Appleov iPhone X je prije nego što se pojavio na tržištu, bio najavljivan kao revolucionaran pametni telefon koji bi, nedugo nakon pojave na tržištu sve nas trebao ostaviti bez daha.

Apple je za svoju desetu iteraciju iPhone pametnih telefona (jer ”X” znači deset) najavljivao velik broj noviteta i iznenađenja. Jako velika svota novca je uložena u promidžbu i reklamu u kojima je rečeno kako će iPhone X biti ”pametni telefon budućnosti”, da će privući jako velik broj novih, potencijalnih kupaca i to sve iz razloga što bi iPhone X trebao imati velik broj toga što konkurentski pametni telefoni nemaju.

S obzirom da je iPhone X već neko vrijeme dostupan na tržištu i s obzirom da je zanimanje za najnovijim Appleovim pametnim telefonom počela rasti i kod nas u Hrvatskoj, vrijeme je da se nešto više kaže o ovom uređaju. Koliko je ”desetka” kvalitetna, koliko je promijenjena i drugačija u odnosu na protekle modele, po čemu se sve razlikuje od konkurencije te na kraju krajeva – je li isplativo uopće ulagati deset tisuća kuna (točnije 9 987) u kupovinu najnovijeg i kako Apple kaže- najkvalitetnijeg dosad Apple pametnog telefona – saznajte u nastavku.

 

iphone x recenzija


 

iPhone X najbolji pametni telefon na svijetu. Ili ipak ne?

Ono po čemu se ”veliki”proizvođači i veliki igrači razlikuju od manjih, pogotovo na tržištu ”pametne” tehnologije jest ponajviše mogućnost reklamiranja. Ako se znate dobro izreklamirati, to jest ako vaš proizvod ili uslugu znate na pravilan i pravovremen način reklamirati, sama reklama će već privući ogromnu količinu pažnje.

Pažnja će s vremenom uroditi plodom i zbog privučene pažnje kupci i korisnici će se htjeti više informirati o proizvodu. Htjeti će vidjeti ”stoji” li to što se govorilo u reklamama i najavama i je li taj proizvod zaista toliko kvalitetan.

Slično je i sa Appleom. Osobno, ne smatram iPhone uređaje u globalu niti lošijim niti boljim od recimo Samsunga, LG-a ili HTC-a. Svaki od tih brendova imaju svoje prednosti i nedostatke i svaki od tih proizvođača ima svoju skupinu korisnika koju onda s vremenom želi proširiti. Apple je, puno prije nego što je iPhone X bio blizu izlaska, malo po malo davao neke djeliće informacija.

Sjećate li se prije nekoliko mjeseci kada je bila puštena na internet vijest kako se ne zna još hoće li izaći samo iPhone 8 sa svojom 8 Plus iteracijom ili će tu biti i ”neki” iPhone X. S vremenom je Apple sve više i više puštao informacije, iako jako mali broj njih. Nedugo prije izlaska, iPhone X je najavljivan kao pametni telefon koji, nakon što se pojavi na tržištu, će postati najbolji i najkvalitetniji pametni telefon.

Je li to zaista tako?

 

iphone x lijeva strana

 

Prvi vidljivi noviteti u vezi iPhonea X se primjećuju u promjenama vezanim za dizajn

To je opet nešto što prepuštam svakome od vas da za sebe odluči. iPhone X svakako ima neke novine i novitete koje niti jedan prijašnji iPhone nije imao. Neke od tih noviteta se odnose na izmijenjeni dizajn. Ako ste pratili protekle verzije iPhonea, onda ste mogli vidjeti da se iPhone od svoje četvrte verzije nije baš nešto pretjerano mijenjao. Da, iPhone 5, 6 i 7 donijele su neke sitne promjene u vezi dizajna i izgleda, no manje-više, sve ostalo u osnovi je ostalo isto.

Kod iPhonea X je situacija drugačija. Kao prvo, iPhone X je izrađen od pojačane legure stakla. Apple jamči kako je to staklo toliko snažno i izdržljivo da se ne trebamo bojati da će se mobitelu nešto dogoditi ako padne recimo na pod kuće ili na beton (iako je praksa pokazala malo drugačije od ovoga).

 

iphone x zadnja strana

 

Bez obzira na to koliko Appleovo staklo bilo izdržljivo, ono što se preporučuje, pogotovo ako želite kupiti pametni telefon od desetak tisuća kuna jest to da si obavezno s njime kupite i neku zaštitu, i to kvalitetnu. Ipak, oštećenje uređaja koji toliko košta nije mala stvar i treba biti oprezan koliko je moguće.

