Unatoč tomu što se na tržištu pojavio i ”veliki” brat ili njegovo veličanstvo iPhone X, iPhone 8 se još uvijek nalazi na poziciji na kojoj se nalazio i za vrijeme prvih najava i prvog pojavljivanja na tržištu – na poziciji flagshipa.

S obzirom da se radi i o flagshipu i o nasljedniku prošlogodišnjeg iPhonea 7, uređaja za kojeg neki s punim pouzdanjem govore kako se radi o jednom od najboljih pametnih telefona u posljednjih deset godina, vrijeme je da nešto više kažemo o njegovom nasljedniku.

Nasljednik je iskušan tako da ćete u nastavku ovoga članka moći pročitati receziju iPhone 8 uređaja, njegove prednosti, nedostatke, riječ-dvije o (ne) isplativosti kupnje i sve ono po čemu je ”osmica” bolja od ”sedmice.”

 

iPhone 8 prednosti:

 • Vrlo dobre performanse.
 • Mogućnost bežičnog načina punjenja uređaja.
 • Kvaliteta kamere je zadržana, ako ne i poboljšana u odnosu na iPhone 7.
 • Veličina i dimenzije optimalne za sve one koji ne vole prevelike pametne telefone.

 

iPhone 8 nedostaci:

 • I dalje bez utora za slušalice.
 • Rubovi su deblji i čak veći nego kod iPhonea 7.
 • Vijek trajanja baterije je….čudan.

 

Cijena je ponovno područje u kojem je iPhone daleko iznad svoje konkurencije

Ono što je svim vjernim kupcima i pratiteljima iPhone uređaja itekako poznato jest to da je svaka kupovina novog iPhone uređaja, pogotovo ako se radi o uređaju koji se tek pojavio na tržište, iziskivala izdvajanje velike svote novca.

Ovdje ne govorim o američkim dolarima, našim kunama ili nekoj drugoj valuti. Bilo gdje da ste kupili novi iPhone, bio to iPhone 7 ili sadašnji iPhone 8 prva stvar na koju ste morali biti spremni jest udar na novčanik. I to dobar udar. Stvari se nisu promijenile niti kod iPhonea 8.

Naravno, cijene uređaja neće biti iste u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj ili kod nas u Hrvatskoj, ali ako malo bolje pogledamo vidjeti ćemo da se niti ne razlikuju puno. Ovisno o tome kakav model želite (verzije modela se najviše razlikuju po količini dostupnih gigabajta, odnosno po memoriji za pohranu podataka) toliko ćete ga i platiti.

Recimo za model od 256 GB plus dodatna AppleCare+ mogućnost (kojom dobivate jamstvo od dvije godine u slučaju da vaš iPhone pretrpi nekakvu štetu) trebati će izdvojiti oko 1000 američkih dolara. Cijene kod nas su naravno malo drugačije, no ne razlikuju se puno. Tako je cijena iPhone 8 u Europi oko 1000 eura, i kod nas se može naći za oko 7600 kn. Naravno mnogi će iskoristiti razno razne pakete koje nude teleoperateri kako bi kupili ovaj telefon na rate ili za manje novaca.

 

iphone 8 ciijena

 

Dizajn i vanjski izgled sugeriraju da je kod iPhonea 8 u odnosu na ostale iPhone uređaje… manje-više sve nepromijenjeno

Druga stvar, nakon što smo otrpjeli cijenu, koja je vidljiva svim sadašnjim i potencijalnim budućim korisnicima iPhonea 8 je njegov dizajn. Ako dizajn ”osmice” usporedimo sa recimo dizajnom iPhonea 6 otprije dvije godine tada ćemo otkriti jednu vrlo važnu stvar koja glasi: ništa novo.

 

iphone 8 recenzija

 

Da, iPhone 8 u pogledu svog dizajna nažalost (ili na sreću) nije donio ama baš nikakve promjene u odnosu na prijašnje verzije iPhonea. Gotovo sve je ostalo isto: rubovi su i dalje ”deblji” i cijela prednja kao i stražnja strana uređaja su ostale baš onakve kakve su bile i na modelu od prije dvije godine.

