Samsung Galaxy S i Samsung Galaxy uopće je već duži niz godina ‘redoviti’ brand južnokorejskog proizvođača pametnih telefona i tehnologije uopće. Jedan dio korisnika voli Samsungove telefone, jedan dio ne voli, to je činjenica, ali je neosporna činjenica da se oko ovih modela uvijek dizala najveća prašina.

Iako ne možemo očekivati da će svaki kupac razmišljati na sličan način, ono što trebamo priznati jest da je Samsung upravo preko svoje Galaxy serije uređaja (ovdje mislim na tri najpoznatije serije- ”J”, ”A” i ”S”) postao renomiran proizvođač pametnih telefona i da svaki od uređaja krije određenu kvalitetu (razlog zbog čega velik broj korisnika svake godine kupuje nove serije Galaxy uređaja upravo potvrđuje ovo).

Samsung Galaxy S serija je od tri navedene najkvalitetnija, ali isto tako i cjenovno malo ”teža”. Iako svi još uvijek tek otkrivamo što naši novi Samsung Galaxy S8 uređaji mogu, čini se da je Samsung već krenuo na proizvodnju svog novog S pametnog telefona.

Naime, prema onome što možemo pročitati u koreanskim vijestima The Bell, iduća generacija Samsungove ”S” serije je već u razvoju to pod novim kodnim imenom- ”Star”. Jesu li to samo glasine ili se radi o nečemu konkretnom te znamo li  otprilike kada bi novi Samsung Galaxy S9 trebao izaći i kakve bi performanse trebao imati saznajte u nastavku.

 

Samsung Galaxy S9: Zna li se datum izlaska i cijena?


Dvije stvari koje vjerojatno zanima najviše korisnika su datum kada bi novi uređaj trebao izaći, odnosno kada bi se trebao pojaviti na tržištu i naravno-cijena. Prema nekim najavama i vijestima, ono što je vidljivo jest da je Samsung krenuo na razvoj i osmišljavanje svog novog ”S” uređaja i to čak četiri mjeseca prije nego što je to prvotno bilo u planu.

To je svakako iznenađenje, ali pozitivno, s obzirom da bi Samsung trebao biti itekako zauzet sa Samsung Galaxy Note 8, koji bi navodno trebao biti dostupan na tržištu vrlo skoro. Ono što mi očekujemo i što se da donekle iščitati iz najava, jest da bi novi Samsung Galaxy S9 trebao izaći iduće godine otprilike negdje u isto vrijeme kada je izašao i Samsung Galaxy S8, dok neka druga šuškanja govore da bi to moglo biti i ranije, s obzirom da je razvoj na novom flagshipu započeo puno ranije nego što je to bio slučaj lani kada je Samsung počeo raditi na S8-ici.

To u prijevodu znači da bismo novi Samsung Galaxy S9 na tržištu trebali vidjeti početkom iduće godine, negdje u vremenu između veljače i travnja 2018. Nadamo se da neće doći ni do kakvih komplikacija, da će sve proći u najboljem redu i da ćemo u novom Samsungovom flagshipu zaista i moći uživati za otprilike desetak mjeseci.

Što se tiče moguće cijene S9, trenutno se o tome ne može puno govoriti, iako su iz Samsunga dali zanimljivu vijest da novi Galaxy S9 ne bi trebao biti skuplji od sadašnjeg S8. To znači da bi početna cijena Samsung Galaxy S9 trebala biti oko pet tisuća kuna (naravno kod nas je ta cijena drugačija).

 

Zašto baš kodno ime ”Zvijezda”? Znači li to da će Samsung Galaxyjem S9 radikalno poboljšati kvalitetu displaya?

Još uvijek nije u potpunosti jasno zbog čega se Samsung za svoj novi Samsung Galaxy S9 odlučio baš na kodno ime ”Zvijezda”. Neki korisnici i stručnjaci pretpostavljaju da je takvo kodno ime dato iz razloga što će Samsung svojim novim flaghsipom radikalno promijeniti kvalitetu slike i prikaza.

