Ako ste u potrazi za kvalitetnim, a s druge strane jeftinim prijenosnim računalom, onda je ovaj članak kao stvoren za vas. U prvom dijelu ovog članka nabrojali smo 4 kvalitetna i jeftina prijenosna računala, a u ovom ćemo drugom dijelu članka nabrojati još 5 novih računala. Stoga, ako tražite jeftino i kvalitetno prijenosno računalo, evo što se trenutno nudi na tržištu:

 

Acer Chromebook Spin 11

Acer Chromebook Spin 11

Acer Chromebook Spin 11 je prijenosno računalo koje dolazi sa zaslonom dijagonale 11.5 inča, koje može postići rezoluciju od 1366 x 768 piksela. Radi se o zaslonu osjetljivom na dodir uz kojeg Acer poklanja i posebnu olovku koja omogućuje pisanje po zaslonu. U središtu ovog računala nalazi se Intel Celeron N3350 Dual-Core procesor, koji radi uz pomoć 4GB radne memorije.

Korisnik za pohranu podataka na raspolaganju ima 32GB memorije. Na uređaju se nalazi kamera od 5MP, a zanimljivo i korisno je vidjeti čak 4 USB 3.0 utora koji mogu biti itekako od koristi prilikom rada. Acer Chromebook Spin 11 u sebi ima i kvalitetnu bateriju koja može izdržati do 10 sati rada, što vam omogućava lagodan i nesmetan rad na računalu.

Ovo je jeftino prijenosno računalu u prvom planu namijenjeno učenicima i srednjoškolcima koji trebaju mala, lako prenosiva i kvalitetna računala za obavljane jednostavnih zadataka te surfanje po internetu. Valja pohvaliti iznimno kvalitetnu tipkovnicu koja omogućava ugodan rad korisniku, ali i sveukupno 4 USB utora (2x USB-C; 2x USB 3.0).

Što se pak tiče nedostataka, osnovna zamjerka ide na stranu malene rezolucije zaslona. U končanici, ovo računalo može ponuditi kvalitetan i dugotrajan rad na računalu, a sve to po iznimno povoljnoj cijeni. Za ovo ćete računalo trebati izdvojiti 400 dolara, što iznosi otprilike 2.600 kuna.

 

Asus Chromebook Flip (C302CA-DHM4)

Lista jeftinih i kvalitetnih prijenosnih računala prepuna je upravo Chromebook modela, s obzirom na to da oni donose optimalnu kombinaciju karakteristika i cijena. Još jedno jeftino prijenosno računalo je Asus Chromebook Flip. Kao što mu samo ime govori, ovaj je uređaj iznimno fleksibilna, odnosno može se zaokretati u punom luku. Takvim zaokretanjem korisnik može jednog trenutka uživati u mogućnostima koje mu nudi prijenosno računalo, a već u sljedećem trenutku koristiti blagodati tableta.

Ovaj uređaj ima 12.5 inčni dodirni zaslon, dok se u njegovom središtu nalazi Intel Core m3 procesor koji surađuje s 4GB radne memorije – kako bi korisniku pružio potpuni užitak korištenja. Za pohranu podataka korisnik na raspolaganju ima 64GB prostora, a tu je i kvalitetna baterija koje će izdržati i do 10 sati rada na ovom uređaju. Kućište od aluminija čini ovaj uređaj prilično izdržljivim i elegantnim pa ćete ga moći koristiti u raznim prigodama.

Od prednosti koje sa sobom novi ovo računalo izdvojit ćemo kvalitetan Full HD zaslon kojima iznimno lijep prikaz boja, ali i elegantno metalno kućište koja se savršeno ukalupljuje s ugodnom tipkovnicom. Korisnik na raspolaganju ima i dva USB-C utora, no sve to pomalo podiže cijenu ovog uređaja. Upravo je nešto viša cijena glavna zamjerka koju možemo staviti na konto ovog računala. Cijena uređaja kreće se oko 470 dolara, što će vam u domaćoj valuti stajati oko 3.000 kuna.

Asus VivoBook F510UA

Asus VivoBook F510UA

Asus VivoBook F510UA jedan je od uređaja u kojeg se isplati uložiti novac jer po malenoj cijeni dobivate sjajne karakteristike koje možete koristiti u različite svrhe. Unutar ovog računala nalazi se 8 generacija Intel Core i5-8250U 1.6GHz procesora, koji je potpomognut uz 8GB DDR4 RAM-a. Za pohranu podataka korisnik na raspolaganju ima velikih 1TB memorije, što je daleko više od svih ostalih računala koje smo spomenuli na ovoj listi.

Ovo prijenosno računalo dolazi sa zaslonom veličine 15.6 inča u full HD rezoluciji. Kvalitetna tipkovnica pruža iznimno ugodan način pisanja, a uz nju nalazi se i čitač otiska prsta. Na uređaju se nalaze razni utori, među kojima vrijedi izdvojiti USB-C, USB 3.0, USB 2.0, HDMI, a postoji i mogućnost povezivanja putem WiFi veze.

Prema svemu iznad spomenutom, radi se o jednom od najboljih računala na listi, a važno je naglasiti da za razliku od ostalih računala koja su hibridna – ovo je punokrvni prijenosnik. Na uređaju se nalazi instaliran Windows 10 sustav pa je ovo odličan odabir za sve koji žele jeftino prijenosno računalo, a ne žele se ‘ograničavati’ Chrome OS sustavom. Od prednosti ćemo izdvojiti veliki zaslon i mnoštvo utora, a veliki plus ide i na stranu niske cijene.