 

iphone 8 izgled

 

Stražnja strana iPhone 8 uređaja je glatka, ugodna na dodir i izgleda poprilično dobro. Jedna svakako dobra stvar u vezi izgleda stražnje strane iPhone 8 uređaja jest ta što je ona izrađena u cijelost od stakla. S obzirom da nema aluminija i plastike, jasno je kako je Apple htio da njegov iPhone 8 bude spreman za bežično punjenje.

Kako se staklo uklapa u cjelokupan dojam dizajna? Vizualno i na dodir jako dobro. Zahvaljujući ”staklenoj” stražnjoj strani uređaja iPhone 8 odaje ”fancy” dojam, što je posebice dobro za sve korisnike kojima je dizajn ipak na prvome mjestu. Šteta što i prednja strana nije doživjela veće preinake pa bi već spomenuti ”fancy” dojam bio još i veći.

 

iphone 8 zaslon

 

Zaslon – premalen za standarde iz 2017. godine ili još uvijek sasvim OK?

Ovo je nešto u vezi čega će zasigurno se jedan dio korisnika složiti dok će se drugi protiviti. Zaslon iPhonea 8 je možda ”premalen”, barem za standarde koji danas postoje na tržištu, kada svaki proizvođač pametnih uređaja sve više teži tomu da njegovi uređaji imaju što veći zaslon.

Ja sam mišljenja da je dobro što iPhone 8 ima zaslon od 4.7 inča, jer smatram da to nije niti premalo niti previše i da slika na iPhoneovom LCD zaslonu na 4.7-inčnim dimenzijama izgleda više nego dobro. Ako tražite uređaj koji je kompaktan i čija veličina zaslona ne prelazi 5 inča, a ne smeta vam što uređaj nije Android i naravno imate novca, onda je iPhone 8 sasvim dobar izbor.

 

iphone 8 zaslon

 

Rezolucija prikaza slike je 1334 x 750 sa gustoćom točkica od 326 ppi, što je sasvim OK za zaslon veličine 4.7 inča. Slika je oštra i bistra, neki će reći- klasično ”iphoneovski” kvalitetna i tu bi svakako bili u pravu. Jest da nije Super AMOLED, ali bez obzira na to iPhone 8 u pogledu kvalitete slike ne razočarava.

 

iphone 8 vs galaxy s8
iPhone 8 u usporedbi sa Galaxy S8 je manjih dimenzija

Neki čak kažu kako je IPS panel koji se može pronaći na ”osmici” trenutno najkvalitetniji na tržištu. Najveći razlog zbog kojeg korisnici to tvrde su kutevi gledanja i jasnoća boja bez obzira na kut na koji gledate zaslon. Svjetlina slike je isto tako na zavidnoj razini kvalitete tako da, kao što sam već rekao, iako nije AMOLED, opet se radi o tehnologiji zaslona visoke kvalitete.

 

iphone 8 ios 11 control centre

 

Operativni sustav

Osma inačica iPhone pametnog telefona dolazi sa već predinstaliranim iOS 11, što je dobro u pogledu praćenja verzija operativnog sustava (nešto za čime recimo Samsung redovito kasni). No, ako malo bolje pogledamo iOS 11, vidjeti ćemo da se ”novi” OS ne razlikuje puno od ”starog.” Jedina, po mom mišljenju, odlična stvar vezana uz nadogradnje koje je donio iOS 11 je Control Center.

 

A11 procesor - usporedba Galaxy Note 8 vs iPhone X

 

Performanse

Procesor je nešto u čemo je iPhone prednjačio u odnosu na sve ostale pametne telefone koji su bili dostupni na tržištu protekle godine. A10 Bionic je bio nešto s čime se po pitanju brzine nikako nisu mogli nositi niti Qualcommov Snapdragon, niti Samsungov Exynos niti Huaweijev HiSillicon Kirin procesor.

Ove godine Apple je na iPhone 8 odlučio staviti još napredniju verziju A10 procesora koji se zove A11 Bionic. Radi se o procesoru sa šest jezgri zbog kojeg je ovaj procesor dobio epitet ”Brzinski demon” ili ”Speed Demon.”

Kada govorimo o kvaliteti zvuka na iPhoneu 8 onda trebamo reći kako kvaliteta baš i nije na nekoj razini, pogotovo što se tiče unutarnjih zvučnika. Zvuk jest ”OK” kvalitete, ali to je otprilike to. Što se tiče slušalica, neki kažu kako su malo ”pretvrde” za korištenje, dok drugi opet kažu kako su dobre.

