i tanak i odiše modernim dizajnom koji teži minimalizmu. Nažalost, zbog svojih minimalističkih dimenzija, sat ima malenu bateriju – što znači da je trajanje baterije prilično kratko pa ćete morati paziti na redovito punjenje sata.

LG Watch Style odličan posao radi na području povezivanja s drugim uređajima i konekcija s raznim funkcijama je iznimno kvalitetna. Ipak, to ne podiže razinu kvalitete praćenja fitness aktivnosti, gdje su primjetni određeni nedostaci koje će LG u budućnosti morati otkloniti. Jedan od estetski lošijih dijelova sata je remen koji izgleda jeftino i ne uklapa se u fantastično odrađen dizajn samog sata. Ovaj sat na tržištu se može pronaći za 1.600 kuna.

Apple Watch 4

Apple Watch Series 3

Apple Watch Series 3 nešto je stariji pametni sat koji definitivno zaslužuje biti na našoj listi najboljih pametnih satova na tržištu. Ovaj sat ima ugrađenu mogućnost direktnog pozivanja i slanja SMS poruka što je iznimno vrijedna funkcija koja će obradovati mnoge korisnike. Sat dolazi s raznim remenima i vrstama satova, ovisno o tome gdje i kada planirate nositi ovaj pametni sat. Kvaliteta pozivanja je iznimno dobra, što se ne može reći za bateriju koja se troši prilično brzo pa ste stalno u nekome strahu za punjenjem uređaja.

Ovaj uređaj svakako je pametna investicija zbog svojih mnogobrojnih funkcija i mogućnosti. Ipak, neće se svatko laka srca odlučiti za nabavku ovog sata jer njegova cijena je i dalje visoka. Na tržištu se Apple Watch Series 3 može pronaći za oko 2.200 kuna.

 

Samsung Gear Sport

Što se tiče Samsunga, on u svojoj ponudi ima nekoliko različitih vrsta pametnih satova, ovisno o tome koja je osnovna namjena sata – za što će ga korisnik koristiti. Samsung Gear Sport, kao što i samo ime govori, namijenjen je korisnicima koji obožavaju sportske aktivnosti te je u potpunosti prilagođen potrebama jednog sportaša. Ovaj pametni sat je iznimno malen i dizajnerski prilagođen sportskim aktivnostima (među koje se ubraja i plivanje). Ima prilično dobro trajanje baterije s obzirom na svoje dimenzije, a radi i u kombinaciju s mnogobrojnim aplikacijama trećih strana.

Sportaši koji obožavaju slušati glazbu bit će pozitivni zbog činjenice da ovaj sat može svirati Spotify playlistu offline. Nažalost, da bi sat kvalitetno funkcionirao mora biti povezan s nekoliko aplikacija na pametnom telefonu, a to u konačnici nije potvrda da će fitness rezultati izmjereni ovim uređajem biti 100 posto točni. Sat je baziran na Tizen operativnom sistemu koji je u ovom slučaju u potpunosti prilagođen potrebama fitness aktivnosti. Cijena ovog uređaja na tržištu iznosi oko 1.900 kuna.

 

Fitbit Ionic

Još jedan kvalitetan pametni sat dolazi nam iz kompanije Fitbit, a radi se o uređaju Fitbit Ionic. Za razliku od ostalih pametnih satova koje smo gore nabrojali, ovaj pametni sat je iznimno otvoren prema razvoju novih aplikacija i funkcija te ima otvoreni SDK za razvijatelje aplikacija. Uz to, sat ima ugrađen GPS, ali i NFC tehnologiju. Prilagođen je raznim uvjetima korištenja pa tako možete zamijeniti remen u elegantniju verziju kada idete na neki domjenak ili možete staviti neki sportski kada idete sa satom na plivanje. Prilično je izgledno da između svih tih aktivnosti uopće nećete trebati uređaj staviti na punjenje jer baterija uređaja je iznimno izdržljiva.

Od nedostataka ovog pametnog sata valja naglasiti nešto skromnije kućište, odnosno na satu se prilično vide ogrebotine koje mogu nastati na raznim mjestima sasvim slučajno. Uređaj ima vibrirajući zaslon, a nekako je sve podređeno kvalitetnom praćenju fitness aktivnosti – što će obradovati sportaše koji su u potrazi za kvalitetnim pametnim satom. Ipak, ako želite ovaj pametni sat na svojoj ruci morat ćete izdvojiti oko 2.000 kuna.

Samsung Gear S3

Samsung Gear S3

Kompanija Samsung na tržištu ima još jedan impresivan pametni sat, koji će zadovoljiti potrebe gotovo svake osobe. Iako će neki reći kako ovaj sat izgleda glomazno, činjenica je da je napravljen vrlo elegantno i da odiše kvalitetom. Uz to, ovaj pametni sat vam omogućava da pozivate i šaljete poruke direktno s vašeg uređaja, što je pogodnost koju mali broj satova nudi. Iznimno je točan u brojanju koraka i ostalih aktivnosti, a uza sve to je i vodootporan pa se može koristiti u raznim vremenskim uvjetima.

Jedan od nedostataka ovog sata je nemogućnost spajanja s nekim popularnim fitness aplikacijama, što umanjuje mogućnost kvalitetnog praćenja sportskih aktivnosti. Sučelje uređaja vrlo je probrano i fokusirano na to da se korisniku maksimalno pojednostavi rad na satu. Karakteristike uređaja zvuče fantastično, što se nažalost ne može reći za cijenu koja iznosi oko 2.200 kuna.

 

Zaključak

Sve veća ponuda pametnih satova korisnike tjera u očaj prilikom odabira kvalitetnog sata koji će biti skrojen prema potrebama korisnika. Srećom, lista pametnih satova koju smo iznad opisali nudi vam na jednom mjestu najbolje satove koji se trenutno nalaze na tržištu. Iako će vaš odabir pametnog sata vrlo vjerojatno ovisiti o budžetu koji imate na raspolaganju, ne zaboravite kako je važno da sat zadovoljava vaše potrebe.

Odaberite sat prema svojih željama, ali pripazite da se uklapa u vaš modni izričaj i da podržava što više aplikacija kako bi vam bio od koristi. Vjerujemo da će tržište pametnih satova u sljedećim godinama još znatno napredovati, a dok se to ne dogodi gornja lista je nešto najbolje što se nudi trenutno na tom tržištu.

Piše: M.Ž.

1 komentar

  1. U uskom izboru nudite dva Apple sata, i spominjete sportsko praćenje i da je taj vaš popis najbolje što je na tržištu. A dvije elitne sportske marke niste niti spomenuli, Suunto i Garmin? Koji usput nemaju mana sa sportskim aplikacijama, krcati su patentima i također primaju pozive i poruke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here