Prestanak rada Facebooka bio je jedan od najdužih u 15-godišnjoj povijesti ove društvene mreže, provedeni sati bez njega i Instagram nisu bili samo vrijeme propuštenih tračeva i selfija. Za neke je to bio izgubljen dan poslovanja, budući da se poduzetnici i tvrtke sve više oslanjaju na društvene medije kako bi pronašli kupce, prodali robu i izgradili brand o svojim robnim markama.

Međutim nije samo dobra Facebook platforma za izgradnju branda, tu je i Instagram, koji je postao jedna od najpopularnijih društvenih mreža u mnogim aspektima poslovanja, kako bi se prodala roba ili izgradio brand. Instagram je predstavio svoju značajku za kupnju robe još  2017. godine, omogućujući korisnicima da kliknu na markirani post ili “shop” gumb, a zatim kupe ruž za usne, ili par cipela koji im se sviđa.

Kada su se pojavile prve društvene mreže vjerojatno nitko nije mogao ni slutiti kakve će razmjere korištenja one imati u svega 10 godina. Ako pogledamo Facebook kao najpopularniju društvenu mrežu na svijetu, nitko ne može ostati ravnodušan na činjenicu da Facebook svaki mjesec aktivno koristi više od 2.2 milijarde korisnika.

Svake sekunde na ovoj se društvenoj mreži kreira 5 novih računa, svake minute korisnici napišu gotovo 300.000 statusa i više od 500.000 komentara, a svakog dana dodaju više od 300 milijuna fotografija. Bez obzira na to što mislite o Facebooku morate priznati kako su to respektabilne brojke i kako se radi o velikim količinama podataka koje prolaze serverima diljem svijeta.

No, ti serveri dana 13.3. našli su se u velikim problemima jer korisnici diljem svijeta primijetili su pad Facebooka. Naime, Facebook nije dobro radio, nije bilo moguće objavljivati statuse, a mnogi su korisnici naletjeli i na razne druge probleme. Ono što je mnoge šokiralo je činjenica kako nije u problemima bio samo Facebook, već su iste probleme imali i korisnici Instagrama te WhatsAppa.

Dakako, sve te tri aplikacije su u vlasništvu Facebooka pa nije ni čudo što su se na svima pojavili određeni problemi. Navedeni datum ostat će zapamćen kao jedan od najtežih padova Facebooka i njemu partnerskih društvenih mreža.

Svi problemi započeli su u SAD, a ubrzo su i korisnici u drugim dijelovima svijeta primijetili da nešto ne valja s radom tih aplikacija. Najveća uzbuna zavladala je tijekom noći, a u jutarnjim satima veliki dio problema već je bio otklonjen. Prema nekim podacima ovakav veliki pad servisa nije zabilježen još od 2008. godine što bi svakako trebao biti alarm za uzbunu u Facebooku.

Zanimljiva je bila reakcija Facebooku kojem nije preostalo ništa drugo nego da se javnosti očituje putem konkurentske mreže Twitter – gdje su napisali da rade na otklanjanju problema. Kasnije su potvrdili kako se ne radi o nikakvim hakerskim napadima te kako su računi korisnika sigurni.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here