Da, iPhone X izgleda drugačije od svih prošlih iPhonea. Jedna od najvidljivijih stvari po kojima se X razlikuje od svih ostalih je nepostojanje fizičke Home tipke. To ne znači da Home funkcije više nema. Ne, to samo znači da Home fizička tipka na kakvu smo se naviknuli, više nema. Je li to dobro rješenje? Vrijeme će pokazati.

 

iphone x zaslon

 

iPhone X: Bezel-less zaslon i Super AMOLED kvaliteta prikaza

Još jedna vrlo vidljiva stvar u vezi izmjena dizajna i izgleda iPhonea jest takozvani ”bezel-less” dizajn ili dizajn u kojemu gotovo da i ”nema rubova.” To u biti znači da je gotovo cijela prednja strana uređaja zapravo jedan veliki zaslon. Glavna svrha toga jest učiniti da se što je više moguće prednje strane uređaja iskoristi na najbolji mogući način, to jest za upotrebu zaslona.

 

iphone x ekran 2

 

Moram priznati da gotovo ”bezrubni” izgled iPhonea X izgleda dosta dobro. Zapravo, sve ove kozmetičke izmjene i promjene u vidu izgleda i dizajna daju dojam da se zaista radi o pametnom uređaju prve klase koji je rezerviran samo za poseban dio korisnika. Promjene u vezi dizajna bi došle do izražaja možda još i više da na tržištu ne postoje uređaji kao što su recimo Samsung Galaxy S8 koji je nakon što se pojavio na tržištu, već preuzeo na sebe dobar dio pažnje i samim time je ”ukrao” zabavu koju je inače mogao imati iPhone X.

 

iphone x reprodukcija videa

 

Prije izlaska X modela na tržište Apple je najavljivao kako postoji mogućnost da njegov novi i revolucionaran pametni telefon (ovdje se mislilo na iPhone X) na sebi ima Super AMOLED zaslon, isto onakav kakvog već godinama (uz manja poboljšanja kako je vrijeme prolazilo) koriste Samsungovi uređaji. Je li odabir AMOLED zaslona bila dobra ideja, zasad je teško za reći.

 

iphone x zaslon test

 

Ako pogledamo izgled prikaza slike na zaslonu onda ćemo vidjeti da se Apple nekako trudio objediniti i kvalitete svojih prijašnjih LCD zaslona i kvalitetu AMOLED zaslona (boje su svjetlije, ali se isto tako vidi da su nijanse crne tradicionalno tamnije kao što je to slučaj na AMOLED-u).

 

iphone x ios

 

Rezolucija slike od 2436 x 1125 sa 458 ppi gustoćom točkica na zaslonu od 5.8 inča i sve to prikazano na Super AMOLED zaslonu (koji se na iPhoneu X zove ”Super Retina”) znače da je kvaliteta prikaza slike izvrsna. Bez obzira na to gledate li neki sadržaj na internetu, igrate li igru ili pak pregledavate fotografije koje ste nedavno uslikali, kvaliteta prikaza slike bi vas trebala zadovoljiti.

 

iphone x igranje

 

To je svakako dobra stvar i pokazatelj da, barem što se tiče prikaza slike, iPhone X daje dojam izvrsnosti pa možda čak i nenadmašivosti, čak kada ga se usporedi i sa najljućim rivalom Samsung Galaxy S8.

 

A11 Bionic je i ovdje prisutan

Slično kao i kod slabijih, a isto tako novijih iteracija iPhonea – iPhone 8 i iPhone 8 Plus i unutar iPhonea X se nalazi najnoviji i najbrži Appleov, ”supertajni” procesor – A11 Bionic. Kažem supertajni iz razloga što prije nego što je prvi uređaj koji je ovaj procesor imao na sebi (a to je iPhone 8) bio pušten u prodaju, nije baš bilo puno informacija o procesoru. Opet, držanje takvih informacija u potpunoj tajnosti je isto nešto čemu je Apple sklon već godinama.

 

A11 procesor - usporedba Galaxy Note 8 vs iPhone X

 

Bilo kako bilo, Appleov A11 Bionic je tu. Ukratko, radi se o nasljedniku A10 Bionic čipa za koji se pokazalo na iPhoneu 7 da se radi o najbržem procesoru na tržištu. Mjerenja i testovi su pokazali kako niti jedan drugi procesor nije toliko brz, tako da se i za A10 već trebalo priznati da se radi o izvrsnom čipu. A11 je naravno, još bolji.

Radi se o procesoru sa šest jezgri, od kojih su dvije ”odvojene” za zahtjevne aktivnosti (takozvane ”Monsoon jezgre), dok su četiri namijenjene za optimalan rad uz manju potrošnju resursa (ili Mistral jezgre). Kakav točno utjecaj će imati A11 Bionic na tržište, vidjeti ćemo za neko vrijeme.