To nam opet govori da će u S9-ki Samsung možda primijeniti poboljšani i rafinirani Infinity Display i na taj način donijeti unaprijeđenja o kojima neki govore. Druga je mogućnost da je kodno ime takvo iz razloga što će novi Galaxy S9 biti brz ”poput zvijezde”. To opet daje za naslutiti da bi novi flagship u sebi mogao imati i najnoviji Qualcommov Snapdragon 845, no to je isto samo jedno ”možda”.

Ako ćemo uspoređivati sadašnje kodno ime sa kodnim imenima trenutnih flagshipova (Samsung Galaxy S8 je ”Dream”, dok je Galaxy Note 8 ”Great”) možemo zaključiti kako iz kodnih imena ne možemo znati ama baš ništa. Još jedna stvar jest da bi se i trenutno kodno ime Samsung Galaxy S9- ”Star” isto tako moglo promijeniti, jer je do datuma izlaska ipak još dosta vremena.

Ako je postojala ijedna glasina koja se pokazala netočnom u odnosu na Galaxy S8, to je bio položaj senzora za otisak prsta. Smatralo se da će Samsung na S8 ugraditi ovu tehnologiju direktno u zaslon. Međutim, problemi oko ove uzvedbe su uzrokovali da senzor bude ipak postavljen na stražnju stranu uređaja.

Što se tiče Galaxy S9, smatra se da će Samsung imati dovoljno vremena da ovaj problem riješi, pa bi mogli vidjeti S9 sa snezorom otiska prsta unutar zaslona. Međutim ovu stvar bi mogli prije ugledati na novom Appleovom iPhoneu 8 koji bi svakako treba izaći ove godine. U svakom slučaju, gdje god završio taj senzor za otisak prsta, Samnugov zaslon na novom S9 bi trebao biti veličine 5.7 inča sa 4K rezolucijom.

 

Samsung Galaxy S9  sličnost sa Galaxy S8 ili nešto sasvim novo?

Trenutno nekih detaljnijih informacija u vezi dizajna Galaxy S9- nema. Ono što se možda da naslutiti prema nekim vijestima i glasinama jest da bi novi Galaxy S9, kada je u pitanju dizajn, trebao uvelike podsjećati na sadašnji Samsung Galaxy S8 te da bi se na S9 trebala nalaziti vertikalno postavljena dual kamera te da bi čitač otisaka prstiju trebao biti ispod zaslona (nešto sično se najavljivalo i govorilo za Samsung Galaxy Note 8).

 

Samsung Galaxy S9 baterija od čak 5000 mAh?

Ostale vijesti (koje isto tako nisu definitivne) se odnose na performanse uređaja. Prema onome što smo vidjeli, novi Galaxy S9 bi trebao imati, osim 4K zaslona, dual kamere sa peterostrukom mogućnošću zumiranja i čitača otisaka koji će biti ispod zaslona, mogućnost spajanja na 5G mrežu, Snapdragon 845 i bateriju od 4500 ili 5000 mAh.

Veća baterija znači i veću trajnost, no baterija s većom vatažom isto tako znači da će uređaj biti ”natrpan” stvarima koji će energiju iz te baterije itekako trošiti (na pamet nam samo padaju, osim već najavljene mogućnosti Qualcommovog Snapdragona 845 i 6 GB radne memorije i najnovija Adreno grafička kartica). Prema nekim glasinama se očekuje da će imati standardno čak 8Gb RAMa Bilo bi dobro kada bi Samsung na svoj novi Galaxy S9 stavio i najnoviji Android OS.

Još jedan koncept dizajna Galaxy S9 uređaja koji je prikazan još u siječnju ove godine je ideja koju su ljudi iz Samsunga nazvali ”Triple Edge Ultra Slim” dizajn. Glavno obilježje takvog dizajna je puno bolji omjer tijela mobitela i zaslona kao i horizontalna kamera na stražnjoj strani uređaja.

To bi zasad bilo sve o Samsung Galaxy S9, tj. o idejama i vijestima o novom flagshipu. Nadamo se da će uređaj zaista izaći nešto prije nego pto je to dosad bio slučaj, što je sasvim izvedivo, pogotovo iz razloga što je Samsung počeo na S9 puno ranije nego što je to ikada prije bio slučaj. Koji su razlozi zbog kojih je Samsung započeo razvoj S9 ranije nego bilo kojeg drugog uređaja kao i sve ostale detalje u vezi Samsung Galaxy S9 saznajte na našim stranicama.   

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here