S obzirom na to da nam se kalendarska godina polako, ali sigurno bliži svome kraju, vrijeme je za rekapitulaciju. Ako pogledamo unatrag, vidjeti ćemo kako možemo reći da je ova godina, u pogledu tehnologije, a posebno u vezi pametnih telefona, bila vrlo plodna. Bilo je tu svega: od odličnih uređaja koji su nas zapanjili i na prvi i na svaki drugi pogled, do uređaja koji su nas pomalo i razočarali.

Sve u svemu, ne možemo reći kako nismo zadovoljni. Svatko tko je nešto htio kupiti ove godine od pametnih telefona mogao je pronaći nešto za sebe, bez obzira radilo li se o flagshipu ili o nekon jeftinijem uređaju. Mi ćemo u ovome članku nešto više reći o našem izboru najboljih pametnih telefona u 2017. godini. Da ne duljimo – prijeđimo na stvar!

 

samsung galaxy s8 zaslon


 

 1. Samsung Galaxy S8 – po mišljenju mnogih jednostavno najbolji od najboljih

Zbog čega ga volimo:

 • Odlična kamera,
 • Fantastična kvaliteta prikaza slike
 • Divan i otmjen dizajn

Bilo da kupujete pametni telefon jer želite da on izgleda otmjeno i vizualno impresivno ili da ga kupujete zbog performansi, prikaza slike, kvalitete kamera, odlična vijest jest da Samsung Galaxy S8 sadrži sve ovo i daje još puno toga. Recimo, baš kada govorimo o Super AMOLED kvalitetama prikaza slike na zaslonu, ako pogledamo ovaj uređaj i usporedimo ga sa… pa sa manje-više svakim drugim uređajem, vrlo brzo ćemo moći zaključiti kako je S8-ica ipak nedostižan.

Kamere isto tako pokazuju kako uređaj ne treba imati senzore od 18 MP da bi imao kvalitetan prikaz fotografija. Dovoljan je kvalitetan senzor, par dodatnih mogućnosti i to je to. Vrhunska kvaliteta je tu. U stvari sve ostalo, počevši od dizajna, pa do uopće načina na koji je cijeli uređaj koncipiran i osmišljen (performanse, softverska rješenja, kamere, korisničko sučelje) je vrlo kvalitetno osmišljeno i prezentirano.

Kvaliteta naravno i košta, tako da Samsung Galaxy S8 nije jeftin, pogotovo ne za naše prilike (s time da su cijene malo pale u odnosu na vrijeme kada je tek izašao na tržište). Ako želite vrhunac kvalitete i imate novca, Galaxy S8 će biti vaš ”must-have” pametni telefon.

 

iphone x zaslon

 

 1. iPhone X – uređaj koji će si htjeti priuštiti svi istinski ljubitelji pravog luksuza

Zbog čega ga volimo:

 • odlična kamera sa TrueDepth mogućnošću
 • Neodoljiv dizajn
 • ”Snagator” u pogledu brzine i performansi uopće

iPhone X je sam po sebi bio dosta nejasan. Dugo vremena uopće nismo imali nikakve pouzdane informacije o tome da će iPhone X uopće postojati, a kamo li da će izaći na tržište i to ove godine, malo poslije iPhonea 8 (za koji se smatralo kako se radi o jedinom Appleovom flagshipu).

Nakon što se iPhone X konačno i pojavio na tržištu vidjeli smo zbog čega je Apple malo odgađao s konačnim potvrdama u vezi ovog uređaja: naime Apple se htio pobrinuti neće li njegov novi X (što u stvari znači rimski broj 10, u smislu deset godina postojanja iPhone uređaja) biti onakav kakav treba biti, a to znači – savršen. I Apple je pogodio. iPhone X je zaista savšen. Savršen iPhone otkako imamo prilike družiti se sa pametnim telefonima koji na sebi imaju prepoznatljiv logo jabuke.

Savršenstvo se vidi u puno segmenata. Bilo da se radi o redizajniranom izgledu, novim materijalima od kojih je uređaj proizveden novom iOS 11, ili činjenici kako je u njemu Appleov A11 Bionic procesor koji je i dalje nerješiva zagonetka za ostale proizvođače procesorskih čipova za pametne telefone.

Sve ovo dolazi uz određenu cijenu, a cijena je nešto u čemu Apple nikada nije bio skroman, što je ujedno i jedini pravi ”minus” ovog flagshipa. Ipak, ako želite imati uređaj s kojim je Apple na najbolji mogući način obilježio deset godina otkako se iPhone prodaje i proizvodi, iPhone X je pravi izbor za vas.