 

iphone x benchmark performanse

 

Od prostora za pohranu treba reći da je iPhone X dostupan u dvije verzije – 64 ili 256 GB. Svaka verzija se još dodatno naravno razlikuje od cijene, a s obzirom da prostor nije proširiv (nema utora za microSD) potrebno je paziti kako i na što se troše dostupni gigabajti. 3 GB radne memorije je i dalje manje nego kod sada većine Android flagshipova. Jesu li 3 GB ”dovoljna” za jedan iPhone X? Pa možemo reći da jesu. U kombinaciji sa A11, uređaj zasad nije pokazao nikakva ”štekanja” ili zapinjanja pri radu.

 

iphone x bezicno punjenje

 

Baterija je u stvari jedino pravo razočaranje

U testiranjima trajnosti baterije, baterija sa iPhonea X je od sva tri nova iPhonea, najviše razočarala. Streaming videa preko 4G mreže i uz najveću moguću svjetlinu je učinio to da baterija traje samo 4 sata i 56 minuta. Uz isti test baterija na iPhoneu 8 je trajala 6 sati i 25 minuta, odnosno 5 sati i 13 minuta na iPhoneu 8 Plus.

Baterija je od ”samo” 2716 mAh, što je ako gledamo samo broj, za današnje  standarde, pogotovo još i ako uzmemo u obzir da se radi o ”high-end” pametnom telefonu sa zaslonom od 5.8 inča, ipak premalo. Baterija iPhonea 8 je isto tako ”premala”, no zahvaljujući pravilnoj optimizaciji potrošnje koju ”osmica” ima, potrošnja je u tom modelu bolje osmišljena.

 

iphone x kamera 

 

iPhone X: Dvostruka primarna kamera i Face ID

Još jedna od fantastičnih stvari na koje smo naviknuli kod iPhonea jest kamera. Kamera kod iPhonea X je prešla na jednu novu razinu. Zahvaljujući ideji o dvostrukoj primarnoj kameri, kvaliteta i fotografija i snimljenih videa će vas jednostavno ostaviti bez daha. Probajte snimati video u 4K kvaliteti sa uključenim zoomom od 2 ili 4 puta, vidjeti ćete i sami.

iphone x kamera test

 

iphone x kamera primjer 4

 

iphone x kamera primjer

 

iphone x kamera primjer 3

iphone kamera slika

 

OIS, ili optička stabilizacija slike cijelu stvar dodatno ”polira” i uljepšava te daje dojam kako je kamera (ili kamere) na iPhoneu X kamera najbolje kvalitete, što i nije daleko od istine. Prednja ili ”selfie” kamera od 7 i stražnje ili primarne kamere od 12 MP zadovoljit će svačiji ukus.

 

iphone x performanse

iphone x prepoznavanje lica

 

Face ID ili identifikacija lica korisnika je još jedna od najavljivanih novina koja je bila rezervirana samo za iPhone X. Radi se o novom načinu osiguravanja uređaja koji je naravno, tehnološki napredniji i od Touch ID-a (ili osiguravanja otiskom prsta) i od svih drugih metoda osiguravanja uređaja.

Osim za osiguravanje uređaja Face ID već i sada koriste neke aplikacije, tako da ćete Face ID recimo koristiti prilikom kupovine aplikacija u Appleovoj  trgovini.

 

iphone x usaporedba sa iphone 8 i iphone 8 plus

 

iPhone X cijena ipak previsoka?

iPhone X definitivno spada u skupinu najkvalitetnijih flagshipova koji danas postoje na tržištu i o tome nema govora. Novine u izmjeni dizajna, kvalitete procesora, brzine, kvaliteta kamera, Face ID, sve to govori da je namjena i svrha iPhonea X da bude uređaj najbolje kvalitete, što on manje ili više i jest. Ipak, ono u čemu se Appleovi pametni telefoni isto tako već godinana ističu jest- cijena.

U Hrvatskoj je recimo iPhone X dostupan po cijeni od oko 10 tisuća kuna. To je oko 1350 eura. Kako vam zvuči dati 1300 eura za jedan pametni telefon? Da, cijena je nešto što je oduvijek bila Appleova ”boljka”, a sa dolaskom iPhonea X stvari se nisu nikako promijenile ”nabolje.”

Ako želite imati uređaj koji je definitivno jedan od najboljih uređaja na tržištu i cijena vam nije problem, kupite iPhone X. Ako ipak smatrate da je cijena previsoka, u tom slučaju sam opet siguran da ćete iz širokog spektra ponude pronaći nešto za sebe.

Piše: S.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here