S druge strane, nedostaci su što uređaj nema brzi SSD disk, trajanje baterije je prilično kratko, a tu je manjak osvjetljenja tipkovnice. Ipak, kada sve zbrojimo i oduzmemo, ovo je prijenosno računalo sjajan odabir za sve koji traže jeftino, a funkcionalno računalo. Njegova cijena iznosi 500 dolara (oko 3300 kuna), što je i više nego povoljno s obzirom koje komponente dolaze s računalom.

 

Asus VivoBook Flip 14 (TP401CA)

Asus VivoBook Flip 14 (TP401CA)

Iz porodice Asus računala dolazi nam još jedno kvalitetno prijenosno računalo, koje je cjenovno vrlo prihvatljivo različitim strukturama korisnika. Asus VivoBook Flip 14 je prijenosno računalo u čijem kućištu kucka procesor Intel Core m3-7Y30, a uz bok njemu stoji i 4GB radne memorije. Zaslon ovog uređaja veličine je 14 inča, a radi se o dodirnom zaslonu što vam omogućuje da ovaj uređaj koristiti i kao tablet.

Uz uređaj dobivate i ASUS Stylus Pen, odnosno olovku koje je moguće koristiti na prije spomenutom zaslonu. Zahvaljujući aluminijskome kućištu, ovo je prijenosno računalo iznimno elegantno, ali i prilično lagano – što vam omogućuje jednostavnu mobilnost. Korisnik na raspolaganju ima 64GB memorije za pohranu podataka, USB-C utor, Micro HDMI, ali i Micro USB 2.0. Tu je i 3.5 mm utor za slušalice, ali i čitač SD kartica.

Glavne prednosti ovog računala svakako možemo pripisati kvalitetnom aluminijskom dizajnu kućišta koje izgleda prilično elegantno. Također, tu je i baterija zavidnog kapaciteta zahvaljujući kojoj ćete moći raditi dugo bez potrebe za traženjem utičnice, a ovo računalo proizvodi i prilično dobar zvuk prilikom slušanja glazbe ili gledanja filmova. Od nedostataka valja naglasiti manjak pozadinskog osvjetljenja tipkovnice, ali i mali kapacitet memorije (s obzirom na to da se ne radi o Chromebook računalu).

Ako trebate računalo za surfanje internetom i obavljanje nekih manje složenih zadataka, onda je Asus VivoBook Flip 14 računalo super za vas. Ipak, pripazite kako planirate koristiti memoriju jer nemate je baš puno na raspolaganju. Cijena ovog uređaja iznosi 490 dolara, što je oko 3200 kuna.

 

Dell Chromebook 3189 Education 2-in-1

Za kraj naše liste ostavili smo još jedno Chromebook računalo koje vas možda neće očarati kvalitetnim i elegantnim dizajnom, ali će vas svakako oduševiti iznimno niskom cijenom. Naime, radi se o drugom najjeftinijem računalu na ovoj današnjoj našoj listi kvalitetnih jeftinih prijenosnih računala. Dell Chromebook 3189 Education 2-in-1 je računalo koje se po potrebi može pretvarati iz prijenosnika u tablet, a u prvom planu namijenjen je osobama u sektoru edukacije (učenicima i studentima).

Unutar računala nalazi se Intel Celeron N3060 procesor, koji radi uz pomoć 4GB radne memorije. Za pohranu podataka korisnik na raspolaganju ima 16 GB prostora, što se može nadograditi zahvaljujući utori za čitanje kartica. Zaslon uređaja ima dijagonalu od 11.6 inča, a može postizati rezoluciju od 1366×768 piksela. Dakako, radi se o zaslonu osjetljivom na dodir koji je zaštićen Gorilla Glass tehnologijom. Od utora na raspolaganju imate 3.5 mm ulaz za slušalice, zatim je tu HDMI utor, a možete koristiti i dva USB 3.1 utora. U uređaju se nalazi i kvalitetna baterija kapaciteta 42 Whr.

Jedna od glavnih prednosti ovog prijenosnog računala upravo je baterija, koja može izdržati i više od 11 sati rada na računalu bez punjenja. Također, među prednosti možemo ubrojiti kvalitetno pretvaranje ovog uređaja iz prijenosnika u tablet, ali i ugrađenu podršku za Google for Education servis. Nedostatak je što nema USB-C utora, ali i prilično malena rezolucija zaslona.

Kada pogledamo sve karakteristike i mogućnosti ovog uređaja lako je zaključiti kako se radi o uređaju koji je namijenjen školarcima i studentima i u tom segmentu svoju zadaću obavlja prilično dobro. Ipak, najveći adut ovog prijenosnog računala je cijena koja se kreće oko 320 dolara, odnosno nešto više od 2.000 kuna.

 

Zaključak

Listu kvalitetnih jeftinih računala zaključili smo računalom koje je cjenovno iznimno prihvatljivo svakom korisniku, a karakteristikama može zadovoljiti osnovne potrebe prosječnog korisnika računala. Nadamo se kako vam je lista pomogla u otkrivanju kvalitetnih računala u koje se isplati uložiti, bez obzira na vaš budžet.

Činjenica je da su Chromebook računala dominirala našom listom, a ključan razlog je što nude optimalan omjer uloženog i dobivenog. Iako vam se možda ne čini, Chromebook računala su u svijetu jako popularna i top posebice u sektoru obrazovanja. Nažalost, u Hrvatskoj je pojedina Chromebook računala prilično teško nabaviti pa ćete se morati poslužiti online trgovinama te naručiti svoje računalo iz neke strane zemlje. Kupujte sa sigurnih i provjerenih dućana jer ono što najmanje želite je da potrošite novac, a ne dobijete svoje računalo. Uživajte u korištenju svojeg jeftinog prijenosnog računala.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here