Tražite kvalitetno, a jeftino prijenosno računalo za svakodnevnu upotrebu? Zanima vas što se nudi na tržištu od jeftinih prijenosnih računala i u što se isplati uložiti? Treba vam računalo za surfanje na internetu, provjeravanje emailova i slušanje glazbe?

Danas vam donosimo listu 9 super računala u koje se isplati uložiti jer su cjenovno vrlo pristupačni, a karakteristikama mogu parirati ostalim računalima na tržištu. Zanimljivo je vidjeti kako je ponuda na tržištu jeftinih prijenosnih računala posljednjih godina iznimno kvalitetna, odnosno za mali novac dobiva se računalo koje se zaista može koristiti u praksi.

Nekada su jeftina računala bila iznimno loše kvalitete i karakteristika te možemo reći kako su u velikoj mjeri bila slabo iskoristiva (bila su spora, nisu mogla pokretati zahtjevne programe, znala su javljati razne probleme, itd). Danas je situacija znatno drugačija i isplati se uložiti u jeftino prijenosno računalo – posebice ako vam treba za surfanje internetom i gledanje filmova.

Da ne duljimo s uvodom, u nastavku slijedi popis 9 kvalitetnih jeftinih prijenosnih računala za 2019. godinu:

Lenovo 500e Chromebook

Lenovo 500e Chromebook

Lenovo 500e Chromebook je najjeftinije prijenosno računalo na našoj današnjoj listi. Ovo prijenosno računalo ima zaslon veličine 11.6 inča, koji može postići rezoluciju od 1366 x 768 piksela. U središtu ovog računala nalazi se procesor MediaTek MT8173c 2.1 GHz Quad-Core, koji radi uz pomoć 4 GB radne memorije. Korisnik na raspolaganju ima i 32 GB prostora za pohranu podataka, koje je moguće nadograditi i dodatnom SD karticom. Na računalu se nalazi jedan USB 3.1 ulaz, jedan USB-C ulaz te utor za slušalice, odnosno mikrofon. Tu je i web kamera te mikrofon, stereo zvučnici te mogućnost povezivanja putem Bluetootha i WiFi-a. Baterija uređaja može izdržati 45 Wh, a uređaj pokreće Google Chrome OS sustav.

Ovaj uređaj namijenjen je studentima i srednjoškolcima koji bez problema na njemu mogu obavljati svoje jednostavne zadaće, ali i koristiti ovo računalo u slobodno vrijeme. Jedna od prednosti svakako je trajanje baterije, ako i USB-C priključak. Od nedostataka valja izdvojiti prilično slabu rezoluciju zaslona. Ipak, kada sve agregiramo ovo je prijenosno računalo kvalitetan odabir za sve koji računalo trebaju za surfanje internetom, provjeravanje emailova, dopisivanje s prijateljima, slušanje glazbe, itd. Cijena računala iznosi svega 300 dolara, odnosno nešto više od 1.900 kuna.

 

HP Chromebook x2

Dijametralno suprotno prethodnom računalo, nalazi se računalo HP Chromebook x2 – barem kada pričamo o cijeni. Naime, ovo je računalo najskuplje na našoj listi, a zanimljiva je činjenica da je i na ovo računalo instaliran Chrome OS sustav. Za one koji nisu upoznati, Chrome OS sustav je operativni sustav koji je razvio Google, a bazira se u potpunosti na web browseru. Stoga, na takvo računalo nije moguće instalirati standardne aplikacije kao primjerice na Windows ili Linux računala. No, danas je ionako ogroman broj aplikacija dostupan online pa ne trebate brinuti – Chromebook računala nude sjajne pogodnosti i mogućnosti, samo je potrebno malo istražiti što se sve nudi.

HP Chromebook x2 je prijenosno računalo u kojem se nalazi procesor Intel Core m3-7Y30 koji može raditi na čak 2.6 GHz. Računalo ima 4GB radne memorije te 32 GB prostora za pohranu podataka korisnika. Veličina zaslona iznosi 12.3 inča, a može se postići rezolucija od 2400 x 1600 piksela. Baterija ima kapacitet 48 Wh, što u pravilu znači da može izdržati na jednom punjenju i više od 12 sati rada. Od utora tu se nalaze čitač SD kartica, 3.5 mm ulaz za slušalice i mikrofon te 2 USB 3.0 utora. Tu su i dvije kamere (5 MP i 13 MP), a ono što će se korisnicima svidjeti je zaslon na dodir kojim se može upravljati i pomoći gesti.