 

iphone 8 performanse

 

Još jedna stvar koja niti na ovoj verziji iPhonea nije prisutna jest utor od 3.5 mm za slušalice. Umjesto njega korisnici mogu, baš kao i na iPhoneu 7, preko jednog jedinog utora (koji se zove Lightning utor) slušati glazbu. Ako želite u isto vrijeme puniti uređaj preko utora i slušati glazbu, to neće biti izvedivo.

 

iphone 8 kamera

 

Razlike u kameri

Prva i najočitija razlika u kamerama između iPhonea 8 i iPhonea X jest ta što ”osmica” nema dual kameru. Umjesto dvije, iPhone 8 ima jednu primarnu kameru od 12 MP, dok je prednja od 8 MP. Aplikacija kamere radi dosta dobro i brzo, što je plus. Kvalitete fotografija su jako dobre, s time da njihova kvaliteta opada u situacijama kada je primjetna niža razina svjetlosti.

iphone 8 kamera test.jpg

 

iphone 8 kamera test

iphone 8 kamera test
Makro

iphone 8 kamera test

iphone 8 kamera test

iphone 8 kamera test slabije osvjetljenje
Slabije osvjetljenje

Sve u svemu kvaliteta fotografija uslikanih iPhoneom 8 (bez obzira na to radi li se o ”selfie” fotografijama ili fotografijama uslikanim primarnom kamerom) kao i kvaliteta snimanja videa je na iPhoneu 8 užitak. Ne možemo reći kako je iPhone 8 u ovome području strašno napredovao u odnosu na ”sedmicu”, što opet ne znači da napretka nema.

 

iphone 8 brzo punjenje

 

Vijek trajanja baterije

1821 mAh kod nekih korisnika mogu izazvati pojavu nekoliko upitnika i uskličnika iznad glava. Ako objektivno pogledamo stvar vidjeti ćemo da je 1821 mAh premalo za današnje zahtjeve. Ono što je dobro u cijeloj ovoj priči jest da je Apple uspio nekako uskladiti da rad uređaja bude takav da potrošnja baterije uglavnom bude odlično optimizirana.

To je pokazatelj da se i od 1800 mAh može napraviti dobar posao i da baterija ne treba, da bi trajala cijeli dan, čak i pod ”teškim” opterećenjima, ne treba imati 4000 mAh, s čime se ponose neki Android uređaji.

Što se tiče brzog punjenja, još jedna stvar kod budućih korisnika iPhonea 8 jest da uređaj u paketu ne dolazi sa Quick Charge punjačem, što znači da će ovakav punjač korisnici trebati kupiti sami. ”Običnim” načinom punjenja iPhone 8 će se od 0 do 100% napuniti za otprilike dva sata, dok Quick Charge to vrijeme skraćuje za polovicu.

 

Sve u svemu

Ako posjedujete iPhone 7 ili čak iPhone 6 tada skok na iPhone 8 i neće biti baš tako velik. Ipak ako biste htjeli novi iPhone uređaj koji će imati manje-više sve ono novo u pogledu tehnologije što Apple ove godine nudi, a opet ne želite dati deset tisuća kuna za iPhone X, ”osmica” bi u tom slučaju bila dobar odabir.

Isplati li se dugoročno ulagati novac u kupovinu iPhonea 8 – to je nešto na što će svaki korisnik trebati odgovoriti sam za sebe prije nego što odluči kupiti jedan od dva nova Appleova flagshipa koji su se ove godine pojavili na tržištu.

 

Tehničke specifikacije iPhone 8 uređaja:

 • Dimenzije: 138.4 x 67.3 x 7.3 mm
 • Masa: 148 grama
 • Veličina zaslona: 4.7 inča
 • Tehnologija zaslona i rezolucija: LCD, 1334 x 750, 326 ppi gustoća točkica
 • Kamere: Prednja – 8 MP, stražnja, 12 MP
 • Unutarnja memorija: za iPhone 8 64 GB
 • Procesor: Apple A11 Bionic sa šest jezgri

Piše: A.M.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here