 

 

 1. HTC U11 – flagship čija je kvaliteta zvuka nenadmašiva

Zbog čega ga volimo:

 • Kvaliteta zvuka je s ovim pametnim telefonom ušla un neku novu dimenziju
 • Kamera je vrlo kvalitetna

HTC je već dugo vremena poznat po tome što osmišljava i proizvodi uređaje koji, na neke načine koji su konkurenciji nepoznati, svojim korisnicima uvijek daje zvuk takve kvalitete da je takvo nešto jednostavno nenadmašivo.

Bas kvalitete koja svu konkurenciju jednostavno ostaje bez daha i s popriličnom količinom upitnika, novi dizajn uređaja zahvaljujući kojem HTC U11 sada ima rubove koji se mogu stisnuti do neke mjere te vrlo kvalitetna kamera razlozi su zbog kojih ćete najradije htjeti kupiti jedan ovakav flagship. I neće vam biti žao zbog toga. Baš naprotiv.

 

honor 9 test 6

 

 1. Honor 9 – mobitel koji u sebi objedinjuje nespojivo – nisku cijenu i flagship obilježja

Zbog čega ga volimo:

 • Vrlo dobre preformanse s obzirom na cijenu
 • Lijep dizajn
 • Primarna kamera sa dvije leće

Uređaj koji spada pod brand Huaweija – Honor 9 je na svoj način pravo malo čudo. Iako po obilježjima uređaj spada pod flagship, po cijeni to i nije tako, jer ako usporedimo recimo cijenu jednog Honora 9 sa cijenom LG G6 ili Samsung Galaxy S8, vidjeti ćemo kako je tu razlika ”nebo i zemlja.”

Na svu sreću, ta razlika, iako vidljiva, ipak nije toliko drastična kada se govori i o specifikacijama. Ovo se pogotovo vidi kada pogledamo dizajn i kameru sa dvije leće koja daje vrlo dobru kvalitetu te mogućnostima od 4 ili 6 GB RAM što je ono što u sebi objedinjuje Huawei kvalitetu na Honor način.

Druga opcija ako vam Honor 9 nije po mjeri i po volji bi bio OnePlus 5T, koji iako malo skuplji od svojih prošlih iteracija, nudi isto tako odličnu kamerui čak 8 GB radne memorije. Flagship idealan za sve one koji žele imati kvalitetan flagship, ali bez potrebe izdvajanja prevelike svote novca.

 

LG G6 recenzija

 

 1. LG G6 – nešto slabija i puno jeftinija verzija LG-jevog flagshipa V30

Zbog čega ga volimo:

 • Vrlo kvalitetan zaslon kao i prezentacija slike
 • Otporan na vodu
 • Po mnogočemu sličan LG V30, ali jeftiniji

Iako je problem u vezi LG G6, uz previsoku cijenu, bila činjenica kako uređaj u sebi ima prošlogodišnji procesor, ako smo voljni i spremni ”progledati kroz prste” u vezi ovih ”nedostataka” i pogledati na ono što je dobro u vezi ovog uređaja, onda ćemo se susresti sa uređajem visoke kvalitete.

Kvaliteta, iako nije kao ona kod LG V30, ipak je dosta visoka da se uređaj nađe na našem popisu, jer se ipak radi o flagshipu koji sam po sebi i jest kvalitetan. Otpornost na vodu, dosta kvalitetan QHD zaslon i činjenica kako se ne možemo oteti dojmu kako je G6 u vezi puno stvari ”umanjena” verzija LG V30 daje ovom uređaju epitet jednoga od najboljih (s time da se za istu cijenu mogu kupiti i kvalitetniji uređaji iz ove klase).

 

Ovo bi bilo naših Top 5 najboljih pametnih telefona koji su izašli u ovoj godini. Naravno, na popisu bi se mogli uvrstiti i divovi kao što su recimo iPhone 8 (sa svojom Plus iteracijom), Samsung Galaxy Note8 (koji isto tako spada u sam vrh po mnogim obilježjima), Huawei Mate 10 Pro, Googleov Pixel 2 ili OnePlus 5T.

Svaki od tih uređaja bi se s pravom mogao nalaziti na ovom popisu i to je točno, s time da ipak svaki od navednih uređaja ima neku posebnost koja ga čini vrhunskim, a koju opet drugi flagshipovi nemaju. Bilo kako bilo, dobra stvar jest ta što je ova, 2017. godina, koja je sada već na zalasku, bila iznimno bogata. Nadamo se kako će nova, 2018. biti, ako ne bogatija, onda barem podjednako plodonosna kao što je bila ova.

Piše: V.Č.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here