Ovo prijenosno računalo ima mnogobrojne prednosti i zbog toga i jest najskuplje računalo na našoj današnjoj listi. Prije svega, dizajn računala izgleda fantastično i elegantno, zaslon ima sjajan odaziv na radnje korisnika, a sve je zaokruženo sjajnim karakteristikama te dugotrajnom izdržljivošću baterije. Kao nedostatak dodat ćemo samo kako bi cijena uređaja mogla biti nešto niža, nego što jest. Da ne duljimo, cijena uređaja iznosi oko 600 dolara, odnosno nešto manje od 4.000 kuna.

Asus Transformer Mini (T102HA-D4-GR)

Asus Transformer Mini (T102HA-D4-GR)

Asus Transformer Mini je prijenosno računalo koje se po potrebi može pretvarati u tablet i prvo je računalo na našoj listi koje na radi na Chrome OS sustavu. Na ovo je 2u1 prijenosno računalo instaliran Windows 10 sustav, a koji je prilagođen tome da uređaj koristite ili kao laptop ili kao tablet. U središtu računala nalazi se Intel Atom Quad Core x5-Z8350 procesor koji radi zahvaljujući 4GB radne memorije. Dijagonala zaslona ovog hibrida iznosi 10.1 inča, što ovaj laptop čini lako prenosivim. Kućište ovog uređaja napravljeno je od legure aluminija pa je iznimno lagano, ali i prilično čvrsto i otporno na udarce. Korisnik za pohranu podataka na raspolaganju ima 128 GB memorije, a tu je i sjajna baterija koja može bez problema izdržati i do 12 sati rada.

Kada pričamo o prednostima koje ovo računalo ima, svakako je važno spomenuti malu težinu koja ga čini lako prenosivim. Također, valja izdvojiti čitač otiska prsta, ali i ugrađen USB 3.0 utor. S druge strane, nedostaje USB-C utor, ali i tipkovnica koja dolazi uz ovo računalo mogla bi biti malo kvalitetnija. Ovo je 2u1 računalo sjajan odabir za sve koji teže ka tome da njihovo računalo bude lako prenosivo i da ne zauzima puno prostora. Također, mnogima će poslužiti kao sjajna alternativa kada umjesto Androida i iOSa požele koristiti Windows operativni sustav. Cijena uređaja iznosi 360 dolara, odnosno nešto više od 2.300 kuna.

 

jeftina prijenosna računala jeftini prijenosnici računalo prijnosno jeftino ms

Microsoft Surface Go

Microsoft uz to što dominira na području operativnih sustava za računala, ima i svojeg predstavnika u području jeftinih prijenosnih računala. Radi se o tabletu/računalu Microsoft Surface Go koje ima zaslon dimenzije 10 inča, koji može postići rezoluciju od 1800 x 1200 piksela, a valja naglasiti da se radi o zaslonu na dodir. Da bi ovaj uređaj skladno funkcionirao brine se Intel Pentium 4415Y Dual-Core procesor koji dolazi u kombinaciji s 4 ili 8 GB radne memorije.

Za pohranu podataka korisnik na raspolaganju ima 64 GB SSD memorije, a može se dodati i SD kartica u utor za čitanje kartica. Na uređaju se nalaze dvije kamere (5MP i 8MP) te utor za USB-C i 3.5mm utor za slušalice. Prema podacima koji su dostupni ovaj uređaj može raditi do 9 sati bez potrebe za priključenjem na izvor napajanja. Također, moguće je spajati se putem WiFi veze te Bluetootha.

S obzirom na to da se radi o uređaju koji dolazi iz porodice Microsofta sasvim je izvjesno da je na uređaj instaliran Windows 10 operativni sistem koji je prilagođen radu na tabletu i prijenosnom računalu. Od prednosti ovog uređaja svakako vrijedi izdvojiti iznimno kvalitetan i dopadljiv dizajn, što ovaj uređaj čini sjajnim odabirom za one koji traže mobilnost prijenosnog računala. S druge strane, jedan od nedostatak je nešto sporiji rad i činjenica da ćete za tipkovnicu morati izdvojiti dodatni novac. Kada sve sažmemo, ovo je računalo prilično jeftin uređaj s kojim si otvarate mogućnosti koje nudi Windows sustav, no ipak ima neke svoje nedostatke. Cijena uređaja kreće se oko 400 dolara, što je oko 2.600 kuna.

U ovom prvom dijelu članka nabrojili smo 4 jeftina prijenosna računala koja se isplati kupiti. Nikako ne propustite i drugi dio članka koji možete pronaći ovdje.

Piše: M.Ž.

1 komentar

  1. Trendovi, trendovi, ima li i jedan laptop u najavi sa cijelom tipkovnicom (numerička tipkovnica je poželjna).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here